Komisija za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost

Katainen: Postoji rizik za slabije povlačenje fondova u zemlji bez vlade

Hina

Reuters

Reuters

Nadajmo se da će se politička situacija stabilizirati jer to nije važno samo s glediišta korištenja fondova nego je važno i zbog toga što privatni investitori uvijek traže stabilnost , oni uopće ne vole iznenađanja, rekao je Jyrki Katainen



BRUXELLES Postoji rizik da kapacititi za povlačenje europskih sredstava budu slabiji u situacijama kada je neka zemlja bez vlade, iako se tu ništa ne može reći za sigurno, ali je važno zbog investitora stabilizirati političku situaciju u Hrvatskoj, izjavio je u petak Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost.


Katainen je u petak zajedno s povjerenicom za promet Violetom Bulc predstavio rezultate pozivnog natječaja za financiranje projekata iz CEF-a u području prometa.


»Obično kada zemlja nema vladu ili kada vlada padne to usporava rad administracije i u tom smislu postoji rizik da apsorpcijski kapaciteti budu slabije nego što bi trebali ili mogli biti, ali nitko ne može ništa reći za sigurno. Nadajmo se da će se politička situacija stabilizirati jer to nije važno samo s glediišta korištenja fondova nego je važno i zbog toga što privatni investitori uvijek traže stabilnost , oni uopće ne vole iznenađanja. Želimo sve najbolje hrvatskim vlastima i političkim strankama da formiraju vladu i razjasne stvari koje se mogu ticati privatnih investitora«, odgovorio je Katainen na novinarsko pitanje može li pad hrvatske vlade utjecati na brzinu povlačenja sredstava iz europskih fondova.




Komisija je u petak objavila da je 12 od 17 prijavljenih projekata iz područja prometa vrijednih 306,9 milijuna eura odobreno je za financiranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).


U Komisiji kažu da je s ovih 12 projekata Hrvatska je iskoristila 76 posto od svoje nacionalne omotnice. Preostalo je još nešto preko 105 milijuna eura. Na jesen se očekuje treći poziv za natječaj, što će biti prigoda da se iskoriste i ta preostala sredstva pod uvjetom da projekti budu kvalitetni, rekao je stručnjak Europske komisije zadužen za Hrvatsku.


Ako takvih projekata ne bude, preostala sredstva mogu biti dodijeljena za kvalitne projekte u drugim zemljama članicama.


Povjerenica Bulc je pozvala hrvatske vlasti da učine sve kako bi se iskoristila preostala sredstva.