Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Bivša premijerka

Kosor o Sanaderovim optužbama: 'Prvo je tvrdio da mu Šeks smješta, ali danas su opet veliki prijatelji'

Foto: Darko JELINEK
Foto: Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2019. u 18:43 2019-04-06T18:43:55+02:00

Šeksa više na targetira. Valjda sam mu ja ostala na vjetrometini, ali ja predsjednica Vlade nisam još od 2011. i naravno da nemam nikakav utjecaj na rad Vrhovnog suda, kazala je za naš list Jadranka Kosor

ZAGREB Bivši premijer Ivo Sanader ni prije odlaska u zatvor nije odustao od teze da se protiv njega vodio politički motiviran proces. Ali, dok je eventualno imalo smisla kad je to tvrdio prije devet godine, danas je upitno imali li Sanader uopće nešto konkretno na umu ili samo rutinski izgovara da je žrtva politike. Naime, na vlasti se u međuvremenu promijenilo nekoliko političkih garnitura, pa doista nije jasno koju to Sanader sumnjiči da stoji iza svježe presude Vrhovnog suda, na temelju koje je on završio u Remetincu.

Na vjetrometini

Nekad je to bilo drukčije, Sanader je tadašnju predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa, svoje bliske suradnike iz HDZ-a, izravno optuživao da mu smještaju kazneni progon, nakon što su se s njim politički razišli. Jadranka Kosor također nije shvatila kuda je Sanader ciljao izjavom koju je u četvrtak dao novinarima.

– Budući da je Sanader postao veliki prijatelj sa Šeksom, njega više ne targetira i ne tvrdi da mu on montira proces. Valjda sam mu ja ostala na vjetrometini, ali ja predsjednica Vlade nisam još od 2011. i naravno da nema nikakav utjecaj na rad Vrhovnog suda. Njihovu presudu neću komentirati, ali nadam se da se sada konačno pokazuje da u Sanaderovom slučaju nije bila riječ ni o kakvom političkom progonu nego isključivo o mojoj i volji Vlade da se nadležnim državnim institucijama omogući da, u skladu sa zakonom, rade svoj posao – rekla nam je jučer Jadranka Kosor.

Nakon što je Sanader početkom 2010. objavio da će se, uz objašnjenje da je nezadovoljan stanjem u kojem je HDZ, aktivirati kao počasni predsjednik stranke, sutradan je isključen iz HDZ-a, a odmah poslije te odluke Predsjedništva tog 3. siječnja Jadranka Kosor je u Banskim dvorima razgovarala s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom i glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Građenje teze

Na temelju tog je sastanka Sanader sagradio svoju tezu da je Jadranka Kosor pokrenula njegov kazneni progon. Ona je to uvijek energično negirala.
– Nikad ja od glavnog državnog odvjetnika nisam tražila da nešto radi, ali ni, što mi se čini još važnijim, da nešto ne radi. To je cijela priča, što se mene tiče. U slučaju Planinska, DORH je podigao optužnicu, a odlučivale su dvije razine sudova i, ponavljam, posve je sada jasno da tu nije bio u pitanju politički motiviran proces, zaključuje bivša premijerka i predsjednica HDZ-a, koja je, poput Sanadera, 2013. isključena iz stranke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.