Upitna spominjana ulaganja

LNG na ledu: katarski ministar industrije ne odgovara na pozive iz Hrvatske

Bojana Mrvoš Pavić

Ministarstvo gospodarstva katarskom ministru uzalud šalje pozive za uzvratni posjet, kako bi se nastavili  razgovori o ulaganjima u  gradnju LNG-a na Krku. Prodaja zemljišta za LNG ključna je i za  nastavak zamrle proizvodnje u Dini



ZAGREB  Iako se ovih dana, tri tjedna nakon posjeta hrvatske delegacije Kataru, u Zagrebu trebao dogoditi uzvratni posjet Katarana Hrvatskoj, još nikakvih informacija, kako doznajemo, o tome nema. Ministarstvo gospodarstva, može se neslužbeno čuti, Dohi je poslalo nekoliko pisama s pozivom na uzvratni posjet Hrvatskoj, tijekom kojeg bi se trebali nastaviti razgovori o katarskim ulaganjima, kao i otvaranju katarskog veleposlanstva u Zagrebu, no odaziva iz Dohe, glavnog katarskog grada, za sada još nema. U Zagreb bi trebao stići, kako je bilo najavljeno u Dohi, katarski ministar industrije i energetike, Mohamed Bin Saleh Al Sada, s kojim bi se razgovaralo o gospodarskoj suradnji, pa tako i o, moguće, katarskim ulaganjima u samu gradnju LNG-ja na Krku. 


Hrvatska je delegacija, predvođena predsjednikom Ivom Josipovićem, u Dohi boravila nekoliko dan sredinom prošlog mjeseca, a pridružilo joj se i 40-tak hrvatskih poduzetnika, odnosno predstavnika naših poduzeća. Zajedno s Josipovićem, razgovore s Kataranima predvodio je bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Radimir Čačić, koji je u Dohi uspio dogovoriti dobavu prirodnog plina za budući LNG na Krku. I dok je još u avionu, na povratku u Zagreb, slavio taj svoj uspjeh, priopćena mu je loša vijest o drugostupanjskoj presudi u Mađarskoj, i odlasku u tamošnji zatvor. Katarani koji su samo dan ranije s Čačićem načelno dogovorili posao, i u vlastitih su nekoliko medija objavili vijest o naglom odlasku potpredsjednika hrvatske Vlade, no to ih neće spriječiti, uvjeravao nas je kasnije hrvatski veleposlanik u Kataru, Tomislav Bošnjak, u daljnjim pregovorima s Hrvatskom. Doha je, kazao nam je tada Bošnjak, o Čačićevom slučaju obaviještena, i smatra to njegovom, isključivo, osobnom tragedijom koja s gospodarskim vezama nema veze.  


Je li se ipak, i što, prepriječilo Kataranima na putu prema Hrvatskoj, ostaje upitno. Na pitanje dolazi li nam sada Al Sada, u Uredu Predsjednika našem listu odgovaraju kako je za službenu korespondenciju zaduženo Ministarstvo gospodarstva koje je, kažu informacije iz tog ministarstva, pozive poslalo, ali na njih odgovora nema. Do veleposlanika Bošnjaka direktno nismo uspjeli doći, no u njegovom je uredu u Dohi našem listu odgovoreno da se sastanak u Zagrebu – dogovara.




Situacija se, tako, dodatno zakomlicirala i omišaljskoj Dini, gdje je ključno pitanje za vlasničko restrukturiranje i pokretanje proizvodnje punim kapacitetom upravo – prodaja zemljišta za gradnju LNG terminala HEP-u i Plinacro-u, o čemu je odluku donijela hrvatska Vlada.