Intervju za La Croix

Kovač: ”Podržavamo približavanje Srbije EU, ali to ovisi o spremnosti Srbije da poštuje vladavinu prava”

Hina

Kovač je također zanijekao da neki u Hrvatskoj, uključujući u HDZ-u, negativno doživljavaju Europsku uniju, istaknuvši da su Hrvati »euro-realisti« te da odbacuju svaki ekstremizam, kako desni tako i lijevi, što piše i u premabuli hrvatskog Ustava



 Hrvatska podržava približavanje Srbije Europskoj uniji, ali nastavak pristupnih pregovora ovisi o spremnosti Srbije da poštuje vladavinu prava, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u intervjuu za francuski list La Croix objavljenom u četvrtak.


Kovač je također zanijekao da neki u Hrvatskoj, uključujući u HDZ-u, negativno doživljavaju Europsku uniju, istaknuvši da su Hrvati »euro-realisti« te da odbacuju svaki ekstremizam, kako desni tako i lijevi, što piše i u premabuli hrvatskog Ustava.


Na pitanje zašto Hrvatska blokira pregovore o pristupanju Srbije Europskoj uniji, ministar je kazao da je to pogrešan dojam.




»To je pogrešan dojam. Hrvatska spada među države koje su podržale formalno otvaranje pregovora između Srbije i Europske unije u siječnju 2014., kao i početak pregovora u prva dva poglavlja u prosincu 2015. Jasno podržavamo približavanje Srbije Europskoj uniji. To je u interesu Hrvatske«, rekao je.


»Pregovori u dva ključna poglavlja, koja se odnose na temeljna prava i pravosuđe, koji su u samom srcu europskog identiteta, još uvijek bi mogli biti otvoreni u lipnju. No napredak na tom području ovisi ponajprije o volji Srbije da poštuje načela vladavine prava«, istaknuo je.


Srbija očekuje otvaranje pregovora u poglavlju 23 i 24, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost, u lipnju, no Hrvatska još nije dala svoj pristanak.Hrvatska traži da se kao mjerilo za otvaranje poglavlja 23 zatraži puna suradnja s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije te osiguravanje prava hrvatskoj manjini.

Pregovori s Europskom komisijom i državama članicama o rješenju tog problema još traju.


Kovač je zanijekao i da neki u Hrvatskoj, uključujući u HDZ-u, negativno doživljavaju Europsku uniju, uspoređujući direktive Bruxellesa s novim komunizmom.»To je ponovno pogrešan dojam. Hrvati su više proeuropski nastrojeni od građana mnogih država utemeljiteljica Europske unije«, kazao je, podsjetivši na nedavno odbacivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU-u u Nizozemskoj te na odbacivanje prvog Ustava EU-a na referendumu u Francuskoj 2005..

»Jedno nedavno ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da 60 posto Hrvata podržava proširenje«, istaknuo je.


Hrvati, po njegovim riješima, nisu »euro-entuzijasti« nego »euro-realisti«.


»Neovisnost Hrvatske neodvojiva je od europske ideje«, kazao je, podsjetivši da su države članice Europske zajednice 1992. priznale neovisnost Hrvatske.»Još 1990., naš prvi demokratsko izabrani predsjednik, Franjo Tuđman, zauzeo se u Hrvatskom saboru za ‘europeizaciju’ naše zemlje«, dodao je.

Istaknuo je također da je Hrvatska jedna od rijetkih država u svijetu koja, od 1990., u premabuli Ustava izrijekom odbacuje totalitarne sustave i vrijednosti – fašističke i komunističke. »Osuđujemo desni ekstremizam kao i lijevi«, rekao je ministar Kovač.


Na pitanje želi li se Hrvatska približiti državama Višegradske skupine (Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka) jer im je ideološki bliska, Kovač je kazao da Hrvatska želi prijateljske odnose sa svim svojim susjedima.


»Hrvatska želi imati prijateljske odnose sa svim svojim neposrednim susjedima: Slovenijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Italijom. Želimo usko surađivati s državama srednje i istočne Europe, ali i intenzivno s našim susjedstvom u jugoistočnoj Europi«, kazao je.


Kao primjer naveo je da se Hrvatska ponosi svojom ulogom u migrantskoj krizi, kada nije zatvorila granice nego je privremeno zbrinula 1600 izbjeglica. Hrvatska je također usko surađivala s Austrijom i Slovenijom, kao i sa Srbijom i Makedonijom, i tako pridonijela znatnom smanjenju broja izbjeglica i migranata koji su stizali u Europu, kazao je.


»Mi smo pomogli da Europska unija danas ima zajedničko stajalište prema migrantskoj krizi. Bavarski premijer nam je uostalom na tome nedavno zahvalio«, kazao je Kovač.


U pogledu Schengena, Kovač je kazao kako treba učiniti sve kako bi se on sačuvao i učinio učinkovitijim.


»Hrvatska se nada da će mu se priključiti 2018. Na tome radimo«, kazao je.


»Prosječnom Hrvatu ili Francuzu, Europa danas, ono što je opipljivo, su sloboda kretanja ljudi i roba i zajednička valuta. Treba učiniti sve da se sačuvaju Schengen i euro«, kazao je ministar Kovač.