Lakše do stana

Krenuo lov na subvencionirane kredite, kuriri banaka brojeve uzeli već nakon ponoći

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Država na raspolaganju za subvencioniranje ima 35 milijuna kuna, što bi trebalo biti dostatno za subvencioniranje oko 1.500 stambenih kredita



ZAGREB Jutros u 7.30 krenuo je lov na subvencionirane stambene kredite – deset kurira iz deset banaka koje sudjeluju u programu već je nakon ponoći, kako se neslužbeno može čuti, uzelo redne brojeve za urudžbiranje zahtjeva za subvencijama u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).


Danas do podneva je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila 948 zahtjeva iz svih deset kreditnih institucija – banaka s kojima su sklopljeni ugovori o davanju subvencioniranih kredita. Postupak zaprimanja zahtjeva nastavlja se i dalje. 


Najbrži su bili, kako joj i ime govori, Erste banka, zatim Zagrebačka banka pa PBZ, nakon njih i ostalih sedam banaka. Neslužbene brojke kažu da je Erste prvog dana zaprimanja zahtjeva donijela 242 zahtjeva, a ZABA stotinu više, dok bi ukupan broj danas predanih zahtjeva APN mogao imati do kraja dana.




U poslovnom tornju Zagrepčanka jutros je pred vratima APN-a bila velika gužva, no ne zbog deset kurira banaka koji su zahtjeve mogli urudžbirati od 7.30 sati,  već zbog barem dvostruko većeg broja novinara i fotoreportera, snimatelja, koji su pozvani da prate predaju prvih zahtjeva. Moguće je da je jutros već predano onoliko zahtjeva koliko će ih “ispucati” kvotu, no to će biti poznato tijekom današnjeg dana. 


Država na raspolaganju za subvencioniranje ima 35 milijuna kuna, što bi trebalo biti dostatno za subvencioniranje oko 1.500 stambenih kredita. Odlukom ministra graditeljstva Predraga Štromara za početak će po 20 posto sredstava biti raspoređeno po bankama u kojima se očekuje najviše zahtjeva, kako bi i njihovi klijenti mogli računati na subvencije.


Danas predani zahtjevi pripremani su unatrag nekoliko mjeseci, otkad je donesen zakon koji regulira subvencioniranje, što znači da je riječ o klijentima banaka koji su ionako imali namjeru uzeti kredit.


Čekali su, naravno, da zakon krene u primjenu kako bi im država onda kroz prve četiri godine otplate kredita plaćala polovicu rate, a ukoliko u tom periodu dobiju novog člana obitelji, subvencioniranje će im biti produženo za još dvije godine. Nakon što im je banka kredit odobrila, sama za njih u APN-u podnosi zahtjev za subvencioniranjem.