Rado bi se vratili

Komadininu aboliciju prihvatili bi svi: Linić, Kolarić i Denona vraćaju se u SDP?

Tihana Tomičić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



Slavko Linić je uvjeren da će riječki SDP podržati upravo Komadinu »nakon ogromnih uvreda koje im je priuštio Milanović«. Na pitanje što misli kako će se opredijeliti šef SDP-a Rijeke Vojko Obersnel, Linić kaže:


– On će to sam reći, no ne mislim da mu je Milanović išta dobro učinio. Vodio je anti-samoupravnu politiku, ali i institucionalno istraživao Obersnela koristeći državni aparat, pa ne bih rekao da ga je Milanović ičim mogao zadužiti. S druge strane, za razliku od Milanovića, Obersnel je istinski socijaldemokrat. Kad promatram sukobe Komadine i Obersnela, mislim da su oni ipak daleko manji nego su bili sukobi Obersnela i Milanovića«, kaže Linić. 


Upravo jučer oglasio se i Obersnel, koji je nakon kolegija komentirao kandidaturu Zlatka Komadine:




– SDP je stranka koja ima visoko postavljene demokratske kriterije kada je u pitanju izbor predsjednika. Kao što znate predsjednika na neposrednim izborima biraju svi članovi stranke, uz naznaku da je po statutu stranke predviđeno da svaki član osim što može birati, može biti i biran, odnosno može se sam kandidirati za bilo koju funkciju. Uobičajeno je da se nakon parlamentarnih izbora održavaju i izbori za predsjednika, odnosno za kompletno vodstvo stranke. I naravno, sukladno demokratskim pravilima, koliko znam, iako službeno još nije otvoren proces kandidiranja, za sada ćemo imati dva kandidata – dosadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića i novog kandidata za predsjednika Zlatka Komadinu. To je sve što imam za sada za reći. Nemam nikakvog posebnog komentara. Zlatko Komadina se odlučio kandidirati, misli da može donijeti neke novine u SDP-u. Da li će to biti prepoznato ili ne, o tome će odlučiti članovi na izborima, rekao je Obersnel.


Upitan o stanju u SDP-u nakon prošlih izbora, odgovorio je da je stanje uobičajeno.


– Jedna stara poslovica kaže da u pravilu svi trče u pomoć pobjednicima. Oni koji nisu pobijedili preživljavaju neku drugu sudbinu, ali to je sastavni dio procesa života u politici. Svatko tko se bavi politikom mora na to biti spreman. Ono što mene pomalo smeta je činjenica da se vrlo često otvaraju rasprave o dobivenim ili izgubljenim izborima, ovisno o tome kako kome odgovara. Dio onih koji sada tako spremno zagovaraju smjenu na vrhu SDP-a nisu tako spremno zagovarali vlastitu smjenu kada su izgubili lokalne izbore. Smatram da je principijelnost jedna od osnovnih vrijednosti u politici. Naravno, svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje, i svatko od nas će to svoje mišljenje iskazati glasujući za jednog ili za drugog kandidata. Ali ne smijemo zaboraviti da pravila vrijede za svih – ako se očekuje da odstupi predsjednik stranke nakon što izgubi izbore na nacionalnoj razini, onda valjda istu dozu samokritike trebamo imati prema sebi ako smo izgubili izbore na lokalnoj razini, rekao je Obersnel. (M.G.)



On Komadinu najavu »abolicije« shvaća u prvom redu kao javni iskaz politike kakvu bi Komadina vodio da je na čelu stranke, a ne doslovan poziv na povratak, no podržava ga u kandidaturi jer smatra da je Zoran Milanović »autokrat koji ne trpi oponente, sposobne, ugledne i popularne ljude u svojoj stranci, već je razbija radi osobnih interesa«. S druge strane, kaže, Komadina želi u SDP-u okupiti sve koji nešto znače i imaju znanja, i to je politička poruka koja je potpuno suprotna od Milanovićeve. Smatra da SDP više nije istinska socijaldemokratska stranka, te da treba cijeniti hrabrost Komadine jer »ratovati s Milanovićem nije lako, budući da on ne bira sredstva za diskreditaciju. «


Linić govori kako se trenutno bavi aktiviranjem svoje mirovine, te razmišlja o tome da uzme mirovinu iz redovnog rada jer mu je povoljnija od saborske, a onda bi mogao još i raditi 4 sata dnevno. Ne zna još da li u vlastitoj firmi ili na neki drugi način, no želi iskoristiti sva svoja znanja i dalje, kako kaže. 


I njegov  kolega Luka Denona, koji je stranku svojevoljno napustio prije šest mjeseci te bio na zajedničkoj nezavisnoj listi s Linićem, kaže da bi se vratio u SDP ako bi došlo do promjena. – Naravno da bi došao natrag. Nažalost, SDP je postao žrtva autokracije jednog čovjek i Komadinina kandidatura ide u smjeru decentralizacije i demokratizacije stranke, što podržavam. Vrijeme je da se članstvo ponovno počne uvažavati i uključivati u kreiranje politika, kaže Denona.


Aleksandra Kolarić, koju je Predsjedništvo SDP-a isključilo zbog njenih kritika Milanovića oko lex Perkovića, također nam je potvrdila da bi rado prihvatila Komadinin poziv:– Ako članstvo odabere promjene, želim sudjelovati u tim promjenama. Dakle da, ako krene demokratizacija, vraćam se – kaže Kolarić.