Izlaze pred bolnice

Liječnici i medicinske sestre u akciji “5 do 12”

Ljerka Bratonja Martinović

Šef liječničkog sindikata Ivica Babić priznao je, međutim, da su u akciju "5 do 12" pozvali ne samo štrajkaše, već i druge zaposlene da se s njima solidariziraju



ZAGREB U pet minuta do dvanaest pred bolnice bi trebali izaći svi liječnici i medicinske sestre u štrajku, da pokažu ministru Ostojiću koliko ih doista sudjeluje u štrajku.


Šef liječničkog sindikata Ivica Babić priznao je, međutim, da su u akciju “5 do 12” pozvali ne samo štrajkaše, već i druge zaposlene da se s njima solidariziraju.


– Uglavnom će pred bolnice izaći osoblje u štrajku, a ako i dio zaposlenih iskaže svoju potporu, mislim da je to bitno – rekao je jutros Babić i dodao da oni više neće prebrojavati članstvo u štrajku. Babić tvrdi da se u bolnicama i treći dan štrajka, unatoč prijavama Državnom inspektoratu i Ministarstvu zdravlja nastavlja neviđen pritisak na štrajkaše, pa će, kaže, pomoć potražiti u HHO-u “jer je ovo pitanje demokracije, europskih standarda i naše budućnosti”.




– U 23 godine rada na sindikalnoj sceni nisam vidio ovako nešto. Nismo krivi za PDV, smanjenje doprinosa ili Centar banku, nismo nabavljali smartphone ni skupe aute za agencije i ministarstva i nećemo dopustiti da se s nama tako obračunavaju – poručuje Babić.


Pritiska, izgleda, ima s obje strane pa je tako jutros, kako doznajemo iz izvora u splitskom KBC-u šef kirurgije zaprijetio liječnicima i sestrama koji uredno rade svoj posao da u pet do 12 “ne želi nikoga vidjeti u ambulanti”.


Današnjom akcijom okupljanja liječnika i medicinskih sestara pred bolnicama, nazvanom »5 do 12«, pokazat ćemo koliki su stvarni razmjeri štrajka u bolnicama i otkloniti manipulacije odazivom, nakon čega konačno treba početi pregovore, poručio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.


Očekuje veliki odaziv u svih 57 bolnica koje su pozvali u štrajk, a u Zagrebu najviše u Petrovoj bolnici gdje je, kaže, čak 75 posto liječnika u štrajku.


»Akcijom ćemo otkloniti spinove Ministarstva zdravlja koje iznosi podatke o odazivu u 74 bolnice, a štrajk je pokrenut u njih 57. Naravno da u 17 bolnica nitko ne štrajka jer tamo štrajk nije ni pokrenut, a u podacima ih uzimaju u obzir i time smanjuju postotak odaziva«, rekao je Babić na konferenciji za novinare.


Ponovio je kako im je štrajk samo sredstvo, a cilj je da sindikati liječnika i medicinskih sestara potpišu kolektivni ugovor za svoje članstvo, »a ne netko treći na našu štetu«. Također očekuju otvaranje rasprave kamo ide hrvatsko zdravstvo.


»Andrija Štampar i njegova škola ušli su u povijest medicine, a danas mi, njegovi nasljednici, tražimo savjete od nekakvih anonimusa iz Francuske da nam rade konspirativne programe reforme, nedostupne javnosti, a radi se o našem interesu«, kazao je Babić ciljajući na korištenje francuskih konzultanata za izradu zdravstvene reforme.


Poručio je kako je zdravstvo sustav koji treba promišljati za naraštaje, a nikako za dnevno-političke svrhe ili mandate nekih pojedinaca.


Pitanje svih pitanja je što hoćemo sa sustavom, kaže Babić te ističe da se njegov sindikat zalaže za javni sektor u kojemu će zdravstvo biti socijalno usmjereno s optimalnim raspolaganjem sredstvima po načelima solidarnosti i jednakosti.


Na novinarski upit Babić nije htio precizirati na koliku je eventualnu odgodu u primjeni budućeg kolektivnog ugovora spreman zbog situacije u proračunu, samo je rekao da su »to i ponudili ministru u postupku mirenja, a sada smo tu gdje jesmo«.


Poručio je da ni liječnici niti sestre nisu krivi za »krivi PDV, smanjenje doprinosa niti za Centar banku«. Pristajemo dati svoj doprinos, s obzirom na situaciju, no ne pristajemo na protupravno obračunavanje prekovremenog rada, rekao je.


Problem je kvalifikacija rada i obračun rada – prekovremeni rad se mora evidentirati i platiti sukladno radnom zakonodavstvu, kaže Babić koji tvrdi da se ne evidentira niti plaća prekovremeni rad medicinskih sestara i tehničara.


Sindikat traži da se dežurstva liječnika koja ulaze u prekovremeni rad tako i plaćaju, a ne paušalno, kao i da se evidentira rad liječnika koji ostaju raditi poslije dežurstva.Zahvalio je udrugama, sindikatima i građanima koji su im dali podršku i pozvao štrajkaše da ustraju do ispunjenja zahtjeva »u ime demokracije i naše budućnosti«.

Govoreći o pritiscima na štrajkaše, istaknuo je virovitičku bolnicu u kojoj i sam radi, a u kojoj vrijedi krilatica: »Bolje šuti, ako pisneš ode glava«.


Sve četiri sindikalne središnjice koje su im dale podršku pozvao je da pregrupiraju sindikalnu scenu jer su sindikati zadnja crta obrane socijalnog dijaloga.Pozvat će, kaže, i Hrvatski helsinški odbor jer je to što se sada događa oko štrajka u bolnicama pitanje konvencija, zakona, europskih standarda i budućnosti.

Dojave da je danas šef kirurgije zadarske bolnice navodno zatražio od svih zaposlenika da izađu pred bolnicu u 5 do 12, nazvao je spinovima jer tamo nitko nikoga ne prisiljava budući da su, kaže, svi u štrajku.