Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. siječnja 2020.
Izmjenjeni zakon od 1. srpnja

Lani najmanji broj novorođenih u zadnjih sto godina - manje od 37.000

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2018. u 12:00 2018-06-21T12:00:29+02:00

 Imati ćemo 150 tisuća potencijalnih novih korisnika dječjeg doplatka, proširit će se i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji će se dobivati za treće i četvrto dijete, dječji doplatak koristit će se od trenutka rođenja, a ne od podnošenja zahtjeva, objasnila je državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelji i mladih Margareta Mađerić

ZAGREB Saborski su zastupnici u četvrtak pozdravili Vladinu nakanu da proširi broj korisnika dječjeg doplatka i pronatalitetnog dodatka, da pravo na doplatak dobiju i srednjoškolci koji se obrazuju pet godina, no poručili su da za demografsku obnovu i zadržavanje mladih država treba učiniti više, primjerice uvesti univerzalni, odnosno doplatak za svako dijete.

 Spomenute mjere Vlada RH predlaže kroz izmjene Zakona o doplatku za djecu koji na snagu stupa za desetak dana, 1. srpnja.

 

 Imati ćemo 150 tisuća potencijalnih novih korisnika dječjeg doplatka, proširit će se i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji će se dobivati za treće i četvrto dijete, dječji doplatak koristit će se od trenutka rođenja, a ne od podnošenja zahtjeva, objasnila je državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelji i mladih Margareta Mađerić.

 Provedba zakona, kaže, traži dodatna sredstva: 151,8 milijuna kuna u ovoj, oko 361 milijuna u idućoj te oko 332, 6 milijuna kuna u 2020. godini.

 

 Na činjenici da se povećava broj korisnika i da će iduće godine biti isplaćeno 330 milijuna kuna više nego sada, završavaju svi pozitivni efekti, ova mjera je nedovoljno hrabra i više je proizvod trenutka, nego razrađene strategije, ustvrdio je  Branimir Bunjac (ŽZ). Dodaje kako treba težiti tome da svako dijete dobije dječji doplatak.

 Dječji doplatak ne smije biti transfer i socijalna pomoć, treba biti pravo svakog djeteta koje će mu omogućiti sportsku aktivnost, topli obrok, rekla je Ines Strenja Linić (Most).

 Ni Glas-ov Goran Beus Richembergha ne spori dobre strane zakona, ali poručuje kako ima dojam da se radi o prijedlogu iz kategoije 'bolje išta nego ništa'. Proglašavati ovu mjeru reformskom više je nego ambiciozno, ovo je samo socijalna mjera kojom se pokušava suziti prostor siromaštvu, kaže.

 Podršku zakonu najavljuje HSS-ov Davor Vlaović, ocijenivši kako je riječ o jednoj od mjera koja može pomoći svakoj obitelji. Ipak, to je "puno premalo", tih 300 kuna doplatka, neće djecu zaštititi od siromaštva, moramo raditi brže na mjerama koje će zadržati mlade, kaže Vlaović i upozorava na zabrinjavajući podatak po kojemu je lani broj novorođene djece pao ispod 37 tisuća. Imali smo najmanji broj novorođenih u zadnjih sto godina, ističe zastupnik.

Vladin zakon hvale vladajući HDZ i HNS čija se Božica Makar (HNS) slaže da treba promišljati o uvođenju univerzalnog doplatka za djecu. Ovaj je zakon svakako pozitivan korak, ali u budućnosti treba ići s puno širim paketom mjera, poput smanjenja troškova školovanja, lakšeg rješavanja stambenog pitanja, dostupnosti vrtića, pobrojala je Makar.

 Ne može se u godinu dana riješiti čitav niz problema posebno onih koji se odnose na demografiju, ističe Sunčana Glavak (HDZ) i podsjeća kako su, uz dječji doplatak povećane rodiljne naknade za nezaposlene majke, poboljšani materijalni uvjeti u vrtićima, pokrenuto subvencioniranje stambenih kredita za mlade, porezne mjere....

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.