Novitet za vlasnike automobila

Koliko koji auto troši i zagađuje? MUP će objavljivati vodič o ekonomičnosti

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters

U tom vodiču bit će popis svih modela novih osobnih vozila koji su u tekućoj godini dostupni za kupovinu na hrvatskom tržištu



ZAGREB  Ministarstvo unutarnjih poslova ubuduće će jednom godišnje izrađivati vodič o potrošnji goriva i emisiji ugljičnog dioksida za nove automobile koji se stavljaju na tržište za prodaju ili leasing, koji će MUP onda objavljivati na svojim internetskim stranicama. Propisano je to novim Pravilnikom o dostupnosti podataka potrošačima o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 novih osobnih vozila koji je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.


U tom vodiču bit će popis svih modela novih osobnih vozila koji su u tekućoj godini dostupni za kupovinu na hrvatskom tržištu, za svaki model bit će navedena, primjerice, vrsta goriva koju koristi, koliko troši na sto kilometara i koliko grama CO2 ispušta po kilometru. U vodiču će biti istaknut i »popis deset modela novih osobnih vozila koji se odlikuju najekonomičnijom potrošnjom goriva, poredanih po rastućim vrijednostima emisije CO2 za svaku vrstu motornog goriva posebno«, predviđeno je pravilnikom. Službene podatke o potrošnji goriva i emisijama ugljičnog dioksida MUP-u su dužni dostaviti dobavljači osobnih automobila, odnosno proizvođači ili njihovi ovlašteni predstavnici u Hrvatskoj.


U vodiču će biti i savjeti vozačima da pravilno korištenje i održavanje auta, kao i vozačke navike utječu na ekonomičnost potrošnje goriva, ali i pojašnjenje kako staklenički plinovi i emisije iz motornih vozila utječu na klimu.




Pravilnikom se od dobavljača traži i da izrade oznaku ekonomičnosti potrošnje goriva i emisije CO2 za svaki model novog osobnog vozila koju će onda dobavljač ili prodavač vidljivo istaknuti na prodajnom mjestu. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pratit će na godišnjoj razini koliko ovakvo informiranje utječe na kupce i to tako što će im dobavljači dostavljati izvješća u kojima »mora biti vidljiv broj novih osobnih vozila, prodanih ili iznajmljenih, u vezi s njihovom potrošnjom goriva i emisijom CO2«.