Ministar financija najavljuje dovršetak pisanja proračuna do 9. veljače

Linić: PDV je u funkciji zaštite najslabijih, a ne rastrošnosti države

Tihana Tomičić

Teret novog, višeg PDV-a od 25 posto pokušat će se ublažiti međustopama poreza, kao i rastom neoprezivog dijela plaće, koji će iznositi tri tisuće kuna. Također, viši PDV i u funkciji buđenja gospodarstva koje je, kako je rekao Linić, potpuno stalo



Po njemu, teret novog, višeg PDV-a od 25 posto pokušat će se ublažiti međustopama poreza, kao i rastom neoprezivog dijela plaće, koji će iznositi tri tisuće kuna. Također, po njemu je viši PDV i u funkciji buđenja gospodarstva koje je, kako je rekao, potpuno stalo.


– Uvijek je pitanje čemu služi viši PDV? Istina je da će Vlada Zorana Milanovića uvesti viši PDV, ali upravo zato da se zaštite socijalne kategorije stanovništva. Naime, s nizom međustopa pokušat ćemo pomoći građanima kojima je to potrebno. Isto tako, poznati smo po tome da imamo dosta vivoku stopu neoporezivog iznosa plaće, tako da će se kroz to pokušati građanima omogućiti da kako-tako žive – kaže Linić.


S druge strane, dodao je, privreda je potpuno stala – samo zbog prevelikih doprinosa, a viškom naplaćenog PDV-a bit će pokriveno i planirano smanjenje doprinosa iz plaća, te dodatno rasterećeno gospodarstvo.




– Prema tome, viši PDV nije u funkciji rastrošnosti države nego u funkciji potpora gospodarstvu i socijalno slabijim građanima – tvrdi Linić.Prema njegovim riječima, intenzivno se radi na proračunu za 2012. godinu, i do 9. veljače Vlada će biti u mogućnosti uputiti dovršeni prijedlog proračuna Saboru. Prva stepenica je sjednica Vlade u četvrtak, gdje će premijer Milanović dati okvir za izgled proračuna, a ministar financija priznaje da se reže svugdje, u svim resorima ponešto:


– Sve se reže. Nastojimo štediti na masi plaća, cilj je racionalnije poslovanje, ali i racionalniji rashodi, a bit ćemo puno rigorozniji i u davanju državnih subvencija. To su tri karakteristične stavke u kojima se pokušava uštedjeti – rekao je. U svakom slučaju, Linić tvrdi da se božićnice i regresi zaposlenih u upravi i državnim službama neće dirati.