Više ga ne dižu u zrak

Karlovac će dobiti Dom Nikole Tesle: Gospić ga je digao u zrak, a Karlovac ga diže – u nebesa

Hina

Iako u ruševnoj kući uz gimnaziju Nikola Tesla za školovanja nije boravio, ona će "igrati tu ulogu" jer kuće u kojoj je tada živio, nekoliko desetaka metara dalje, odavno nema.



KARLOVAC – Ugovorom za izradu projektne dokumentacije za Dom Nikole Tesle, potpisanim u ponedjeljak u karlovačkoj gimnaziji, počeo se ostvarivati dugo najavljivani projekt uređenja ruševne kuće uz gimnaziju koju je Tesla pohađao.


Ugovor su s Karlovačkom županijom potpisale dugoreška tvrka za projektiranje i nadzor POP-AP i zagrebačka Real grupa.


Anamarija Popovački potpisala je u ime POP-AP-a s karlovačkom dožupanicom Martinom Furdek Hajdin ugovor o izradi glavnoga i izvedbenog projekta za ambijentalnu rekonstrukciju i dogradnju ruševne stambene zgrade na adresi Rakovac 6, vrijednoj oko 250 tisuća kuna. Za izradu koncepta interpretacije Doma Nikole Tesle s dožupanicom je ugovor u vrijednosti nešto većoj od 236 tisuća kuna potpisao direktor Real grupe Krešimir Renzo Prosoli, inače producent izložbe autorice Helene Bulaja Madunić “Nikola Tesla – Mind from the Future” u Zagrebu. Kako je rekao, ta se izložba ovih dana sprema na svjetsku turneju u Budimpeštu, Prag i Pariz te na kraju u New York.




Prosoli je rekao da je direktor projekta Doma Nikole Tesle poznati industrijski dizajner i muzejski savjetnik Sacha Machiedo, koji je bio i direktor izložbe “Nikola Tesla – Mind from the Future”.


Novac za realizaciju danas potpisanih ugovornih obveza osiguran je natječajem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.Snježana Štranjgar, ravnateljica gimnazije koju je Tesla pohađao od 1870. godine i u njoj, tada Kraljevskoj velikoj realki, maturirao 1873. godine, istaknula je da Dom Nikole Tesle uza se veže jedan od slogana za koje se moramo vezati: ‘znanje je prava moć, znanje je energija koja nas pokreće i koja nam nudi rezultate i budućnost’.

Projekt i koncept tog doma bit će predstavljeni u roku od 100 dana, rekao je Prosoli.


Projektna dokumentacija, uvjet za dobivanje građevinske dozvole, bit će gotova do kraja godine, a tim će biti kompletirana i dokumentacija radi apliciranja za financiranje novcem iz EU fondova, dodala je Anamarija Popovački.


Iako u ruševnoj kući uz gimnaziju Nikola Tesla za školovanja nije boravio, ona će “igrati tu ulogu” jer kuće u kojoj je tada živio, nekoliko desetaka metara dalje, odavno nema.


“S obzirom na to da je stara kuća koja će se obnoviti kao Dom Nikole Tesle samo pod ambijentalnom zaštitom, novi objekt neće morati biti replika sadašnje kuće, već će biti veće površine, između 500 i 700 četvornih metara, i maksimalno će se iskoristiti čestica koja stoji na raspolaganju”, rekla je Popovački, dodajući da će novi objekt, zbog zaštićenog dijela Ulice Rakovca, imati elemente arhitekture okolnog ambijenta. U turističkoj ponudi, uz muzejsko-edukativni postav vezan za Teslin boravak u Karlovcu, bit će i ugostiteljska ponuda.


“U izradi koncepta nastojat ćemo da Dom Nikole Tesle u Karlovcu bude poveznica Tehničkog muzeja Nikole Tesle u Zagrebu i kompleksa u Teslinu rodnom Smiljanu. Time ćemo u konačnici nastojati dobiti liniju različitih sadržaja jedne cjeline. Dakle, ovo treba biti nešto između dvaju muzejskih prostora, nešto kao inkubator za razvoj mladih umova da se prepoznaju u takvom okruženju”, rekla je Anamarija Popovački.