Za ulazak u službu MUP-a mora se proći posebno povjerenstvo

Komisija za dostojnost: Buduće policajce ispitivat će o nadimcima i dionicama

Ana Raić Knežević

Na brojna pitanja morat će odgovarati svi oni koji požele postati policajci, kao i oni već zaposleni policajci koji će zbog potreba posla mijenjati radnu okolinu te kandidati za pričuvni sastav policije



ZAGREB  Jeste li kontaktirali s pripadnicima policije, vojske ili sigurnosno-obavještajnih službi drugih država? Imate li udjele u fondovima ili značajnije nekretnine? Imate li nadimak?


To su samo neka do pitanja na koja će za nekoliko dana, kada na snagu stupi »Pravilnik o načinu obavljanja provjere osobne dostojnosti za obavljanje policijske službe« morati odgovoriti svi oni koji požele postati policajci, kao i oni već zaposleni policajci će koji zbog potreba posla mijenjati radnu okolinu. Pravilnik će se primjenjivati i na kandidate pričuvni sastav policije.


Riječ je o pravilniku što je donijet na temelju Zakona o policiji, točnije njegovog Članka 47. gdje se među ostalim kao uvjet za primitak u policijske redove propisuje i dostojnost kandidata.




Već u Zakonu određeno je kako za obavljanje policijske službe nisu dostojne osobe pravomoćno osuđene za kazneno djelo počinjeno iz koristoljublja ili nečasnih pobuda, ili osobe koje su kažnjene za  nasilne prekršaje, kao i ostala nedjela koja ih čine nedostojnima za obavljanje policijske službe ili osoba čije dosadašnje ponašanje, navike ili sklonosti ukazuju na nepouzdanost za obavljanje službe.



Upitnik provjere policajci će morati ispunjavati velikim, tiskanim slovima i isključivo kemijskom olovkom. Morati će popuniti baš sve rubrike, te upitnik neće smjeti neovlašteno umnožavati nakon ispunjavanja. Uz ostalo morati će objasniti zašto evenutalno imaju dvojno državljanstvo i zašto su ga mijenjali, navesti imaju li obrt ili tvrtku u privatnom vlasništvu, koliko dionica posjeduju, jesu li mimo službenih imali i privatne kontakte s osobama iz krim-miljea.



Stupanj tajnosti


Dostojnost će se pak utvrđivati provjerama u nadležnim policijskim postajama ukoliko za to stigne zahtjev iz vrha Ministarstva. Prije same provjere policijski službenik koji će ju obavljati kandidata će zatražiti da popuni i potpiše Upitnik za provjeru osobne dostojnosti za obavljanje policijske službe.


Potpis će se istovremeno smatrati i suglasnošću za obavljanje provjere, dok će uskrata potpisa i popunjavanja upitnika biti tretirana kao odustanak kandidata od prijema u policijske redove ili premještaja. Upitnik se nakon popunjavanja označava stupnjem tajnosti »OGRANIČENO«.


U obavljanju provjere prikupljaju se identifikacijski podaci ispitanika, kao i podaci o osobama s kojima živi u zajedničkom kućanstvu, podaci o kaznenim postupcima što se trenutno vode i podaci iz kaznenih evidencija, podaci o optužnim prijedlozima i prekršajnim nalozima i podaci iz prekršajnih evidencija, informacije i obavijesti o radnim osobinama, informacije i obavijesti o životnim navikama, ostali sigurnosno značajni podaci.


Tročlano povjerenstvo


Kako bi do tih informacija došli policajci koji provjeru obavljaju razgovarati će izravno sa svojim provjeravanim kolegama, pregledat će sve dostupne javne izvore, službene evidencije i zbirke podataka nadležnih državnih i javnih tijela, a po potrebi će razgovarati i sa svim osobama za koje ocjene da mogu imati korisnih informacija.


– Policijski službenik koji obavlja provjeru dužan je potrebne podatke prikupiti iz više izvora, propisano je Pravilnikom prema kojem se postupak provjere mora obaviti najkasnije u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva.  Za ocjenu osobne dostojnosti provjeravane osobe biti će osnovano Povjerenstvo od predsjednika i dva člana, a radit će se o načelniku policijske uprave, te rukovodećim policijskim službenicima kriminalističke i temeljne policije. Podaci iz provjere vrijedit će godinu dana, a ukoliko se nakon nje doznaju neke značajne informacije i one će biti iskorištene za ocjenu osobne dostojnosti.