Smjena Maje Šarić - kap koja je prelila čašu

Komadina ne želi biti na listi SDP-a za Sabor

Tihana Tomičić

Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Na opće iznenađenje članova Županijskog odbora SDP-a, Zlatko Komadina je rekao da on ne mora biti na listi i da ne može podržavati politiku koja se unutar stranke provodi u Istri, Karlovcu ili Varaždinu



RIJEKA  Nezadovoljstvo funkcioniranjem SDP-a u Istri, Karlovcu i Varaždinu, gdje su se nedavno dogodila raspuštanja ili smjene vodećih ljudi, prelilo se s nacionalne razine na županijsku primorsko-goransku razinu – naime, s obzirom da ovog tjedna nije na Ibleru održana redovna sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj je potpredsjednik stranke Zlatko Komadina htio upozoriti na neprihvatljivost takve prakse u stranci, tema je »prokuljala« sinoć na sjednici Županijskog odbora stranke.


   Komadina je ondje, kako se saznaje, rekao da ne može prijeći preko onoga što se dogodilo u Istri gdje je u subotu smijenjena predsjednica Maja Šarić, da je to kap koja je prelila čašu, te da ne vidi razlog da bude na izbornoj listi.    Na opće iznenađenje prisutnih zbog činjenice da se predmnijevalo da će upravo on biti prvi na listi za Sabor u 8. jedinici, Komadina je rekao da on ne mora biti na listi za Sabor i da ne može podržavati politiku koja se unutar stranke provodi u Istri, Karlovcu ili Varaždinu.

Uostalom, to je za naš list i izjavio u subotu, riječima da se »stranka ne može voditi ognjem i mačem«, pri čemu je jasno aludirao na šefa stranke koji putem svojih ljudi smjenjuje ili raspušta stranačka vodstva koja mu nisu po volji.


   Komadina je svojim kolegama u Županijskom odboru, kako se saznaje, rekao da uostalom zakon priječi županima da budu u Saboru, te da stoga nema razloga da bude na listi, a kako nije dobio priliku kao potpredsjednik stranke voditi stranku u izbore u regiji iz koje dolazi, već to čini koordinator Željko Jovanović, da ne vidi razlog zašto bi onda bio i na toj listi.




   »Komadina misli da mu je, nakon što je imenovan drugi koordinator, Ibler jasno dao do znanja koliko drži do njega. A ako je netko šef županijske organizacije i potpredsjednik stranke, a izbore operativno vodi netko drugi, tada nema ni razloga da na listi takva osoba i bude, tim više što mu zakon ionako priječi da kao župan uđe u Sabor«, rekao nam je nakon sjednice jedan od njegovih suradnika.


   Uz to, spominje se i spekulacija po kojoj će vrh SDP-a Kukuriku koaliciju pokušati zadržati na okupu nuđenjem prvih mjesta na listi ministrima iz Vlade – dakle, svim SDP-ovim gdje je to moguće, ali i HNS-u u jednoj jedinici u Zagrebu (gdje žele Anku Mrak-Taritaš) te jednom IDS-ovom ministru, Darku Lorencinu u 8. jedinici. Lorencin je blizak Milanoviću, uostalom on je direktno njegov izbor za člana Vlade. To je razlog više da Komadina odbije Milanovića.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!