Vlada našla model za spas crikveničkog turističkog poduzeća

Kraj dvogodišnje agonije: Jadran izlazi iz stečaja i ostaje bez dugova

Jagoda Marić

U Vladi vjeruju da bi se stečajni plan mogao provesti do kraja godine. Jadran, koji pokriva 75 posto hotelskih kapaciteta u Crikvenici izašao bi kao društvo u većinskom vlasništvu države neopterećeno dugovima. Tvrtka bi bila spremna za eventualni ulazak privatnog partnera



ZAGREB  – Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku čija bi posljedica trebao biti završetak stečaja u turističkom poduzeću Jadran iz Crikvenice. Nakon dvije godine stečaja u Jadranu, a riječ je o jednom od najvećih stečajeva u Hrvatskoj, trebao bi završiti preustrojem i tvrtka bi iz njega trebala izići neopterećena dugovima, imovinskom sporovima i bila bi spremna ili za privatizaciju, odnosno za pronalazak strateškog partnera.


Kako bi se to dogodilo Vlada će potraživanja države, a koja ima  preko Ministarstva financija, Porezne uprave i Agencije za upravljanje državnom imovinom pretvoriti u vlasnički udio.


Banke već čekaju


Država je najveći vjerovnik s potraživanjem od 316 milijuna kuna, od ukupno pola milijarde dugovanja Jadrana. Uz to nekretnine na kojima je država upisana kao izlučni vjerovnik procijenit će se pa će Vlada to svoje potraživanje pretvoriti u novčani zahtjev koji će također na kraju kroz stečajni plan biti pretvoren u vlasnički udio.




Na taj način država bi kroz stečajni plan postala vlasnik najmanje 75 posto plus jedne dionice Jadrana, a svoja potraživanja bi u vlasnički udio proporcionalno pretvorili i ostali vjerovnici. Među njima su i radnici, i to i sadašnji i bivši radnici Jadrana, koji su kako doznajemo već sada i to njih više od 70 posto iskazali spremnost i potpisali izjavu da se odriču odvojenog namirenja. Morat će to učiniti i država sa svojim potraživanjima, a Vladinu odluku čekaju i banke kako bi i one pristale na stečajni plan za Jadran. 


Interes stranaca


Vlada planira riješiti i pitanje zemljišta koja koristi Jadran za obavljanje svoje djelatnosti, ali su ona u pretvorbi Jadrana izuzeta  iz temeljnog kapitala i prenesena su u vlasništvo nekadašnjeg Fonda za privatizaciju. Plan je da država i društvo Jadran postanu suvlasnici tih nekretnina, odnosno tog zemljišta.


U Vladi vjeruju da bi se stečajni plan mogao provesti do kraja godine, nakon čega bi Jadran koji pokriva 75 posto hotelskih kapaciteta u Crikvenici izašao kao društvo u većinskom vlasništvu države neopterećeno dugovima i bio bi spreman za eventualni ulazak privatnog partnera. Interes privatnih investitora, ako je suditi po dosadašnjim najavama, ne bi trebao izostati jer ga iskazuju tvrtke iz Sjedinjenih američkih država, Rusije, ali čak i iz Poljske. 


U poduzeću trenutno radi 150 radnika, dok ih zajedno sa sezoncima u turističkim mjesecima bude i do 450. Ukoliko bi Jadranovi hoteli podigli kategorizaciju svojih hotela sa sadašnjih dvije i tri zvjezdice samo za jednu zvjezdicu procjena je da bi dodatni sadržaji u vrijeme turističke sezone značili i zapošljavanje do 600 radnika.