Epilog

Karamarko tužio Manolića za klevetu, uvredu i sramoćenje; Manolić: Nisam znao, ali dobro je napravio

Dražen Ciglenečki

Spreman sam za raspravu i htio bih da se ona čim prije zakaže, kako bi parnica završila do kraja godine. Nema nikakvog smisla to odugovlačiti, poručuje Manolić



Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tužio je Josipa Manolića zbog njegovih izjava da je kandidat za budućeg premijera svojedobno bio doušnik Službe državne sigurnosti. Karamarkov odvjetnik Veljko Miljević potvrdio nam je da je prije petnestak dana podnio tužbu protiv visokog državnog dužnosnika u vrijeme HDZ-ove vlasti u prvoj polovici devedesetih godina.


– Što se mene tiče, čekao bih 1. rujna, jer dan kasnije istječe tromjesečni rok u kojem se mora podnijeti tužba, s obzirom da je sporni Manolićev intervju objavljen 2. lipnja. No, gospodin Karamarko je, želeći prekinuti nagađanja da se dvoumi oko tužbe, tražio da ona bude uložena ranije. Manolić je tužen za klevetu, uvredu i sramoćenje, rekao nam je jučer Miljević. U ovoj fazi postupka Karamarko nije od Manolića zatražio novčanu naknadu za štetu koju mu je učinio svojom tvrdnjom, ali, ističe njegov odvjetnik, to nije isključeno. 



Zanimljiv okršaj Nobila i Miljevića


Josip Manolić još nije angažirao odvjetnika, ali nam je rekao da će to najvjerojatnije biti Ante Nobilo. Dakle, uskoro nas očekuje vrlo zanimljiv okršaj, na jednoj strani Karamarko i Miljević, a na suprotnoj Manolić i Nobilo.





Manolić je od nas saznao da je njegov bivši šef kabineta realizirao obećanje i tužio ga.


– Nisam za to znao, ali dobro je napravio. Sad je sve na pravosuđu, vjerujem da će sudac koji bude određen biti objektivan i korektan. Spreman sam za raspravu i htio bih da se ona čim prije zakaže, kako bi parnica završila do kraja godine. Nema nikakvog smisla to odugovlačiti, poručuje Manolić.


Podsjetimo, u intervjuu tjedniku Nacional Manolić je kritizirao Karamarkovu namjeru da, u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima, u Hrvatskoj provede lustraciju. Ustvrdio je da bi, da je Franjo Tuđman krenuo u lustraciju, među prvima na udaru trebao biti upravo Karamarko, »jer je radio za Udbu krajem 80-ih«. »Zna se tko mu je bio veza u Udbi i još uvijek su živi ljudi koji to mogu potvrditi, uključujući mene«, izjavio je Manolić. 


Karamarko se nekoliko dana nije oglašavao, a onda je »monstruoznim izmišljotinama u funkciji predizborne kampanje i odvraćanja pažnje javnosti od stvarnih problema« nazvao dijelove Manolićevog intervjua koji se odnose na njega. Odlučio ga je tužiti i najavio da će na suđenju pozvati bivše operativce SDS-a koji će svjedočiti da je Karamarko zapravo bio žrtva komunističke tajne policije i to kao član Katoličkog zbora Mi.