Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
21. siječnja 2020.
Senhance

foto Kirurgija pokretima očiju: Na Rebru proradio prvi robotski operacijski sustav u Hrvatskoj

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2019. u 16:14 2019-05-23T16:14:00+02:00

Novi robotski kirurški sustav temelji se na laparoskopskoj kirurgiji, po prvi puta kirurgu omogućava kontrolu pokretom očiju, a riječ je o minimalno invazivnoj metodi 

ZAGREB U KBC-u Zagreb prvim je robotskim sustavom u Hrvatskoj dosad izvedeno pet operacija, a prva su iskustva sjajna, istaknuto je prilikom predstavljanja robotskog sustava u Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju KBC-a Zagreb kojoj je prisustvovao i premijer Andrej Plenković.

Robotski sustav SENHANCE prvi je takav sustav u Hrvatskoj, izuzev Ronna hrvatskog robota što su ga za neurokirurške operacije uveli u KB Dubrava. Pušten je u rad prije tri tjedna, a koristi se u prvom redu u operacijama na Klinici za urologiju, no namjenjen je i zahvatima u torakalnoj kirurgiji, kardiokirurgiji, ginekologiji...

Robotska kirurgija u svijetu razvija se od 1985. godine, a mi smo je uveli tek sada. Novi robotski kirurški sustav temelji se na laparoskopskoj kirurgiji, po prvi puta kirurgu omogućava kontrolu pokretom očiju, a riječ je o minimalno invazivnoj metodi koja daje bolji onkološki učinak, manje je postoperativne boli, manje infekcija i drugih komplikacija, a kraće se leži u bolnici, istaknuo je Željko Kaštelan, voditelj Nacionalnog centra za robotsku kirurgiju.

- Sretan sam što će urolozi prvi imati priliku raditi s robotom. Na njemu ćemo educirati 20-tak ljudi, a osim medicinara okupit ćemo i stručnjake tehničkih znanosti. Ovaj robot iskorak je za sve kirurgije, otvara novo poglavlje i daje novu perspektivu - istaknuo je Kaštelan.

Putem robotskog sustava danas se u SAD-u operira 90 posto oboljelih od raka prostate, jednog od najčešćih karcinoma u muškaraca. Robot omogućuje urologu da bude maksimalno precizan i odstrani prostatu s tumorom, a pritom poštedi ostale važne strukture u zdjelici, sustave odgovorne za erekciju i za kontinenciju. Pomoću robota danas se najviše operiraju karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu, te ginekološki tumori.

z2305j33

Po riječima ministra zdravstva, Milana Kujundžića, u svijetu danas operira više od 4.000 robota, dok je Hrvatska dosad zaostajala u tome.

- Vjerujem da ćemo u skorijoj budućnosti svjedočiti robotima koji operiraju u drugim kliničkim bolničkim centrima u Hrvatskoj i da hrvatska medicina više neće zaostajati za svjetskom - rekao je Kujundžić koji očekuje mnogo od razvoja hrvatskih robota, te bolje rezultate u liječenju pacijenata.

z2305j32

Premijer Plenković ocijenio je kupnju ovog robota vrijednog 12 milijuna kuna velikim tehnološkim unapređenjem hrvatske medicine.

- On će omogućiti pacijentima da dobiju još kvalitetniju uslugu. Zasluga je ove Vlade da smo ga nabavili sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija, a to je samo djelić ulaganja koja smo osigurali - ustvrdio je premijer.

Sam KBC Zagreb dosad je iz EU fondova, rečeno je, za različitu opremu povukao 140 milijuna kuna.

z2305j31

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.