Reakcije na vladin prijedlog proračuna

Kosor: Neka Milanović sam “tvita”, plaćati ljude za to je prevara i bacanje novca

Dražen Ciglenečki

Donedavna premijerka uvjerena je da su proračunski prihodi precjenjeni za 1,5 milijardi kuna, a da su rashodi podcjenjeni za istu cifru



Vladin prijedlog državnog proračuna HDZ-ovi čelnici opisivali su uglavnom narodnim poslovicam.


Predsjednica stranke Jadranka Kosor smatra da za proračun vrijedi »drži vodu, dok majstori ne odu«, a za potpredsjednika Ivana Šukera taj je dokument »na vrbi svirala«.


– Vlada je slala probne balone, prvo je bilo da će rashode smanjiti za devet milijardi kuna, pa za 4,6, a sada je to nešto preko tri milijarde. Dakle, ni snage ni odlučnosti ni hrabrosti koje su najavljivali u kampanji. Mi smo prosječni umovi, ali imamo nekog iskustva i razumijeli smo proračun. On je nedomišljen, sve je to drži vodu dok majstori, ne odu. Potvrđuje to činjenica da su već najavili rebalans, mi ga prošle godine nismo imali, rekla je Jadranka Kosor na konferenciji za novinare.




Donedavna premijerka uvjerena je da su proračunski prihodi precjenjeni za 1,5 milijardi kuna, a da su rashodi podcjenjeni za istu cifru.



Jadranku Kosor zasmetalo je povećanje proračunskih izdvanja za ured premijera s 2,7 u njezino vrijeme na 7,8 milijuna kuna. – Nema za tim potrebe. Ured premijera mora biti mali i fleksibilan, a ne zapošljavati nove ljude. Širenje na društvene mreže je dobro, ali jedino ako Zoran Milanović sam komunicira na Twitteru, kao što to radi predsjednik Josipović. Plaćati ljude da uime premijera kontaktiraju s građanima to je prevara i bacanje novca, poručila je predsjednica HDZ-a.


– Nema nikakvih naznaka kako će smanjiti rashode po pojedinim resorima. A ako će, recimo, ministarstvu pravosuđa uzeti preko 200 milijuna kuna što će to značiti za borbu protiv korupcije. Nejasno je i kako će smanjiti rashode HŽ-a. Uglavnom, zaključak je da Vlada nije dobro krenula, proračun naravno nećemo podržati, ustvrdila je predsjednica HDZ-a.


Onda je riječ predala Šukeru, nekadašnjem ministru financija kojeg je krajem 2010. godine smijenila valjda zato što nije dobro radio svoj posao.


– Proračun nije ispunio želje struke da strukturne reforme budu temelj smanjenja rashoda. Ovako se smanjenja rashoda predviđaju bez reformi, a to je na vrbi svirala. Ako međunarodne institucije tvrde da neće biti gospodarskog rasta, onda to znači da su prihodi napuhani. Rashodovna strana također je lista želja, kazao je Šuker kojeg brine što je proračun za ministarstvo znanosti »dovoljan samo za gole plaće«.


Petar Čobanković koncentrirao se na rezanje potpora za seljake koje je okarakterizirao kao »veliki udar na poljoprivredu«