Obiteljski liječnici

Liječnici ljuti na nova ograničenja HZZO-a: Slijede li liste čekanja i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti?

Ljerka Bratonja Martinović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Zbog samovoljnih i štetnih poteza HZZO-a, koji smanjuju prava osiguranika, liste čekanja uskoro će se pojaviti i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a liječnici će imati još manje vremena za pacijente, upozoravaju iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite



ZAGREB – Zbog samovoljnih i štetnih poteza HZZO-a, koji smanjuju prava osiguranika, liste čekanja uskoro će se pojaviti i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a liječnici će imati još manje vremena za pacijente, upozoravaju iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ).


Početkom srpnja na snagu je stupila nova Odluka o osnovama ugovaranja HZZO-a i liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kojom je liječnicima ograničen opseg dijagnostičko-terapijskih postupaka koje mogu »klikati« prilikom pregleda pacijenata. To će se – tvrdi čelnica udruge, Josipa Rodić – neminovno odraziti na prava pacijenata i demotivirati liječnike za ostanak u Hrvatskoj. Pogrešan smjer zdravstvene politike suprotan je zaklinjanju da se liječnički korpus mora zadržati u Hrvatskoj, upozorava.



Na prozivke liječnika iz HZZO-a odgovaraju da se ni na koji način ne ograničava broj pregleda, već uvode pravila kako se omaškom doktora ne bi evidentiralo više pregleda dnevno za jedan dolazak pacijenta u ordinaciju. – Analizom rada u protekle tri godine uočene su nelogičnosti i slabosti novog modela koje se nastoje ispraviti, ne mijenjajući niti utječući pri tom na rad doktora ili prava pacijenata. S obzirom da u navedenom periodu nije došlo do izmjena zakonskih okvira, HZZO se morao uskladiti s postojećim zakonima i aktima, na što je bio upozoren i od nadležnih institucija kao i strukovnih udruga – kažu iz Direkcije HZZO-a.





– Kad vam pacijent dođe na pregled, više ne možete kao dijagnostičko-terapijski postupak upisati razgovor s pacijentom, da ste mu pružili savjet ili psihološku pomoć. Program to više ne dozvoljava, pa ćemo takve postupke morati upisivati u karton pacijenta, što je za nas gubitak vremena, ali i prihoda. Od svih postupaka koje tako upišemo, HZZO nam plaća samo 30 do 40 posto – računa Rodić. HZZO je i do sada, kažu u udruzi, plaćao samo dvije trećine odrađenih postupaka, a liječnici koji su odradili DT postupke kažnjavani su uskratom pripadajućih sredstava u rasponu od 15.000 do 35.000 kuna. Pozivajući se na Zakon o obveznim odnosima, šestero liječnika podiglo je sudske tužbe protiv HZZO-a zbog protuzakonitog kažnjavanja.


Obiteljski liječnici ogorčeni su i novom praksom HZZO-a koji je na svojim internetskim stranicama uz ime i prezime liječnika objavio podatke o broju osiguranika, izdanih recepata i bolovanjima u njegovoj ambulanti. – To je perfidna odluka kojom se udara na liječnike, a podaci koje su objavili predstavljaju poslovnu tajnu – veli Rodić, čija udruga traži hitno očitovanje uprave HZZO-a o spornim postupcima oko kojih iz zdravstvena administracija ništa nije pitala.