Nova afera u HŽ-u

Kriminal ili glupost: Projekt nizinske pruge platit ćemo dva puta

Gabrijela Galić

Hrvatska već ima kompletnu, plaćenu tehničku dokumentaciju za nizinsku prugu Zagreb – Rijeka. Sad će se izrađivati nova, s time da se na IPA natječaje može javiti i IGH, koji je istu tu tehničku dokumentaciju – već naplatio



ZAGREB Nova nizinska pruga od Zagreba do Rijeke državu će koštati i više no što je to planirano dijelom zbog činjenice da će se dva puta platiti izrada tehničke dokumentacije nove pruge. Jednom su to platili hrvatski porezni obveznici, a drugo plaćanje tek će uslijediti pri čemu će dio sredstava biti povučen iz predpristupnih fondova EU, točnije IPA fonda. Naime, u kolovozu su zatvorena dva natječaja za izradu projekta i ostale projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove pruge na relaciji od Zagreba do Rijeke.


Kroz neko vrijeme znat će se i tko je dobio posao izrade opsežne tehničke dokumentacije za nizinsku prugu koja ne bi smjela koštati više od 20 milijuna eura. Konkretnije, maksimalno 11,5 milijuna eura za novu dvokolosiječnu prugu na dionici Goljak – Skradnik te 7,3 milijuna eura za projekt rekonstrukcije i izgradnju drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac. 

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od četvrtka, 15. rujna 2011.