Zakon neučinkovit?

Kriza je, ako je pitati Vladu Andreja Plenkovića, gotova: Ukidaju se potpore za očuvanje radnih mjesta

Gabrijela Galić

NL arhiva

NL arhiva

S obzirom na postepeni oporavak gospodarske situacije u zemlji, učinkovitost ovoga Zakona je pala, pa je potrebno isti staviti van snage«, stoji u tezama koje prate prijedlog zakona kojim se ukidaju potpore za očuvanje radnih mjesta



ZAGREB Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta, koji je u proteklim godinama dijelu poslodavaca pomogao da bez otpuštanja radnika premoste trenutačne poslovne probleme, više se neće primjenjivati.


Naime, Vlada Andreja Plenkovića taj zakon planira staviti »izvan snage«, a o njegovom ukidanju provodi se postupak javnog savjetovanja. Tijekom prošle godine, potpora za očuvanje radnih mjesta isplaćivana je za 82 korisnika. Riječ je o radnicima, s obzirom da je riječ o državnoj intervenciji koja ide direktno radniku, a ne poslodavcu koji, međutim, formalno traži potporu.


Kako se obrazlaže, Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta koji je donesen prije tri godine, donesen je kao interventna mjera u vrijeme gospodarske krize.




S obzirom na postepeni oporavak gospodarske situacije u zemlji, učinkovitost ovoga Zakona je pala, pa je potrebno isti staviti van snage«, stoji u tezama koje prate prijedlog zakona kojim se ukidaju potpore za očuvanje radnih mjesta.


Prema propisu o potporama za očuvanje radnih mjesta, poslodavac koji se našao u trenutačnim teškoćama, radni tjedan radnika može skratiti do 16 sati tjedno, što su dva radna dana. Radniku kojemu je skraćen radni tjedan zbog očuvanja zaposlenosti, država isplaćuje razliku plaće za razmjeran broj radnih sati za koje mu je skraćeno radno vrijeme, ali najviše do iznosa minimalne plaće. Potpora se može koristiti godinu dana, no, ne nužno u kontinuitetu. Naime, moguće je rasporediti unutar razdoblja od tri godine.


Poslodavci, pak, ne mogu zatražiti potporu ako imaju nepodmirene obveze s osnova poreza i doprinosa. Svi aktivni korisnici potpore za očuvanje radnih mjesta neće bez nje ostati ukidanjem zakona, već će je iskoristiti do kraja.