HUBOL NEZADOVOLJAN KOEFICIJENTIMA ZA ZDRAVSTVENE USLUGE

Liječnici traže još veće cijene bolničkih usluga

Ljerka Bratonja Martinović

Pacijenti u Hrvatskoj i dalje pogrešno misle da je zdravstvo besplatno i nisu svjesni ekonomske vrijednosti zdravlja – upozorio je Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a



ZAGREB » Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je od HZZO-a povećanje cijena bolničkih usluga, u cilju podizanja učinkovitosti i kvalitete zdravstvenih usluge u bolnicama. Revidiranje i podizanje cijena dijagnostičko terapijskih skupina (DTS-a), putem kojih se bolnicama plaćaju izvršene zdravstvene usluge, zatražilo je vodstvo HUBOL-a na prošlotjednom sastanku s ravnateljem HZZO-a, Sinišom Vargom.


  HZZO je nedavno povećao cijene zdravstvenih usluga uvećanjem vrijednosti koeficijenta u sustavu DTS-a, i to kirurškog koeficijenta za osam posto, a u ostalim djelatnostima za 15 posto, čime su uvećani prihodi bolnica. U udruzi bolničkih liječnika to, međutim, smatraju nedovoljnim povećanjem pa traže dodatne poteze HZZO-a kojima bi se osiguralo uredno poslovanje u bolničkom sustavu.   Pacijenti bi morali biti svjesni stvarne cijene zdravstvenih usluga i svoje odgovornosti za vlastito zdravlje, upozorili su iz HUBOL-a, gdje predlažu da se svakom pacijentu nakon bolničkog liječenja, pri odlasku iz bolnice, uruči račun u kojem će biti jasno vidljiv i specificiran trošak pružene zdravstvene usluge.    Nezdravo ponašanje – Pacijenti još uvijek pogrešno smatraju da je zdravstvo u Hrvatskoj besplatno i nisu svjesni ekonomske vrijednosti zdravlja – upozorio je Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a, te podsjetio i na problematiku »nezdravog zdravstvenog ponašanja, za koje pacijenti ne snose nikakvu odgovornost«.   Kako se navodi u priopćenju HZZO-a, sastanak je održan na inicijativu državnog osiguravatelja, čije je vodstvo liječnicima HUBOL-a predstavilo novi projekt HZZO-a, internetski portal ISL namijenjen komunikaciji svih liječnika u Hrvatskoj s HZZO-om. Putem ovog portala liječnici će moći međusobno razmjenjivati iskustva u zatvorenim grupama. Cilj osnivanja portala je poboljšanje komunikacije liječnika i HZZO-a. Liječnici su pak izrazili želju za aktivnim sudjelovanjem u reformi zdravstva.    Podizanje ugleda – Želimo da nas prepoznate kao partnere, da se naš odnos temelji na iskrenosti i uzajamnom povjerenju – rekao je Goluža, dok se dopredsjednik HUBOL-a, Pavo Kostopeč, založio za postupno unapređivanje zdravstva, koje je već sada dobro i efikasno, a ne uvođenje reformi preko noći. Varga je u ime HZZO-a podržao rad HUBOL-a i poručio kako prije svega želi kvalitetno i učinkovito javno zdravstvo.   HUBOL je udruga liječnika osnovana krajem prošle godine, a predsjednik im je jedan od eksponiranijih liječnika u vrijeme liječničkog štrajka. Cilj im je, kažu, podići opći društveni ugled liječnika, osnažiti poziciju u pregovorima s poslodavcem, ali i očuvati javni zdravstveni sustav, kako zdravlje ne bi postalo samo privilegija bogatih.