SDP-ovska izborna pravila

Komadina ruši Baukov amandman: “Svi će dobiti ispričnicu i moći će se kandidirati”. Maras podnosi ostavku

Tihana Tomičić

Zlatko Komadina i Arsen Bauk / Foto: D. JELINEK

Zlatko Komadina i Arsen Bauk / Foto: D. JELINEK

Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina rekao je u Rijeci da je Baukov anandman politički neispravan



Amandman Arsena Bauka na SDP-ova izborna pravila kojim bi se praktički onemogućilo kandidiranje većini stranačkih dužnosnika na izborima u stranci u lipnju, koji je jučer prošao na Glavnom odboru i već postao novi SDP-ovski “bauk”, bit će praktički derogiran.


Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina rekao je u Rijeci da je Baukov anandman politički neispravan, da će svi dobiti ispričnice za ranije nedolaske, i svi se mogu normalno kandidirati.


Formalnu odluku o tome donijet će sutra Predsjedništvo stranke.




– Amandman se ionako bio odnosio samo na istu razinu kandidature i organizacije, dakle nije bio ekstenzivan kako se prikazivalo.


Ali Predsjedništvo nije stalo iza njega, osobno sam na Glavnom odboru bio protiv i mislim da je to bilo greška, a amandman je na kraju prošao kad smo već imali problema s kvorumom, uz pad koncentracije članova Glavnog odbora, ali i činjenicu da su ljudi bili iziritirani time da gotovo pola članova Glavnog odbora nije bilo tamo.


No, i osobno mislim, ne možemo retroaktivno kažnjavati bilo koga za nedolaske, pogotovo opravdane. Zato će svi dobiti ispričnicu i moći se kandidirati, rekao je Komadina.


Da se amandman primijenio, ne bi se mogli kandidirati primjerice Ranko Ostojić u Splitu, Gordan Maras u Zagrebu itd.


Bez obzira na ove Komadinine izjave, potpredsjednik Kluba zastupnika u Saboru Gordan Maras, koji je i kandidat za zagrebački SDP, odlučio je pokrenuti postupak podnošenja ostavke na tu dužnost u klubu.


Maras je u mailu vodstvu stranke i članovima naglasio da podnosi ostavku jer mora gestom pokazati da ne prihvaća nedemokratske procese u stranci i očekuje se da će mu Klub zastupnika na sjedinci u srijedu dati razrješnicu.