Ništa od obećanja

Karamarko odustaje od unutarstranačkih izbora do proljeća 2016.

Dražen Ciglenečki

Postoje mišljenja da  Karamarko odgađa izbore po sistemu "jedan član, jedan glas", jer se boji poraza pa je izmislio da su prioritet prijevremeni parlamentarni izbori, za koje skoro nema šansi



ZAGREB Unutarstranački izbori održat će se u HDZ-u redovnom roku, dakle, tek na proljeće 2016. Tomislav Karamarko obećao je na izbornom saboru HDZ-a, da će se, prema načelu »jedan član, jedan glas«, nakon lokalnih izbora birati predsjednika stranke, no od toga neće biti ništa. Dalo se to naslutiti iz jučerašnje izjave glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, koji je na konferenciji za novinare nabrojio sve predstojeće izbore, ali unutarstranačke nije spomenuo. 


   – Počinjemo pripreme za izbore za Europski parlament, koji su u svibnju 2014., a onda su krajem iduće godine i predsjednički izbori. Osim toga, uskoro ćemo zatražiti i prijevremene parlamentarne izbore, na osnovu legitimiteta dobivenog na ovim lokalnim izborima, rekao je Brkić. 


  Ambicije velike


Potvrdu da glavni tajnik nije slučajno zaboravio navesti izbore u HDZ-u, dobili smo nešto kasnije od jednog člana stranačkog predsjedništva.  

  – Unutarstranački izbori bit će, kako propisuje i naš statut, za tri godine, budući mandat predsjednika i svih ostalih izabranih dužnosnika traje četiri godine. Mi jednostavno, sve kad bismo to i htjeli, ne možemo otvoriti višemjesečan proces izbora u stranci i baviti se samima sobom jer HDZ očekuje niz izbora na državnoj razini, a naše su ambicije na njima velike, objasnio nam je sugovornik iz vodstva HDZ-a. 


   Govoreći još kao kandidat za predsjednika stranke, Karamarko je 20. svibnja prošle godine u dvorani Vatroslav Lisinski ustvrdio da će HDZ vratiti narodu, a »u tom smislu ćemo odmah nakon lokalnih izbora provesti stranačke izbore prema načelu jedan član, jedan glas«. Tu su njegovu poruku izaslanici sabora nagradili gromoglasnim pljeskom. Nakon što je izabran za predsjednika, Karamarko je, da ne bi bilo nikakve sumnje, ponovio da »već danas mogu najaviti novi izborni sabor, odmah nakon lokalnih izbora te uvođenje načela – jedan član jedan glas«. Međutim, ubrzo poslije preuzimanja stranke, počelo se kalkulirati da će Karamarko odustati od obećanja. Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet u nekoliko je navrata podsjećao u medijima da se Karamarko sam obvezao da će po okončanju lokalnih izbora omogućiti svim članovima da neposredno izaberu lidera stranke. No, te su Prgometove izjave nailazile na kritike u vodstvu stranke.   

Izmišljena priča




Neki visokopozicionirani HDZ-ovci s kojima smo razgovarali smatraju da bi Karamarko, objektivno ojačan rezultatima europskih i lokalnih izbora, uvjerljivo pobijedio u izjašnjavanju članova stranke. Ali bi se ipak pokazalo da HDZ nije monolitan. 


   – Sigurno bi se javilo nekoliko kandidata, Karamarko bi u izbornoj borbi trpio i udarce i stoga je razumljiva njegova želja da ne uvode HDZ u takvo turbulentno razdoblje. Imamo mi daleko važnijeg posla, analizira jedan HDZ-ovac. 


No, postoje i mišljenja da Karamarko odgađa izbore u stranci zato što se pribojava poraza i da je stoga izmislio priču da su prioritet prijevremeni parlamentarni izbori, »za koje skoro nema šansi«. 


   – Karamarko i Brkić ovladali su većim dijelom stranačke strukture, ali druga je stvar kad svi članovi imaju pravo glasovati za predsjednika. U slučaju da se nađe ozbiljan protukandidat, on bi, u srazu jedan na jedan, imao solidne izglede čak da pobijedi Karamarka. Zato je realno da Karamarko neće ništa riskirati, procjenjuje član HDZ-a koji ne vjeruje da je Karamarko u godinu dana prerastao u nedodirljivog vođu stranke.