Rokovi nakon izbora

Koliko je dosad trajalo konstituiranje vlasti? Plenković i Petrov zasad ne kasne s dogovorom oko formiranja Sabora i Vlade

Tihomir Ponoš

Konstituira li se Sabor, kako je planirano, 14. listopada, bit će to 33. dan nakon izbora



ZAGREB Petak 14. listopada bit će 33. dan nakon što su održani prijevremeni parlamentarni izbori i uspije li se toga dana konstituirati Hrvatski sabor, bit će to u manje-više uobičajenim rokovima nakon održanih izbora. Izbori održani 11. rujna šesti su parlamentarni izbori od 2000. godine i u dosadašnjih pet slučajeva Sabor je konstituiran u prosjeku 25 dana nakon izbora. Najbrže je konstituiran nakon izbora održanih 2011. godine. Uvjerljiva pobjeda tadašnje Kukuriku koalicije omogućila je da se Sabor izborom Borisa Šprema za predsjednika konstituira samo 18 dana poslije izbornoga dana, već 22. prosinca. Istoga datuma konstituiran je i Sabor nakon izbora 2003. godine na kojma je pobijedio HDZ, ali to je bilo 29 dana poslije izbora, a tada je za predsjednika Sabora izabran Vladimir Šeks.


Prvi Sabor konstituiran na temelju izbora u kojima je Hrvatska podijeljena na deset izbornih jedinica konstituiran je 2. veljače 2000. godine. Saborom je isprva predsjedavao HSS-ovac Josip Torbar kao najstariji zastupnik, a za predsjednika je izabran također HSS-ovac Zlatko Tomčić. Interesantno je da je tada Vlada formirana prije Sabora. Ivica Račan postao je premijer već 27. siječnja, 24 dana poslije izbora. No, prema tada važećem Ustavu imenovanje i razrješavanje predsjednika i članove Vlade bilo je u ovlasti predsjednika Republike. Tako je Ivicu Račana i ministre u njegovoj vladi imenovao Vlatko Pavletić koji je kao predsjednik Sabora nakon smrti Franje Tuđmana bio vršitelj dužnosti predsjednika do izbora novog. Samo šest dana nakon što je imenovao Račana predsjednikom Vlade, Pavletić je prestao biti vršitelj dužnosti predsjednika Republike i to je, do prisege Stjepana Mesića, bio Zlatko Tomčić. Saboru, koji se tada službeno zvao Hrvatski državni sabor, bila je namijenjena uloga tijela koje nadzire rad Vlade što je korigirano ustavnim promjenama.



– 2000. 30 dana– 2003. 29 dana– 2007. 47 dana– 2011. 18 dana– 2015. 50 dana


Dva za sada najduža razdoblja od izbora do formiranja Sabora zabilježena su 2007. i 2015., dakle u godinama kada izborni pobjednik nije bio toliko izvjestan. Godine 2007. HDZ je ostvario relativnu izbornu pobjedu, ali mu je trebalo dosta vremena da formira većinu i tek 11. siječnja 2008. godine konstituirano je najviše predstavničko tijelo. Bilo je to 47 dana poslije izbora, a za predsjednika parlamenta izabran je Luka Bebić. Razdoblje do konstituiranja Sabora nakon prošlogodišnjih izbora potrajalo je za sada rekordnih 50 dana. Izbori su održani 8. studenoga, a Sabor je izborom Željka Reinera za predsjednika konstituiran 28. prosinca. Negdje na pola puta između ta dva datuma, 3. prosinca, izabrani zastupnici i zastupnice bili su sazvani na prvu sjednicu Sabora, ali se zbog neuspjeha izbora predsjednika, Sabor, prvi puta u povijesti, nije uspio konstituirati na svojoj prvoj sjednici.

Formiranje vlada bilo je u pravilu jednostavan postupak nakon konstituiranja Sabora. Nakon izbora 2003., zatim 2007. i 2011. godine dan nakon konstituiranja Sabora, potvrđena je Vlada. Iznimka su prošlogodišnji izbori kada je od konstituiranja Sabora do potvrde Vlade proteklo 25 dana.