Skromno

Koliko stranke troše za kampanju za EU izbore?

Tihomir Ponoš

Sve relevantne stranke koje su objavile svoja financijska izvješća su štedljive, daleko od zakonski propisanog maksimuma, a pojedine liste itekako paze na rokove objave prethodnih izvješća



ZAGREB Izborna kampanja za Europski parlament bit će, sudeći prema dosadašnjim prethodnim izvješćima političkih stranaka, najjeftinija u povijesti izbora u Hrvatskoj. Sve relevantne stranke koje su objavile svoja financijska izvješća su štedljive, daleko od zakonski propisanog maksimuma, a pojedine liste itekako paze na rokove objave prethodnih izvješća.


Prema propisima, kandidatske su liste najkasnije u subotu 6. travnja trebale poslati prethodna izvješća Državnom izbornom povjerenstvu, a na internetskim stranicama ih moraju objaviti najkasnije do ponedjeljka u ponoć.


Nedavno kašnjenje s objavom godišnjeg financijskog izvješća SDP-a, koje bi za tu stranku moglo završiti ozbiljnim financijskim karambolom, nagnalo je listu te stranke (potpomognutu HNS-om i HSU-om) da ovo prethodno izvješće zgotovi dan prije roka i dostavi DIP-u.




SDP i njegovi koalicijski partneri su, prema zasad objavljenim podatcima, utrošili najviše novca u kampanji za Europski parlament. Riječ je o 529.362,46 kuna, što je tek nešto više od trećine dopuštenih sredstava koja iznose 1,5 milijuna kuna.


Od te svote je lista SDP/HNS/HSU na troškove promidžbe (računajući i popuste medijskih kuća) utrošila 480.079,46 kuna, a nešto manje od 50.000 kuna utrošeno je na tehničke usluge. Ta lista zasad nema niti jednu prijavljenu donaciju, pa tako ni one od najviše 200.000 kuna koliko mogu donirati političke stranke kao pravne osobe. 


  Hrvatski laburisti donacijama su prikupili 214.816 kuna, a od te svote 200.000 kuna donirala je sama stranka. Pojedinačnim donacijama prikupljeno je 14.816 kuna (u novcu 12.550 kuna), a u tim su se donacijama istakli prije svega čelni ljudi Hrvatskih laburista za Europski parlament. Prvoimenovani Nikola Vuljanić donirao je 8.000 kuna, drugoimenovana Marina Brčić Kuljić 3.000, a trećeimenovani Stipe Drmić 1.000 kuna. Troškovi kampanje Hrvatskih laburista zasad izose 163.872,82 kune, od čega je na oglašavanje utrošeno 159.582,50 kuna.



Laburisti pedantno, baš kao i na prošlim parlamentarnim izborima, prijavljuju svaki trošak koji mogu pravdati. Tako su i ovom zgodom prijavili troškove parkiranja u iznosu od četiri kune po satu u Križevcima, odnosno pet kuna po satu u Opatiji.



  Dvije liste koje računaju na uspjeh na ovim izborima – ona HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera te Nezavisna lista Ivana Jakovčića, do nedjelje u 16 sati na svojim internetskim stranicama nisu objavile troškove kampanje i donacije, ali zbog toga nisu u prekršaju. Uspjehu se nada, anketama usprkos, i lista HSS-HSLS, ali zasad ne investira mnogo u taj uspjeh. Prema internetskoj stranici HSS-a, dosad je u kampanju uloženo 6.189 kuna. No, ta koalicija financijski može u ovim izborima oštro finiširati budući da je glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić donirao za pojedinca maksimalno dopuštenih 30.000 kuna.


Koalicijska lista koju predvodi HDSSB (s njim na listi su još i HDSSD i Zeleni Hrvatske) ima, sudeći prema dosadašnjem dijelu kampanje, taktiku »minimalnim do maksimalnog«. Donacija nemaju, a u kampanju su dosad uložili točno 463 kune. Od tog troška 75 kuna otpada na naknadu banci, a ostatak od 388 kuna potrošen je izvan Hrvatske. Naime, ta je svota utrošena na najam poslovnog prostora u mostarskom Hotelu »Ero«. 


  U Državnom izbornom povjerenstvu pokušali smo saznati tko jest, a tko nije dostavio preliminarna financijska izvješća. Budući da kandidacijske liste izvješća mogu dostavljati i poštom, zamoljeni smo za malo strpljenja.