Čeka se revizija slučaja

Krapinska tvrtka Jedinstvo još nije naplatila dugovanja željezničkih tvrtki: Očekujemo da će se poštivati sudska odluka

Gabrijela Galić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



ZAGREB – Krapinska tvrtka Jedinstvo koja od tri željezničke tvrtke, HŽ Infrastrukture, HŽ Putničkog prijevoza, HC Carga solidarno potražuje nepunih 12,8 milijuna kuna, odnosno 30 milijuna kuna sa zateznim kamatama to dugovanje još nije naplatila. Iako je presuda u sporu koji se vuče desetljeće postala pravomoćna Jedinstvo, očito za sada neće posezati za ovrhom već čeka naplatu potraživanja, odnosno zaključke revizije. Naime, iz odgovora kojeg smo dobili iz Jedinstva proizlazi i da je pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda na reviziji, što znači da će se epilog cijele priče još čekati.


Kao što smo pisali, riječ je o sporu u kojem su nekadašnje Hrvatske željeznice u lipnju 2006. godine Jedinstvu prodale nekretninu za nepunih 12,8 milijuna kuna te se obvezale da će u roku od godine dana kupcu omogućiti upis vlasništva, odnosno vratiti novac ako nekretninu ne predaju kupcu. Tadašnje Hrvatske željeznice ugovoreno Predugovorom nisu ispunile, niti su novac vratile te je pokrenut sudski postupak. Pravomoćna presuda donesena prije nekoliko tjedana teret dugovanja stavlja na slijednike nekadašnjih Hrvatskih željeznica, odnosno tri tvrke koje danas samostalno posluju na tržištu. Osim glavnice, te tvrtke trebaju platiti i zatezne kamate pa je trenutni dug na razini 30 milijuna kuna.


U Jedinstvu ne žele govoriti o ukupnom iznosu trenutnog duga već samo navode iznos kojeg su na ime nikada preuzete nekretnine uplatili prije 11 godina i kojem treba pridati zatezne kamate. No, napominju kako će ukupan iznos ovisiti o tome kada će dugovano biti uplaćeno.




»Sredstva do sada nismo naplatili, a očekujemo da će se poštivati sudska odluka«, kratko u ime Jedinstva odgovara Josip Mihalić, direktor te tvrtke.


S obzirom na posupak revizije pravomoćne presude cijeli slučaj će sigurno još potrajati, odnosno neće biti okončan u ovoj godini. Ako revizija u bitnom presudu ne izmijeni to znači da će dugovanje nastaviti rasti, jer se zatezne kamate obračunavaju do dana isplate duga.