DORH neke istražuje, neke ne

Korupcija ili samo koalicija?

Dražen Ciglenečki

Što je, međutim, sa slučajevima odrađenih prelazaka u suprotan politički tabor kad ne postoji snimka pregovora koji su im prethodili? Ne bi li DORH i USKOK, zbog vlastite vjerodostojnosti, trebali po službenoj dužnosti istraživati i kako gradonačelnik Milan Bandić osigurava potporu u zagrebačkoj gradskoj skupštini?



Državno odvjetništvo nerijetko svojim postupcima potiče na pitanje kojim se oni kriterijima vode i zašto se nekim ljudima bave dok druge, premda je riječ o sličnim mogućim inkriminacijama,  ostavljaju na miru. Zašto je, recimo, sisačka županica Marina Lovrić Merzel u pritvoru zbog sumnje da je 8000 tisuća kuna po četvornom metru zgrade kupljene za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć previše, dok  11 tisuća eura po četvornom metru za izgradnju javnog WC-a u zagrebačkoj Dubravi DORH smatra realnom cijenom? Niz je takvih primjera nelogičnosti, ali posebno je zanimljiv jedan slučaj u kojem je USKOK zagazio na vrlo osjetljiv teren i pokušava preuzeti ulogu arbitra prilikom sklapanja političkih koalicija. 


U srijedu se pred osječkim Županijskim sudom održava pripremno ročište u vezi s optužnicom protiv Željka Sabe kojom ga se tereti da je kao vukovarski gradonačelnik pokušao podmititi dvoje HDZ-ovih gradskih vijećnika, u zamjenu za njihove glasove pomoću kojih bi okupio većinu u tom tijelu. Ključan je pritom dokaz audio zapis Sabinih pregovora s Marijom Budimir iz kojeg se može čuti kako je gradonačelnik nastojao pridobiti na svoju stranu tu HDZ-ovu vijećnicu nudeći joj određene pozicije u gradu. Doduše, Sabo je spominjao i da ga neki gospodarstvenici navodno pitaju koliko bi koštao jedan vijećnički mandat, 10, 20, 50 tisuća kuna, ali to je tijekom pregovora izrečeno u neizravnoj formi, gradonačelnik nije konkretizirao da je taj novac spreman isplatiti Mariji Budimir. Ali, neosporno je da joj je na stol stavio ponudu članstva u nadzorni odbor Borova, za što je mjesečna naknada oko 2000 kuna te mjesto u komisiji za europske integracije, uz što idu putovanja i dnevnice. Ništa se od toga na kraju nije realiziralo, ali Marija Budimir je snimala sastanke sa Sabom i onda to plasirala u medije, što je izazvalo interes USKOK-a, koji tvrdi da se tu radi o političkoj korupciji. 


Problemi s kvorumom


Što je, međutim, sa slučajevima odrađenih prelazaka u suprotan politički tabor kad ne postoji snimka pregovora koji su im prethodili? Ne bi li DORH i USKOK, zbog vlastite vjerodostojnosti, trebali po službenoj dužnosti istraživati i kako gradonačelnik Milan Bandić osigurava potporu u zagrebačkoj gradskoj skupštini? Jedne dnevne novine objavile su prije nekoliko dana kako je Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno, ignorirao stav svojeg Kluba vijećnika, u kojem je s HDZ-ovcima, da se izlaženjem iz dvorane minira kvorum i onemogući usvajanje Bandićevog prijedloga o kupnji neke nekretnine u Zagrebu. Špika je spasio kvorum, odluka o nekretnini je prošla, a novinar koji prati rad gradske skupštine povezao je ovaj potez šefa BUZ-a sa činjenicom da se on nedavno zaposlio u gradskim strukturama. U tekstu, koji su mogli pročitati i Mladen Bajić i Tamara Laptoš, navodi se da je Špika već tri puta napravio ovako nešto otkad je dobio posao pomoćnika tajnika za sportski program u Zagrebačkom sportskom savezu, koji, naravno, kontrolira Bandić koji povremeno ima problema s kvorumom u gradskoj skupštini. Dakako, Špika negira da njegovo novo radno mjesto ima bilo kakve veze s događajima u Starogradskoj vijećnici.




– Prije sam na neodređeno vrijeme bio zaposlen u županijskoj upravi za ceste, a sad sam u Zagrebačkom sportskom savezu na ugovoru u trajanju jedne godine, jer mi je njihova ponuda bila velik izazov. Ja sam, naime, po struci profesor tjelesnog odgoja i kompetentan sam za ovu materiju. Ali, moj posao ne utječe na to kako obnašam dužnost vijećnika. U ovom zadnjem slučaju nisam ni znao da su HDZ-ovci izašli iz dvorane, a ne bih pošao s njima niti da su mi rekli. To se tako ne radi, ti su dečki novi u gradskoj skupštini i još nisu naučili kako sve tu funkcionira. Možda sam i ranije držao kvorum, no, iskreno, ne brojim koliko je vijećnika prisutno u vijećnici, rekao nam je Špika, kandidat na koalicijskoj listi s HDZ-om za Europski parlament.


Određeni kontakti


Pitali smo ga i je li razgovarao s Bandićem ili nekim njegovim suradnicima prije nego što je prešao u Zagrebački sportski savez.


– Posao se ne dobiva na lotu, jasno da je bilo određenih kontakata s određenim ljudima. Ali, vjerujte mi, ja nisam kupljen. Nikad u tim razgovorima nije bilo riječi o tome da bi u zamjenu za posao pomogao Bandiću u gradskoj skupštini. Nemam obveze prema nikome, kategoričan je Špika. I doista je možda tako, a njegovi »određeni kontakti« nisu snimani, pa USKOK gotovo sigurno neće dirati Špiku. Kao što ih nije zaintrigirao ni prošlogodišnji izbor HSLS-ovca Darinka Kosora za predsjednika gradske skupštine. Njegova je stranka na lokalnim izborima u Zagrebu osvojila pet mandata, a Kosor je poručio da će biti najtvrđa oporba. Svatko tko imalo poznaje HSLS, shvatio je to kao najavu koalicije s Bandićem. Vrlo brzo je i došlo do dogovora u okviru kojeg je Kosora zapala dužnost predsjednika gradske skupštine. I pripadajuća plaća od 17 tisuća kuna. Je li to korupcija ili uobičajen koalicijski sporazum?


– Zapamti, Željko Sabo će biti jedini dužnosnik kojeg će se procesuirati zbog ovih stvari, rekao nam je Sabo, kojeg je Vlada nedavno razriješila dužnosti gradonačelnika. I zapravo je dobro da se DORH i USKOK ne miješaju u politiku i procjenjuju što je dopušteno u koalicijskim pregovorima, a što ne. Osim ako u igri nije novac na ruke. Ali, zašto je onda Sabo na optuženičkoj klupi, a niti je zaposlio nekog vijećnika niti je platio za njegov glas?