Vlada daje na 99 godina čuveno vojno odmaralište

Kupari u iščekivanju investitora: Titov i Jovankin zabranjeni grad čeka bogataše

Alenka Juričić Bukarica

Titova vila među borovima – Borovka 1 * Foto: Tom DUBRAVEC / CROPIX

Titova vila među borovima – Borovka 1 * Foto: Tom DUBRAVEC / CROPIX

Potvrdi li Sabor Vladinu neuobičćajeno dugu koncesiju, prelijepi Kupari mogli bi doživjeti renesansu, nakon što su ih devedesetih devastirali pripadnici JNA, postalo bi mjesto investicije teške 250 milijuna eura



Punih 99 godina vrijeme je na koje bi budući investitor trebao dobiti, ne samo pravo građenja, već i koncesiju na pomorsko dobro, odnosno plažu u ex-vojnom kompleksu Kupari u Župi Dubrovačkoj, kojeg čine pet devastiranih i zapuštenih, hotela – Grand, Pelegrin, Kupari, Goričina I i Goričina II, popratni manji objekti i dvije vile za Tita i Jovanku – Borovka 1 i 2 . Naime, ovog je tjedna Vlada dala suglasnost na dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k. o. Brašina, a u svrhu realizacije turističkog razvojnog projekta Kupari. Time je napravljen jedan od posljednjih koraka prema konačnom rješavanju sudbine ovog, nekad, po mnogima, jednog od najluksuznijih vojnih odmarališta u koja su pristup imali samo rijetke vojne ličnosti.


Više od dvadeset godina nakon što je Kupare porušila bivša JNA, ove bi se godine konačno trebao naći investitor koji će ovom turističkom kompleksu vratiti stari sjaj. Odluka o koncesiji na plažu, odnosno pomorsko dobro, mora još proći Hrvatski sabor, obzirom da se daje na čak 99 godina, nakon čega slijedi javni poziv za obvezujuće ponude. Tako dugi rok koncesije na pomorsko dobro je izuzetak, obzirom da se inače ovakve koncesije daju maksimalno na 50 godina. Za očekivati je da će Sabor amenovati taj rok, a čini se da bi o njemu zastupnici mogli glasati u veljači. Tek nakon toga, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) raspisat će i obvezujući javni poziv čijim bi se zaključenjem konačno dobilo ime onoga tko će ovim kompleksom upravljati naredno stoljeće. Inače, Vlada je već u rujnu najavila raspisivanje javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda, međutim čekalo se mišljenje Ministarstva pomorstva o pomorskom dobru. Bilo je rečeno kako se mišljenje treba izraditi u roku od trideset dana, međutim, očito je taj rok bio prekratak.


Inače, lani u ožujku je objavljen poziv za iskazivanje interesa za pravo građenja i služnosti nad nekretninama na 99 godina. Za Kupare je neobvezujuća pisma interesa dostavilo šest investitora. Interes su tako pokazali Karisma Hotels Adriatic (KHA), što je konzorcij Todorićeva Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International. Da podsjetimo, na čelu KHA je nekadašnji ministar turizma Veljko Ostojić. Pismo su dostavili i Valamar poslovni razvoj iz grupacije Valamar, potom turska Rixos grupa koja već ima jedan hotelski objekt u Dubrovniku, Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine koju se također povezuje s ruskim kapitalom.


   Tko je doista zagrizao u ovaj kolač vidjet će se ustvari kod prikupljanja obvezujućih ponuda. Njih mogu dati ovi potencijalni investitori, ali i ostali. Inače, u kompleks koji je činilo pet hotela s 1.600 kreveta, budući će investitor morati uložiti minimalno 100 milijuna eura, a procjenjuje se da je vrijednost investicije do 250 milijuna eura. S time da je minimalno ulaganje po smještajnoj jedinici 100.000 eura.    Država traži investitora koji mora biti dokazan u realizaciji sličnih projekata, godišnje od smještaja mora ostvarivati promet od 45 milijuna eura te imati najmanje pet godina iskustva u razvoju, planiranju i upravljanju hotelima s pet zvjezdica. Investitor će morati srušiti ruševine nekadašnjih hotela te izgraditi četiri nova s četiri i pet zvjezdica, a peti hotel Grand možda bi morao u adaptaciju. Rok za dovršetak investicije je četiri godine od sklapanja ugovora.   

Opširnije u tiskanom izdanju