Nagrada HND-a

Laureat iz naše kuće: Branko Mijić novinar godine

Boris Pavelić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Branko Mijić "zaslužuje nagradu jer njegovi tekstovi, osim neupitne kvalitete, imaju i dodatnu dimenziju – dimenziju borbe za profesionalno novinarstvo, za demokraciju i općenito sretno i slobodno društvo", stoji u obrazloženju nagrade. Podsjeća se kako je Mijić "kao glavni urednik Novoga lista interes redakcije i integritet novinara stavio ispred interesa uprave i vlasnika, te da je zbog toga i smijenjen s mjesta glavnog urednika – zbog svog pisanja."



Kolumnist i bivši glavni urednik Novoga lista Branko Mijić novinar je godine po izboru članova Hrvatskoga novinarskog društva, a nagrada mu je uručena na današnjoj svečanosti u Novinarskom domu u Zagrebu.


Branko Mijić “zaslužuje nagradu jer njegovi tekstovi, osim neupitne kvalitete, imaju i dodatnu dimenziju – dimenziju borbe za profesionalno novinarstvo, za demokraciju i općenito sretno i slobodno društvo”, stoji u obrazloženju nagrade. Podsjeća se kako je Mijić “kao glavni urednik Novoga lista interes redakcije i integritet novinara stavio ispred interesa uprave i vlasnika, te da je zbog toga i smijenjen s mjesta glavnog urednika – zbog svog pisanja.”


“Mediji imaju problema s vlasnicima”, ustvrdio je laureat primajući nagradu. “Kao glavni urednik Novoga lista, nisam htio prešutjeti ono što se događalo u mojim novinama. Ako možemo pisati o Kamenskom, o Lamjani, o Ini Petrokemiji, dužni smo ne prešućivati to isto u svojoj vlastitoj kući”, kazao je, izražavajući žaljenje što radnici drugih ugroženih profesija solidarnije od novinara brane svoja prava i tvrtke u kojima rade.




Nagradu HND-a za životno djelo dobio je osječki novinar Drago Hedl za višegodišnja i brojna novinarska otkrića, od kojih su mnoga potaknula istrage, suđenja i smjene u politici i tvrtkama. 


Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je Sandra Bolanča iz Jutarnjeg lista, a za radijsko Mirjana Žugec-Pavičić s Hrvatskoga radija za reportažu o rapskoj fjeri. Nagrađeni je televizijski novinar RTL-ov Hrvoje Krešić, za internet novinarstvo nagrađena je Veronika Rešković, a za istraživačko novinarstvo samostalni novinar Željko Peratović. Najbolji je snimatelj Jurica Ožić-Bebek s HTV-a, a najbolju je fotografiju snimio Damir Senčar iz Hine.