Tužba zbog autoriziranog intervjua

Karamarko tužio Nacional zbog intervjua s Manolićem i traži 200.000 kuna

Boris Pavelić

Foto N. REBERŠAK

Foto N. REBERŠAK

Nacional piše kako Karamarko tvrdi da mu je »objavljivanje Manolićevih izjava izazvalo neugodnosti, prvenstveno zato što je objavljen u predizbornoj godini, zato što je nakon objave tog članka bio izložen stalnim upitima kolega i poznanika te jer je bio izložen medijskoj prozivci koja traje i do danas«



ZAGREB »Prijetnjom svim medijima« nazvalo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) tužbu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka protiv tjednika Nacional, jer je objavio autorizirani intervju s Josipom Manolićem, u kojemu je Manolić svojega bivšeg podređenog optužio da je potkraj osamdesetih radio za jugoslavensku tajnu službu.


Šef oporbe, koji gaji ambiciju uskoro postati premijerom, tužio je Nacional zbog intervjua objavljenog 2. lipnja, u kojemu je Manolić ustvrdio kako je »Karamarko radio za Udbu krajem 80-tih«. Prepričavajući tužbu, koju je podnijela Karamarkova odvjetnica Gorana Miljević zahtijevajući uime svog klijenta 200 tisuća kuna, Nacional piše kako Karamarko tvrdi da mu je »objavljivanje Manolićevih izjava izazvalo neugodnosti, prvenstveno zato što je objavljen u predizbornoj godini, zato što je nakon objave tog članka bio izložen stalnim upitima kolega i poznanika te jer je bio izložen medijskoj prozivci koja traje i do danas«.


Karamarkovu tužbu komentirao je uime HND-a njegov predsjednik Saša Leković. »Mediji koji prenose izjave relevantnih sugovornika o bilo kojem pitanju od javnog interesa ne smiju zbog toga trpjeti nikakve štetne posljedice. To je osnovno pravilo medijskog prava, koje poštuje profesionalno načelo da mediji moraju osigurati slobodan protok ideja i informacija o temama od javnog interesa. Istinitost ili neistinitost izjave gospodina Manolića o gospodinu Karamarku treba dokazivati u postupku protiv Manolića, a ne protiv medija koji je prenio tu izjavu«, kazao je Leković.