Toksični cigaretni dim najviše ugrožava djecu

Liječnici traže zabranu pušenja u automobilima

Ljerka Bratonja Martinović

Po škotskom mjerenju, za vrijeme pušenja u autu razina štetnih supstanci dosegnula je prosječnih 85µg/m3, što je trostruko više od maksimalne granice što je za zatvorene prostore preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a iznosi 25 µg/m3



ZAGREB » Pušenje u automobilu, čak i uz otvoren prozor ili upaljenu klimu, stvara zagađenje koje prelazi dopuštenu granicu toksičnosti i ozbiljno ugrožava ljudsko zdravlje, upozorili su britanski znanstvenici. Osobito su ugrožena djeca koja u vozilima udišu cigaretni dim, a ništa im ne pomaže ni to što se nalaze na zadnjem sjedalu, udaljeni od pušača. Britansko medicinsko društvo zatražilo je zbog toga da se razmotri zakonska zabrana pušenja u automobilima.


  I hrvatski liječnici zdušno podržavaju zahtjev britanskih kolega za zabranom pušenja u automobilima.


  – Opće je poznato da se u tom zatvorenom malom prostoru od dva do tri kubična metra pušenjem stvara toksična koncentracija ugljičnog monoksida. On je otrovan za srce, krvožilni sustav, a smanjuje i oksigenaciju očiju i očne pozadine – upozorava Sanja Grle Popović, pulmologinja Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu. Vozači zbog toga slabije vide i reagiraju, pa je i pušenje jedan od čestih uzročnika sudara, veli ova liječnica koja apsolutno podržava ideju da se paljenje cigarete u autu zakonom zabrani.



Ovakvu je zabranu 2009. godine uvela američka savezna država Ontario, a razmatraju je i druge države. Pušački lobi protivi se zakonskim zabranama, jer tvrdi kako 84 posto roditelja ionako ne pali cigaretu u automobilu dok u njemu sjede djeca. Time bi se, kažu, taknulo u područje ljudskih prava, jer je automobil privatni prostor, pa bi slijedeći logični korak bio zabrana pušenja u vlastitom domu.   Ipak, znanstvenici ne odustaju od svog stava i tvrde da ne zabrana potrebna kako bi se zaštitila djeca. Svake godine zbog pasivnog pušenja samo u Velikoj Britaniji bilježi se više od 20.000 slučajeva infekcija donjeg respiratornog trakta, 200 slučajeva bakterijskog meningitisa i 40 iznenadnih dojenačkih smrti.


  Tim škotskih znanstvenika proveo je istraživanje u kojem je ispitao razinu zagađenosti automobila cigaretnim dimom tijekom ukupno 85 vožnji, koristeći mjerač postavljen na stražnje sjedalo. Ispitivali su kvalitetu zraka u vožnjama koje su trajale od 10 minuta do jednog sata. U 49 vožnji tijekom kojih se u autu pušilo, vozač je popušio do četiri cigarete, a razina štetnih supstanci dosegnula je prosječnih 85µg/m3, što je trostruko više od maksimalne granice što je za zatvorene prostore preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a iznosi 25 µg/m3.


  Čak i ako vozač tijekom vožnje popuši samo jednu cigaretu i otvori prozor, razina štetnih tvari i dalje će u jednom trenutku prijeći dozvoljenu granicu, ustanovili su istraživači. Razina pasivnog pušenja u automobilu kreće se po njihovoj procjeni između polovine i trećine razine koja je izmjerena u britanskim barovima prije zabrane pušenja na javnim mjestima. U 34 vožnje bez cigaretnog dima, razina štetnih tvari iznosila je oko 7.4µg/m3.


  – Djeca su posebno izložena štetnim posljedicama pušenja, jer dišu brže od odraslih, imaju slabiji imunitet, a ne mogu izbjeći izloženost pasivnom pušenju, upozorila je Sean Semple, profesorica škotskog Sveučilišta u Aberdeenu. Članovi istraživačkog tima smatraju da su ovakvi rezultati istraživanja, koji govore da je pušenje u autu štetno za zdravlje i uz najbolju ventilaciju, dovoljan razlog za zakonsku zabranu pušenja u automobilu u prisustvu djece.