Šef HRT-a treba dostaviti izvješće o plaćama

Krajem tjedna HNS pokreće postupak Radmanove smjene

Siniša Pavić

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Glavni ravnatelj najgore bi se proveo da je po nezavisnom Nikoli Vuljaniću. On je, naime, ocijenio kako Radmanu ne treba davati dodatne rokove da dopuni izvješće, nego odmah pokrenuti njegov opoziv 



ZAGREB » Klub zastupnika HNS-a predložio je u Saboru da glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu da još pet dana da dopuni svoje izvješće o plaćama na HRT-u, a ako to ne učini, da pokrene postupak njegove smjene. Nastavak je to pat pozicije na relaciji Radman-Sabor, još jedan čin komada za koji se ne zna je li drama ili samo puki igrokaz. No, činjenica jest da se scenarij za nijansu radikalizirao, jer smjenu zaziva HNS, jaka stranka Kukuriku koalicije 


  Manipulacija


Govoreći u ime Kluba zastupnika HNS-a Goran Beus Richembergh je podsjetio da je Sabor na dopunu izvješća Radmana obvezao još u ožujku, jednoglasno, a Radman je, kaže, uzvratio slanjem skandaloznog dokumenta, u kojem nije bilo podataka koje je Sabor zatražio. A onda je, kao reče, na inzistiranje Odbora za medije da dopuni izvješće, Radman odgovorio javnim prozivanjem Sabora da ga potiče na kazneno djelo, tumačeći pritom kako bi dostavom traženih podataka prekršio najmanje tri zakona – o radu, o HRT-u te o zaštiti osobnih podataka. 



Dok zastupnici traže »prijevremeno umirovljenje« glavnog ravnatelja HRT-a, u zasluženu mirovinu otišao je Mladen Stubljar. Nakon Stubljara isto uskoro čeka i neke druge veterane, primjerice Vladimira Rončevića. Čitava jedna generacija u godinu dana će sići sa scene. Ima li koga da je zamijeni!?





   »Vrlo je jednostavno utvrditi da ni jedna od zakonskih odredbi na koje se poziva ne priječi ravnatelja u ispunjavanju obveze. To je čista manipulacija javnošću i pokušaj da se naruga Saboru«, ocijenio je Beus Richembergh te dodao kako se nikada nije dogodilo da je čelnik ustanove koju je Sabor osnovao na taj način javno optužio Sabor i prošao bez ikakve sankcije. Napomenuo je kako »ne postoji dogma o nepogrješivosti Sabora«, ali i ocijenio da Sabor nije pogriješio u zaključcima, nego u odabiru čovjeka za čelnu dužnost na HRT-u. 


   Zastupnici HDZ-a u četvrtak se nisu libili prozvati SDP-ove zastupnike koji se jedini nisu imali potrebe očitovati o prijedlogu zaključka. Jasen Mesić (HDZ) je između ostalog zaključio da vladajućima odgovara da u predizbornoj kampanji na HRT-u imaju čovjeka kojega je moguće bilo kada smijeniti. 


   Inače, Glavni ravnatelj najgore bi se proveo da je po nezavisnom Nikoli Vuljaniću. On je, naime, ocijenio kako Radmanu ne treba davati dodatne rokove da dopuni izvješće, nego odmah pokrenuti njegov opoziv. 


  Nagrade HRT-a


Hoće li nakon ove nove tranše žestokih kritika Radman promijeniti svoj rezolutni stav da po cijenu ostavke Saboru ne dostavi dopunjeno izviješće o plaćama, ne zna se. Zna se zato već sad tko su dobitnici nagrada HRT-a što će se svečano dijeliti 15. svibnja na Dan HRT-a. Nagradu za životno djelo »Ivan Šibl« dobio je Branko Uvodić. Godišnje nagrade dobilo je sedam radnika HRT-a, među kojima primjerice i urednik HRT3 Dean Šoša te redatelj Branko Schmidt. Godišnju nagradu »Joško Martinović« za najbolju TV reportažu u protekloj godini zaslužio je Marko Stričević za reportažu »Droge« emitiranu u emisiji »Hrvatska uživo«, dok se godišnja nagrada »Gordan Lederer« za najbolji snimateljski ili kamermanski rad u protekloj godini dodjeljuje Mariju Britviću za rad na dokumentarnoj seriji »Adam i Eva«.