Nužan oprez uoči sezone gripe

Lani čak 50 posto više slučajeva upale pluća nego 2013.

Barbara Čalušić

Smrtnost od upale pluća bilježi se sporadično  kod starijih osoba, i to uglavnom u sezoni gripe – kaže epidemiologinja Goranka Petrović



ZAGREB  Dok sezona gripe tek počinje, hrvatske su građane ove zime pogodile učestale upale pluća. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), zbog značajnog porasta upala pluća zabilježenih krajem prošle godine, 2014. godina bilježi porast oboljelih za čak 50 posto. O povećanoj smrtnosti od upale pluća, kakva se dogodila u riječkom umirovljeničkom domu, u HZJZ-u nemaju saznanja.


Lani smo evidentirali 12.894 oboljelih od upale pluća, a 2013. godine 8.586 oboljelih. Upala pluća ove zime više pogađa djecu i mlade, ali je blaže kliničke slike pa se vrlo vjerojatno kod nekih oboljelih i ne prepozna. Smrtnost od upale pluća bilježi se sporadično kod starijih osoba, i to uglavnom u sezoni gripe – kaže epidemiologinja Goranka Petrović.


Uglavnom su, kaže, primijećene atipične upale pluća, koje izaziva poseban tip bakterije mikoplazme, a simptomi su slični virusnim upalama pluća. Petrović savjetuje da se kod povišene temperature ostane kod kuće, uzima puno tekućine i »odleži« bolest  da bi se imunitet mogao obnoviti.




Što se gripe tiče, dosad je evidentirano 980 oboljelih, što je niska brojka, a slično je i u ostatku Europe. Očekujemo da će broj oboljelih u idućim tjednima rasti, ali to ne znači da ćemo imati natprosječnu sezonu gripe, ističe Petrović.


Respiratornim infekcijama u domu za starije osobe Vitanova (gdje je u 15 dana ove godine umrlo osam osoba, od čega njih pet od upale pluća) zaraženo je 16 korisnika, potvrđeno nam je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a.


– Jedna osoba koja je bila hospitalizirana pod sumnjom na pneumoniju otpuštena je iz bolnice s dijagnozom bronhitisa, kazala je voditeljica Odjela za epidemiologiju u Zavodu dr. Danijela Lakošeljac. Ističe da su pneumonije u ovo doba godine problem i u ostalim domovima za starije osobe.