Upozoravaju na moguće kršenje radnog prava

Laburisti pozvali institucije pravne države da izvide način zapošljavanja kadrova u Muzeju Apoksiomena

Hina

Izgleda da su intervjui kandidata za radna mjesta u Muzeju Apoksiomena provedeni u klasičnoj maniri HDZ-a, jer izgleda "zna se" već tko će posao dobiti pa neki kandidati očito nisu imali nikakve šanse bez obzira na stručnost i iskustvo, stoji u priopćenju



Hrvatski laburisti – stranka rada po svom programu su usmjereni na radnike i sve ono što proizlazi iz rada i radnog prava pa tako smatramo svojom dužnošću upozoravati na svaku indiciju da se krši radno pravo. U Malom Lošinju otvara se Muzej Apoksiomena, a kako doznajemo, još uvijek nije poznato tko će biti ravnatelj te ustanove iako je natječaj završio i od njega je prošlo već podosta vremena, skrenuli su pozornost uoči otvaranja muzeja iz ogranka stranke Mali Lošinj.


“Osim nepoznanice tko će biti ravnatelj, doznali smo i da su intervjui kandidata za pojedina radna mjesta provedeni na vrlo upitan način. Naime, osnivači Muzeja Apoksiomena su u jednakim udjelima Grad Mali Lošinj i država, odnosno Ministarstvo kulture, a koliko nam je poznato, u komisijama za intervjue kandidata za pojedina radna mjesta nije bilo niti jednog predstavnika iz Ministarstva kulture, već izgleda da je sve “obavila” lokalna samouprava.




Ono što je još bizarnije u cijeloj priči jest činjenica da je komisija za intervju kandidata za radno mjesto tehničke službe i održavanja neke od kandidata ispitivala što znaju o antici odnosno o povijesti umjetnosti, a ne o tehničkim poslovima i iskustvu rada na tehničkim poslovima i poslovima održavanja. Iz svega rečenog, izgleda da su intervjui kandidata za radna mjesta u Muzeju Apoksiomena provedeni u klasičnoj maniri HDZ-a, jer izgleda “zna se” već tko će posao dobiti pa neki kandidati očito nisu imali nikakve šanse bez obzira na stručnost i iskustvo. Ono što još više zabrinjava je i priča kako su posao dobili ljudi koji su već u stalnom radnom odnosu, a ne nezaposleni, tako da se opravdano sumnja u zapošljavanje po političkom ključu. Hrvatski laburisti – stranka rada javno poziva institucije pravne države da izvide način zapošljavanja kadrova u Muzeju Apoksiomena”, navodi se u priopćenju.


Hrvatski laburisti – Stranka rada ocijenili su uoči Međunarodnog praznika rada da je Vlada svim svojim odlukama i mjerama do sada pokazala da ne poštuje i ne slavi nego grubo ponižava i obezvređuje rad i radnike.


“Svim svojim odlukama i mjerama do sada ova je Vlada pokazala da ne poštuje i ne slavi nego grubo ponižava i obezvređuje rad i radnike. Podilaženjem kapitalu, kao svojoj temeljnoj ‘reformskoj’ orijentaciji, ova Vlada Hrvatsku pretvara u zemlju posvemašnje socijalne nesigurnosti i negira njezinu ustavnu definiciju socijalne države”, naveli su u subotu u priopćenju Hrvatski laburisti.


Ocjenjuju da je za Međunarodni praznik rada Vlada Domoljubne koalicije i Mosta svojim građanima “pripremila ‘izdašne’ poklone u vidu rezova i nove pljačke osiromašenog naroda, što ih predstavlja kao reforme”.


“Zdravi će biti samo oni imućni, u zasluženoj mirovini uživat će samo oni rijetki koji je uspiju doživjeti, a Vlada se nada, umjesto da se posveti otvaranju novih radnih mjesta, da će se djedovi i unuci tući za isto radno mjesto, pri čemu još pokušava nametnuti i devetsatni radni dan”, smatraju laburisti.


Tvrde da je Vlada od početka jasno naklonjena kapitalu i profitu.


“Ova antiradnička Vlada, s kojom postoji tek mizeran socijalni dijalog jer o suštinskim socijalnim i gospodarskim pitanjima jednostrano odlučuje, ruga se u lice radnicima i nezaposlenima, a klanja centrima financijske moći”, naveli su u priopćenju.


Podsjećaju na ubrzan odlazak mladih i visokoobrazovanih iz zemlje, potplaćene radnike koje poslodavci dodatno iskorištavaju ugovorima na određeno vrijeme i zloupotrebom agencijskog rada, golem broj nezaposlenih bez izgleda da ikada više dođu do radnog mjesta te procjenjuju da će njihov broj samo rasti u najavljenoj privatizaciji državnih tvrtki.


Vlada Domoljubne koalicije i Mosta svojim nas odlukama, čini se, kažu laburisti, “želi baciti natrag u 19. stoljeće da ponovno povedemo istu borbu za rad i radnike”.


“Stoga, sve što vam u ovom trenutku možemo poželjeti jest da izdržite i preživite “izazove” i “reforme” ove vlasti, u nadi da ćemo se zajedno izboriti za sigurnost posla, nova radna mjesta i poštene plaće”, poručili su laburisti u povodu Međunarodnog praznika rada.