Glas roditelja za djecu

Konzervativna desnica udara na kurikularnu reformu: GROZD u ofenzivi protiv zdravstvenog odgoja

Ljerka Bratonja Martinović

GROZD inzistira da školski sadržaji imaju istaknutu odgojnu i svjetonazorsku dimenziju / snimio D. ŠKOMRLJ

GROZD inzistira da školski sadržaji imaju istaknutu odgojnu i svjetonazorsku dimenziju / snimio D. ŠKOMRLJ

U e-mailu koji kruži internetom navode se upute o tome kako se uključiti u javnu raspravu, i kakav komentar napisati. Da bi »dobili uvid u to kakve se nove zamke spremaju nama i našoj djeci«, stručni tim GROZD-a napisao je sažeti kritički osvrt, a u njemu i smjernice za roditeljske komentare



Vodstvo udruge GROZD (Glas roditelja za djecu), koja već godinama ratuje protiv zdravstvenog odgoja koji uključuje informacije o kontracepciji i odgovornom spolnom ponašanju, pozvalo je ovih dana svoje pobornike da se u čim većem broju odazovu javnoj raspravi o toj i drugim međupredmetnim temama. Javna rasprava traje do 15. studenog, a dosad je na temu Zdravlje i Građanski odgoj stiglo tek desetak komentara. Nezadovoljni odazivom, GROZD-ovci e-mail porukama pozivaju na rušenje kurikularnih dokumenata koji im nisu po volji.


Pisana suglasnost


»Javite se na raspravu, makar s nekoliko rečenica, jer što više ljudi javno iznese argumente bit će lakše ukinuti te loše prijedloge. Upoznajte i svoje prijatelje s ovom aktualnom situacijom koja je opet postala dramatična i oko koje se opet svi trebamo angažirati – stoji u pozivu što ga potpisuje Kristina Pavlović, predsjednica GROZD-a. Prijatelji GROZD-a ne moraju se mučiti iščitavanjem spornih programa, niti razmišljati o sadržaju. U e-mailu koji kruži internetom navode se detaljne upute o tome kako se uključiti u javnu raspravu, i kakav komentar napisati. Da bi »dobili uvid u to kakve se nove zamke spremaju nama i našoj djeci«, stručni tim GROZD-a napisao je sažeti kritički osvrt, a u njemu i smjernice za roditeljske komentare.


– Treba zahtijevati da sadržaji međupredmetnih tema koji nisu dio redovnih predmeta budu izbornog karaktera i da roditelji trebaju dati suglasnost za svoje dijete. Na roditeljskoj pisanoj suglasnosti posebno treba inzistirati u sadržajima koji imaju istaknutu odgojnu i svjetonazorsku dimenziju, primjerice u spolnom odgoju u temi Zdravlje i u Građanskom odgoju – jedna je od preporuka GROZD-a. Navodi se i da su međupredmetne teme zanemarile »nacionalne vrijednosti domoljublja i hrvatski nacionalni identitet«, te općeljudske vrijednosti kao što su etičnost, moralnost i vrijednosti braka i obitelji. Umjesto toga, smatraju u GROZD-u, prijedlog »stremi nekom nedefiniranom interkulturalnom, kozmopolitskom i moralno relativističkom duhu«.




U temi Zdravlje, neprihvatljivo im je što se spolnost svodi na brigu o reproduktivnim organima, kontracepcijsku zaštitu i cjepiva, »kao da se ne radi o ljudima, već o kunićima: kako među njima spriječiti bolesti, cijepiti ih i slično«, kao da su ga pisali javnozdravstveni djelatnici u interesu farmaceutskog lobija. Protive se »tehnicističkom programu temeljenom na prezervativima«, koji ne donosi rezultate, te tvrde da se u njemu selektivno prešućuju podaci o pouzdanosti kondoma, nuspojavama kontracepcijskih pilula, štetnosti za zdravlje. Ne govori se, poručuju iz GROZD-a, ni o suvremenim spoznajama o početku života od začeća, prešućuje se tema pobačaja, a svaka se trudnoća naziva neželjenom. Djecu se upućuje gdje da »potraže stručnu pomoć« i idu na ginekološke preglede, a nigdje se ne spominje dogovor s roditeljima. Pod pojmovima suzbijanja predrasuda, prava na izbor i podržavanja različitosti, promiče se, kažu, »opasna rodna ideologija«, a već od trećeg razreda govori se o seksualnom nasilju i (ne)prihvatljivim dodirima, »za koje se zna da imaju svoje korijene u seksološko-pedofilskim krugovima temeljenim na zloglasnim istraživanjima Kinseyeva instituta«.



Iz GROZD-a roditelje pozivaju na poseban oprez kad je riječ o temi Građanski odgoj, jer je uvođenje kurikularne reforme, kažu, »vremenski sinkronizirano s osiguravanjem velikog novca iz Soroševe fondacije za 50-tak lijevo-liberalnih udruga iz tzv. Good inicijative«.


– Udruge iz Platforme 112, kao što su GONG, Forum za slobodu odgoja, RODA, Zagreb Pride, Lezbijska udruga LORI, Centar za ženske studije, CESI ili Institut za društvena istraživanja, iz kojeg dolaze Jokić i još par autora reforme, do sada su ulazile u škole »na mala vrata«, a ovom bi reformom ušle na velika – upozoravaju iz GROZD-a, te pozivaju da se ulazak u obrazovni sustav omogući svim udrugama, a ne samo onima koje imaju podršku lijevo-liberalnih fondova.



Ponuditi izbor


GROZD-ov je prijedlog roditeljima da u javnoj raspravi inzistiraju da se u domeni ljudske spolnosti roditeljima i učenicima ponudi izbor u kojem će biti zastupljeni i kvalitetniji programi spolnog odgoja temeljeni na odgojnim vrijednostima i cjelovitim stručnim činjenicama, u cilju zdrave konkurentnosti i pluralnosti te poštivanja ustavnih prava. Jednim od takvih programa, poznato je, raspolaže GROZD, a neuspješno ga pokušava uvesti u školski sustav još od 2007. godine.


Prema tom je programu masturbacija štetna, homoseksualnost neprirodna, a spolni odnosi prije braka nepoželjni. Inače, taj program je recenzirala Dijana Vican, koja je, zajedno s Matkom Glunčićem, na čelu povjerenstva za provedbu kurikularne reforme – onog koje je, ne tako davno, vodio Boris Jokić.