U Banskim dvorima još uvijek radno

Kosor: I tehnička vlada Ivice Račana zasjedala je nakon izbora

Jagoda Marić

Kosoričina vlada održat će još jednu sjednicu sljedećeg tjedna na kojoj će analizirati što je učinjeno u posljednje dvije i pol godine



Tehnička vlada Jadranke Kosor održat će sljedećeg tjedna svoju posljednju sjednicu prije nego što Zoran Milanović i službeno preuzme njezino mjesto. Najavila je to Jadranka Kosor na današnjoj sjednici vlade, osvrčući se na kritike u pojedinim medijima kako je nedopustivo da vlada koja je izgubila izbore zasjeda.


Tako je podsjetila da je i vlada Ivice Račana svoju posljednju sjednicu održala 18. prosinca 2003. iako su 23. studenog iste godine izgubili izbore, a 8. prosinca bili su poznati i konačni rezultati. 


– Ova je tehnička vlada ali radit ćemo do posljednjeg trenutka kako sam to i najavila pa ćemo tako, prije konstituiranja Sabora održati još jednu sjednicu sljedeći tjedan, objasnila je Kosor svojim ministrima na pretposljednjoj sjednici vlade na kojoj je bila prilično komorna atmosfera. Vlada će na zadnjoj sjednici,između ostalog, analizirati i ono što je postigla u dvije i pol godine. 




Na današnjoj je sjednici analizirala učinke subvencioniranja otkupa jabuka i mandarina, a posebice se osvrnula na otkup domaćih mandarina koje su, kako je rekao ministar poljoprivrede Petar Čobanković, bilo da je riječ o onima bolje ili lošije kvalitete, sve otišle u prodaju. 


– To su bile iznimno dobre mandarine. Hvale ih i moje kolege s kojima se susrećem, pohvalila je domaću proizvodnju premijerka na odlasku. 


Uz to vlada je prije napuštanja Banskih dvora dala zeleno svjetlo Fondu hrvatskih branitelja da iz ovogodišnje dobiti koja iznosi  135 milijuna kuna 44 milijuna preusmjeri na stipendije djece hrvatskih branitelja. 


Kosor je kazala i to da je stipendiranje djece hrvatskih branitelja jedan od boljih projekata bilo koje vlade dosad jer se radi o brizi koju su sve vlade pokazivale prema braniteljskoj djeci.