Konferencija u porezima u Hrvatskoj

Linić: Porez na nekretnine u kojima vlasnici žive bit će u visini komunalne naknade

Jagoda Marić

Prema neslužbenim informacijama, prvotna verzija poreza na nekretnine uključuje stopu od 2 posto na stanove i kuće u kojima se ne živi niti su iznajmljeni, 0,2 na one u kojima vlasnici žive, a 0,4 na one što ih iznajmljuju. Takav model doista bi značio od 50 do 100 posto veće izdatke od komunalne naknade, ali u Ministarstvu kažu da će se doraditi



ZAGREB - Porez na nekretnine koji će se plaćati od 1. travnja 2013. neće opteretiti kućne budžete više nego što se izdvajalo za komunalnu naknadu kad su u pitanju stanovi i kuće u kojima njihovi vlasnici žive, ustvrdio je jutros ministar financija Slavko Linić.


Na konferenciji, koju je na temu poreza u Hrvatskoj organizirala tvrtka Euforija, ministar je pojasnio da se to naravno odnosi na lokalne zajednice koje su imale komunalnu naknadu, a da će tamo gdje se ona nije naplaćivala porezno opterećenje zbog uvođenja poreza na nekretnine biti ipak veće.


Na novinarski upit da pojedine informacije koje su izašle u javnost a tiču se poreza na nekretnine upućuju na to da bi on mogao biti i dvostruko veći od komunalne naknade koja se dosad plaćala, ministar je odgovorio da treba pričekati sljedeći tjedan kada će Ministarstvo financija i službeno predstaviti prijedlog zakona te da na osnovu toga treba raditi računicu.




Prema neslužbenim informacijama, prvotna verzija poreza na nekretnine uključuje stopu od 2 posto na stanove i kuće u kojima se ne živi niti su iznajmljeni, 0,2 na one u kojima vlasnici žive, a 0,4 na one što ih iznajmljuju. 


Takav model doista bi značio od 50 do 100 posto veće izdatke od komunalne naknade, međutim, u Vladi i Ministarstvu financija doznajemo da će se taj prijedlog doista doraditi tako da iznos poreza na nekretninu ne odstupa od dosadašnje komunalne naknade kad je u pitanju nekretnina u kojih vlasnici žive.


Na koji način će se to postići za sada nitko ne želi otkrivati.


Ukidanje nulte stope 


U sljedećoj godini hrvatsku očekuju još neke promjene kao što je ukidanje nulte stope poreza na primjerice kruh, mlijeko, knjige, kino-ulaznice i drugo na koje će se plaćati porez od pet posto. To će državi u sljedećoj godini donijeti oko 300 milijuna kuna. 


Uz to, Linić očekuje da će 600 milijuna kuna država zaraditi uvođenjem fiskalnih blagajni koje bi trebale smanjiti sivu ekonomiju u primjerice kafićima, restoranima i frizerskim salonima. Međutim oko milijardu kuna manje država će dobiti od PDV-a iz turizma gdje će se dogodine plaćati stopa od 10 posto.


Najavio je ministar Linić i to da će u sljedećoj godini država smanjiti PDV na pet posto na još neke proizvode, ali s obzirom da se tu tek treba donijeti politička odluka nije želio otkrivati o kojim se to proizvodima radi.


Smanjenje doprinosa na 7 posto


Osim toga, u poreznom sustavu u 2013. ne bi trebalo biti novih promjena u poreznom sustavu, pa se po svemu sudeći neće dogoditi ni dodatno smanjenje doprinosa za zdravstvo, kao ni uvođenje poreza na drugu imovinu osim nekretnina.


No Linić kaže da će Vlada nakon što se vide efekti poreza na nekretnine u sljedećoj godini analizirati i proširenje na ostalu imovinu, kao i smanjenje doprinosa, a cilj je da oni za zdravstvo budu sedam posto umjesto sadašnjim 13 posto.


– Mi želimo smanjiti opterećenja na rad kako bi naši proizvodi bili konkurentniji, a to onda znači jače oporezivanje potrošnje što se već dogodilo povećanjem PDV-a te oporezivanjem imovine. Zato je cilj smanjiti zdravstveni doprinos na 7 posto, ali tu se sva ušteda neće preliti poduzetnicima. Dio će otići i u mirovinski sustav jer hrvatskoj svake godine za isplatu mirovina nedostaje najmanje 15 milijardi kuna koje mora namiriti od poreza, kazao je Linić.


O tome koliko će rasti mirovinski doprinosi u 2014., odnosno koliko će se preliti u prvi i drugi stup, ministar jučer nije želio govoriti ističući kako još ima vremena da se izađe s prijedlogom.