Političko kolekcionarstvo

Klub interesno umreženih: Prebjezi Bandiću na vrlo zanimljive načine opravdavaju svoje poteze

Zdenko Duka

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Prebjeg iz HSS-a Mladen Madjer trebao je svojim prelaskom u Bandićev klub gradonačelniku vratiti dug za zapošljavanje dviju kćeri – u Gradskoj upravi i ZET-u. Marija Puh objasnila je, pak,  da se za »interese naših Zagoraca« kod Bandića  može učiniti puno više. Grad Zagreb za nacionalne manjine godišnje izdvaja milijunski novac, nerijetko sredinama  iz kojih dolaze zastupnici Bandićevog kluba....



ZAGREB Potvrđeno je da je jedna od kćeri Mladena Madjera koji je iz HSS-a prešao u klub Milana Bandića, zaposlena u Gradskoj upravi Zagreba u listopadu 2018. pa bi se moglo špekulirati da je najnoviji prebjeg iz HSS-a u saborski klub Milana Bandića trebao svojim prelaskom gradonačelniku vratiti dug. To više jer mu sada obje kćeri rade kod Bandića. Tajana Šimunić je od 1. listopada na neodređeno vrijeme viši stručni suradnik za Centralni registar ljudskih resursa Grada. Primljena je, naravno, natječajem. Druga kći Lana Madjer isto tako radi u zagrebačkim gradskim tijelima, ona je zaposlena u ZET-u. Ipak, Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, misli da je zaposlenje kćeri premalena protuusluga za ono što je učinio Mladen Madjer. »To je premalo za ovo što je napravio, gotova mu je politička karijera, ne znam kako će doći doma pred obitelj«, rekao je jučer Beljak za N1 televiziju.


Madjer i Bandić kane zajedno nastupiti na konferenciji za novinare. Trebala je biti održana u utorak ali su je odgodili za sljedeći petak.


Neumorno delanje


No, da vidimo koju je sve ekipu oko sebe okupio Bandić, a isto tako, posredno, i Plenković. Jer, Robert Jankovics, predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, tvrdi da je ono oko čega taj heterogeni klub ima čvrsti stav to da podržava Andreja Plenkovića. Bez toga se u ovom klubu ne može biti, kaže on, pa bi taj njegov stav ništio izjave nekih novopridošlih Bandićevih zastupnika, kao primjerice Milanke Opačić, da može glasati kako hoće, odnosno podržati samo one prijedloge koje ona želi podržati. No, koju je to ekipu svojim neumornim delanjem okupio boležljivi zagrebački gradonačelnik?

Robert Jankovics zastupnik je mađarske nacionalne manjine, Vladimir Bilek zastupnik je češke i slovačke nacionalne manjine, Veljko Kajtazi predstavlja u Saboru romsku nacionalnu manjinu, ali i austrijsku, bugarsku i njemačku manjinu, a Ermina Lekaj Prljaskaj zastupnica je albanske manjine, bošnjačke i crnogorske manjine. Svi su oni prešli u Klub saborskih zastupnika Stranke rada i solidarnosti, iako su u prijašnjem kraćem mandatu vlade Tihomira Oreškovića od njih u njegovom klubu bili su samo Ermina Lekaj Prljaskaj i Vladimir Bilek.




Milan Bandić je i u tom kratkom mandatu, ukupno šestomjesečnom mandatu vlade Tihomira Oreškovića uspio od jednog zastupnika, kojeg tradicionalno osvaja na parlamentarnim izborima (a 2011. nije osvojio niti jednog), svoj klub pojačati na 6 zastupnika! Kad bi se računalo prosječno prolazno vrijeme prikupljanja zastupnika, čak je Bandić u tom kratkom razdoblju siječanj-srpanj 2016. bio uspješniji nego sada! Od jednog ih je prikupio šest a u sadašnjem Plenkovićevom mandatu, od kraja 2016. pa do početka 2019. samo 12 zastupnika (!), plus Željka Lackovića koji je izabran na izborima ali je iz Bandićevog kluba izišao. Milan je tada imao koju godinu manje i bio je bez štaka pa je delao brže.


Milijunski novac


Lekaj Prljaskaj i Bilek tada su već shvatili kako je dobro biti u još jednom klubu, osim u klubu zastupnika nacionalnih manjina. Naime, jedino je članovima saborskog kluba nacionalnih manjina dopušteno biti i u drugom klubu. Takvo je sadašnje rješenje, iako za to vjerojatno nema nekog racionalnog opravdanja. Šesta Bandićeva perjanica bio je tadašnji dožupan šibenko-kninski i član SDSS-a Mirko Rašković. No, kako stvari stoje, njega je zapravo bio »zabezecirao« dugogodišnji šef tajnih službi i bivši ministar policije Tomislav Karamarko a ne Bandić. A Bandić je tada »preslagivao« i radio za Karamarka, isto tako kao što sada radi za Andreja Plenkovića, čiji je Karamarko glavni, ali sada i posve nevažni oponent.


Za nacionalne manjine Grad Zagreb godišnje izdvaja milijunski novac ali se nerijetko novac dodjeljuje općinama i gradovima te organizacijama iz kojih dolaze saborski zastupnici koji pristupaju Bandićevom klubu.


Marija Puh, sadašnja potpredsjednica Bandićevog kluba, prešla je iz Hrvatske narodne stranke koja je od srpnja 2017. u vladajućoj HDZ-ovoj koaliciji. Ali, Puh navodno nije bila zadovoljna koliko Vrdoljakova stranka brine o njezinom Hrvatskom zagorju. Objasnila je da se za »interese naših Zagoraca« kod Bandića koji za njih valjda ima sluha, može učiniti puno više. Bandić je tada opisao da nema više kemije u očima, kao što ju je imao dok je bio mlađi, ali da se »šljakeri prepoznaju«.


Knjige i igrališta


Darinko Dujmović, gradonačelnik je Petrinje i u Sabor je izabran na zajedničkoj listi Bandića i Čačićevih Reformista, i to kao član Reformista. Uoči školske godine Grad Zagreb darovao je udžbenike osnovnim školama u Petrinji i uredio je novcem Zagrepčana petrinjska školska igrališta.Riječanka, liječnica Ana Komparić Devčić je bivša zastupnica SDP-a, 20 godina bila je u toj stranci. Javno se opredjeljivala protiv načina kako SDP vodi Davor Bernardić, a gorljivo je podržavala Zorana Milanovića. Vezalo ju je prijateljstvo s Milanovićevom suprugom, a ovo joj je treći uzastopni mandat u Saboru, u kojem iznimno rijetko govori. Ivica Mišić promijenio je u kratkom vremenu nekoliko stranaka. U saborski saziv poslije izbora 2015. godine ušao je na listi Mosta, kasnije je s Ivanom Lovrinovićem i Jurom Martinovićem osnovao stranku Promijenimo Hrvatsku te su na izbore išli na zajedničkoj listi sa Živim zidom. U lipnju 2017. godine Mišić je isključen iz stranke Promijenimo Hrvatsku jer je optirao za HDZ-ovu većinu, u čijoj administraciji Juro Martinović obnaša dužnost državnog tajnika Ministarstva pravosuđa. Milanka Opačić najpoznatija je članica Bandićevog kluba. Potpredsjednica Milanovićeve vlade, bivša potpredsjednica SDP-a koju je Davor Bernardić smijenio s mjesta potpredsjednice Hrvatskog sabora. S Bandićem se poznaje iz SDP-ove organizacije na zagrebačkoj Peščenici kad su, kako je jednom u svom nadahnuću kazao Bandić, Milanka i njezina majka plele čarape za hrvatske branitelje. Za prelazak u klub, Bandić joj je darovao buket cvijeća.

Šaljivi komentari


Bivši gradonačelnik Požege Zdravko Ronko još je jedan SDP-ov »teškaš« koji je prešao u Bandićev klub s definitivno najorginalnijom i najbizarnijom isprikom. On je ušao u HDZ-ovu saborsku većinu kako bi spriječio prijevremene izbore poslije kojih bi Davor Bernardić odvukao SDP u koaliciju s HDZ-om. Eto, zato je on sada preventivno koalirao s Bandićem i Plenkovićem.


Kažimir Varda, sadašnji potpredsjednik Bandićeve stranke, ulazio je i izlazio iz stranka dosta često. Bio je devedesetih godina u HDZ-u, pa u Hrvatskom bloku, pa je kao član Hrvatske stranke umirovljenika ušao u Sabor 2016. na listi Narodne koalicije. Već na prvom zasjedanju ovog saborskog mandata prešao je na HDZ-ovu stranu.S vrha vlasti u Hrvatskoj i s vrha HDZ-a, od Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića, čujemo šaljive hihi-hoho-hehe-hehe komentare na Bandićevo »kolekcionarstvo«. Ma i nama je taj vladajući cirkus smiješan a mnogima se ovdje zgadilo pa, tko može, daje petama vjetra.