Splitski gradonačelnik povukao se iz metropole

Kerum rasprodaje imovinu: Kralj kruha kupio dućane u Zagrebu

Dražen Ciglenečki

Kerumove dućane kupio je maloprodajni lanac Prehrana trgovine, koje posluju pod okriljem Zagrebačkih pekarni Klara, u vlasništvu Josipa Plodinca, kojeg su mediji prozvali hrvatskim kraljem kruha 



ZAGREB Pritisnut poslovnim problemima, Željko Kerum povukao se i iz Zagreba. Kako nam je potvrdio Zvonko Tičarić, direktor Prehrana trgovine, taj je trgovačka tvrtka kupila svih 11 Kerumovih dućana u Zagrebu, na koji je svoje poslovanje počeo širiti prije četiri godine. Prehrana trgovina mali je trgovački lanac koji posluje pod okriljem Zagrebačkih pekara Klare. Vlasnik Zagrebačkih pekarni Klara, kao i Prehrane, a po novom i Kerumovih trgovina u Zagrebu, je Josip Plodinec, kojeg su mediji prije nekoliko godina nazivali hrvatskim kraljem kruha. Proboj na šire tržište ta je obitelj započela sa sisačkom tvrkom Mlin i pekare.


Informacija da je mali, u osnovi zagrebački maloprodajni lanac Prehrana, kupio trgovine Keruma iznenadila je i neke poznavatelje tržišta maloprodaje. Naime, iako je riječ o poduzeću koje relativno stabilno posluje u trgovini kalkuliralo se kako bi Prehranu mogao »progutati« neki od većih igrača na tržištu. No, Zagrebačke pekare Klara u čijem sastavu posluje Prehrana trgovina, očito se žele jače pozicionirati na tržištu jer im je cilj osvojiti 20 posto tržišta u segmentu prodaje kruha i peciva. 


Počela primopredaja


– Prehrana trgovina, preuzima u Zagrebu 11 prodavaonica i sve zaposlene u tim prodavaonicama od tvrtke Kerum iz  Splita. S ovim prodavaonicama Prehrana trgovina imat će u Zagrebu ukupno 83 prodavaonice, a planiramo se i dalje širiti u gradu – kratko nam je na upit o preuzimanju Kerumovih dućana odgovorio Zvonko Tičarić. O financijskom aspektu preuzimanja, nije želio govoriti.




Više podataka jučer se nije moglo doznati ni od Željka Keruma čiji je mobilni telefon bio isključen, a njegova sestra Nevenka Bečić za razgovor nije bila zainteresirana. No, cijeli posao preuzimanja Kerumove maloprodaje obavljen je ovih dana, o čemu svjedoči i informacija da su radnice Prehrana trgovine pozvane da se vrate s godišnjeg odmora kako bi se obavio popis robe i primopredaja trgovina. 


Rasprodaja Kerumove imovine krenula je prije nekoliko mjeseci. Da mu posao ne ide dobro odavno se priča. Sve je Kerumu krenulo nizbrdo kupnjom Hotela Marjan u koji je uložio 113 milijuna eura. U  tom je poslu, tvrde upućeni, pristupio megalomanski i to mu se obilo o glavu. Kupca za Marjan još nije našao, a Darko Končar koji je slovio kao mogući ulagač u taj hotel, odustao je od posla.


Upitan i brend


»Prvo ću prodati nekretnine koje još nisu u funkciji. Što se tiče brenda trgovine Kerum, on će ostati i nastaviti djelatnost, ali je upitno tko će biti vlasnik. Najbitnije je da trgovine Kerum nastavljaju s radom, a bit će preuzete i sve obveze«, kazao je Kerum još u svibnju novinarki Večernjeg lista. Na tržište je stavio svu svoju imovinu vrijednu oko 400 milijuna eura.


U vrijeme kada je otvoreno priznao da rasprodaje sve što ima, dio maloprodajnog lanca Kerum već je bio u rukama trgovine Tommy u vlasništvu Tomislava Mamića. Taj Kerumov stari poslovni partner, zadnjih nekoliko godina kupovao je dio po dio Kerumove maloprodaje u Dalmaciji. Pitanje je hoće li u konačnici Kerum uspjeti zadržati i brend »trgovine Kerum«. Naime, svojedobno je tvrdio kako Joker, trgovački centar u Splitu (koji je upisan u vlasništvo njegove bivše supruge) nije na prodaju, no i za njega traži vlasnika, a Kerumov supermarket u tom centru već sada nosi naziv Tommy.


Popis imovine koju Kerum prodaje doista je dojmljiv.


Osim maloprodajnog lanca Kerum i poslovnog centra Joker, prodaje i Loru, u kojoj je sjedište tvrtke Kerum d.o.o. i prvi njegov supermarket. U Splitu prodaje i Prodajni centar Koteks, nedovršeni projekt Perisku, turistički projekt na Bačvicama te Dujmovaču, za koju postoji projekt gradnje centra Keri. Na prodaji je i projekt stambene zgrade na Trsteniku. Popis imovine koja traži kupca širi se i na nedovršeni hotel Žnjan, Nevu u Podstrani, zgradu Plive u Kaštelima… U Zagrebu prodaje kino Central, restoran Šumski dvor i vilu Tuškanac. 


»Najbitnije je da je kapital Kerum grupe tri puta veći od obveza i da je svaki naš partner osiguran u poslovanju s nama. Nikada nismo kasnili s obvezama, nijedna firma nikada nije bila u blokadi«, objašnjavao je Kerum, priznajući da sve rasprodaje.