Investicija od pola milijuna eura

Kod Velike Gorice otvorena najveća tvornica baklave u EU

Siniša Pavić

Tvornicu su u Lukavcu otvorili Mehmet Halim i Constatine Azar – bratanski državljani, a porijeklom ciparski Turčin i ciparski Grk. Zaposlilo se 12 ljudi



ZAGREB » Ako je do jučer malo tko van zagrebačkog prstena i znao gdje je to Lukavac kod Velike Gorice, od jučer bi za Lukavac mogli znati svi ljubitelji slatkog u Europskoj uniji, napose baklave, a nije da ih ima malo. Jer, da ih ima malo ne bi se Mehmet Halim i Constatine Azar – bratanski državljani, a porijeklom ciparski Turčin i ciparski Grk – odlučili baš tu, kod nas, u Lukavcu kod velike Gorice, otvoriti najveću europsku tvornicu baklava New Bakery. A kako su britanske investicije u Hrvatskoj još uvijek u domeni svekolikog čuda, nije čudo da je sva sila sedme sile pohitala u četvrtak vidjeti kako će to britanski investitori i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te britanski veleposlanik u RH David Slinna, prerezati svečanu vrpcu koja je za ovu prigodu bila načinjena od tankih kora za baklavu.


 


Goste je pozdravila direktorica Maja Petravić, a onda se nazočnima obratio Constatine Azara koji je u stratu odagnao svaku potrebu da sumnjičavi žurnalisti pitaju zašto je netko uopće krenuo u investiciju od 500.000 eura baš ovdje, kod nas u Lukavcu.





Uvaženi gosti baklavu su i probali. Glede kvalitete ministar Maras je kratko kazao: »Dobra je.« Conststine Azar reče kako je podosta tvorničkih baklava u Europi, ali nijedna ne dostiže standard ove »naše« tvornice. Na upit je li probao i ovo neku našu domaću baklavu, diplomatski je kazao kako se radi o drugoj vrsti baklave, pa je komentirati ne može. Ako je istina ono što reče Maras, da će tvornica u početku raditi s 12 zaposlenih i dva milijuna eura godišnjih prihoda, a ima ambiciju da za godinu dana tu bude i 25 do 30 zaposlenih i prihod od četiri milijuna eura, ne mora domaću baklavu ni probati.



– Zašto ne?! – mudro je kazao Azar, da bi koji minut kasnije i na upit zašto baš baklava, odgovor bio posve isti »zašto ne«.


  Kad je tvornica što se prostire na više od 1.000 četvornih metara već tu, onda će, kako rekoše investitori, proizvoditi baklavu iznimne kvalitete, onu koja će na tržište čitave EU za sada u dva brenda »Alladin« i »NU BAKE«, onu za koju već sada, kako rekoše, primaju narudžbe iz Francuske, Italije, Švicarske…. Veleposlanik David Slinn posebice je podvukao podatak da će 95 posto proizvodenog ići ravno put inozemnog tržišta.


  – A ono najvažnije jest da se ovdje radi o dobrom proizvodu – kazao je Slinn.


  I ministar Maras istaknuo je to što je 95 posto proizvoda za izvoz, ali je i priznao kako ga najviše veseli to što je 12 ljudi našlo posla. A to što su investitori izabrali Hrvatsku, a ne Rumunjsku ili Bugarsku o kojima su također razmišljali, dokaz je da se i u nas može proizvoditi konkurentan proizvod, kazao je ministar. A to pak hoće reći, kako je primjetio, da su se donosili poticajni zakoni za strane investitore.


  Nakon prigodnih govora i svečanog rezanja kora za baklavu, uslijedio je obilazak prizvodnog procesa i posve novog pogona. Proces je, laički rečeno, poluatomatski, dosta toga se radi ručno, a zaposlenici vele kako im je tečaj za posao trajao dva mjeseca.