Uskoro odluka

Kinezima gradnja Pelješkog mosta? Pogledajte remek-djela tvrke koja je favorit za hrvatski posao stoljeća

Darko Pajić

Most Donghai

Most Donghai

Definitivna odluka još uvijek nije donesena, ali je kineska državna korporacija vrlo blizu odabiru, kako zbog gotovo 600 milijuna kuna jeftinije ponude, tako i zbog izuzetnih referenci CBRC-a



Kineska državna korporacija China Road and Bridge Corporation (CBRC) najozbiljniji je kandidat za posao izgradnje Pelješkog mosta i sasvim je izgledno da bi u idućih desetak dana trebala biti prihvaćena najjeftinija ponuda CRBC-a vrijedna 2,08 milijardi kuna bez PDV-a.


U ovom trenutku u tijeku je završna evaluacija sve tri pristigle ponude u Hrvatskim cestama te definitivna odluka još uvijek nije donesena, ali je prema neslužbenim informacijama, kineska državna korporacija vrlo blizu odabiru, kako zbog najmanje cijene koja je gotovo 600 milijuna kuna jeftinija od kunkurencije, tako i zbog bankarskih garancija te izuzetnih referenci CBRC-a.


U kineskom su konzorciju inače i tvrtke CCCC Higway Consultants, CCCC Second Higway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering.




Kako je od ranije poznato, tri su ponuđača predala svoje ponude u drugom krugu tendera za projekt izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta, a osim Kineza, ponude se stigle i od austrijskog Strabaga koji je ponudio cijenu od 2,622 milijardi kuna bez PDV-a te od talijansko-turske zajednice ponuditelja koju čini Astaldi s turskom tvrtkom Içtas s ponudom od 2,551 milijardi kuna bez PDV-a. Sve tri ponude bile su bitno veće od procijenjene vrijednosti radova od strane naručitelja Hrvatskih cesta, koja je iznosila 1,756 milijardi kuna bez PDV-a.


Milijun radnika


Ukoliko se doista potvrdi izbor CBRC-a, bit će to prvi veći i važniji kineski projekt u Hrvatskoj, a ujedno će se dodatno osnažiti već postojeća prisutnost u regiji kineskog građevinskog diva, koji ima nevjerojatan broj zaposlenih, veći od milijun radnika diljem svijeta i ima oko 50 ogranaka i ureda u više od 50 zemalja i regija u Aziji, Africi, Europi i Južnoj Americi.


Hangzhou most


Hangzhou most



Riječ je o tvrtki koja definitivno spada među najveće graditelje u svijetu, a poznati su možda i najviše po izgrađenim mostovima od kojih neki spadaju među najveće u svijetu, kao i po nizu projekata u izgradnji željeznica, luka, autocesta, zračnih luka, tunela i druge infrastrukture. Kineska korporacija već radi na velikim projektima u Crnoj Gori i Srbiji, gdje su osnovali svoje podružnice.


U Crnoj Gori je u tijeku jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u povijesti ove zemlje, a riječ je o izgradnji autoceste koja će povezati luku Bar s mjestom Boljare u Srbiji u dužini od 169,2 kilometra. Kreditor projekta je kineska državna banka Exim, a izvođač kompanija CBRC, koja je u Crnoj Gori na gradilištu autoceste zaposlila oko 1.000 kineskih radnika, koji su smješteni u posebno izgrađenom radničkom kampu. Jedan od njihovih podizvođača i partnera na izgradnji dionice Smokovac – Uvac – Mateševo je i hrvatska tvrtka Skladgradnja.


Najveći projekt


U Srbiji je pak kineska kompanija zaposlena na izgradnji mosta Zemun – Borča dugog 1,5 kilometara s pripadajući prilaznim cestama u dužini od dodatnih 20-tak kilometara. To je još uvijek manji i građevinski manje zahtjevan projekt od Pelješkog mosta, koji će biti dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, a trebao bi prema ugovoru biti izgrađen u roku od 36 mjeseci, odnosno najranije 2021. godine, ukoliko gradnja bude napredovala bez zastoja i ukoliko gradnja doista počne u prvom kvartalu iduće godine kao što se najavljuje. Ukupna vrijednost projekta Pelješkog mosta s pristupnim cestama iznosi 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, odnosno sa 357 milijuna eura prema odluci o sufinanciranju najvećeg hrvatskog projekta, koji je Europska komisija odobrila u lipnju ove godine.


Velik interes


Graditeljske reference kineske korporacije su impresivne i doista je teško izdvojiti njihove najatraktivnije pothvate. Zanimljivo je da su upravo Kinezi trenutno najaktivniji u svijetu u izgradnji monumentalnih mostova, pa se čak polovica od 30-ak najvećih svjetskih mostova nalazi u Kini, tako i trenutni svjetski rekorder most Danyang – Kunshan, dug čak 164,8 kilometara, koji je izgrađen za svega četiri godine i otvoren 2011. godine. Kada je riječ o referencama kineskog CBRC-a, treba spomenuti da je ova tvrtka 2008. godine izgradila i otvorila most Hangzhou Bay, koji je dug 35,7 kilometara i nosi titulu najvećeg prekomorskog mosta na svijetu. Prethodno je istu poziciju najvećeg zauzimao most Donghai, čiju je gradnju ova kineska tvrtka završila 2005. godine, a dug je 32,5 kilometara.


Pelješki most


Pelješki most



CBRC je 2009. godine realizirao i projekt mosta i tunela Shanghai Yangtze, gdje je izgrađen tunel dug 8,9 kilometara koji ima dvije razine, gornju na kojoj se nalazi autocesta s po tri prometna traka u svakom smjeru, dok je donja razina rezervirana za Shanghai metro. Na tunel se nadovezuje i most dužine 16,6 kilometara.


Sve navedeno ide u prilog realnoj opciji odabira kineske ponude za Pelješki most, što bi bila i svojevrsna prekretnica u hrvatsko-kineskim odnosima. Unatoč brojnim pokušajima i velikom kineskom interesu za pojedine hrvatske infrastrukturne projekte, a tu je ponajprije riječ o ulaganjima u riječku luku, dosad ništa nije rezultiralo konkretnom suradnjom. Poznato je da kineski model investiranja preferira direktne pregovore s pojedinom državom, kao i da je u tom segmentu nerijetko znala biti problematična obveza sudjelovanja na javnim natječajima, što u slučaju Pelješkog mosta ne vrijedi. Predstoji tek vidjeti hoće li doista Kinezi odnijeti pobjedu na natječaju za gradnju jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u bližoj hrvatskoj povijesti.