Reakcije na presudu za Fimi mediju

Karamarko: Presuda će se zloupotrebljavati u političke svrhe

Hina

Nikad, ali nikad, i to stalno ponavljam, nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost. Oni koji su počinili kaznena djela, pojedinci, trebaju za ta djela i odgovarati, rekao je Karamarko



ZAGREB Želim poručiti hrvatskoj javnosti, našim članovima da smo potpuno uvjereni da nismo odgovorni i da ćemo se na presudu žaliti, poručio je u izjavi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.


On se u izjavi osvrnuo samo na dio presude koji se tiče njegove stranke. Ustvrdio je da “nikad, ali nikad, i to stalno ponavljam, nećemo prihvaiti kolektivnu odgovornost. Oni koji su počinili kaznena djela, pojedinci, treba za ta djela i odgovarati”.


Za Karamarka je presuda protiv HDZ-a presedan ne samo u hrvatskoj nego i u europskoj praksi.




“Svjesni smo da će se ova nepravomoćna presuda zloupotrebljavati u političke svrhe, jer tako je vrijeme”, zaključio je Karamarko i pozvao članstvo HDZ-a na hrabrost, jedinstvo i snagu koje će stranku dovesti do sljedećih pobjeda. Karamarko nije bio voljan odgovarati na pitanja novinara te je nakon pročitane kratke izjave otišao. 


Miletić: Ovaj će slučaj podići svijest u borbi protiv korupcije


 Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je danas kako vjeruje da je presuda u slučaju Fimi media podigla svijest o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj i šire, te da će hrvatska država nakon toga biti bolje društvo.


Radi se o prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi koju je sada neprimjereno komentirati, istaknuo je u izjavi za Hinu Miletić. Dodao je kako je u ovom trenutku puno životnih problema pred svim građanima Hrvatske, te stoga vjeruje “da ćemo se sada okrenuti osiguranju održive budućnosti Hrvatske”.


“Prošlost ostavljamo sudovima i povjesničarima. Vjerujem da su lekcije naučene”, ocijenio je Miletić.


Na pitanje kakvu budućnost predviđa HDZ-u, koji je kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem imovinske koristi u iznosu od 24,2 milijuna kuna, Miletić je rekao kako je to težak udarac za HDZ jer “takva krivica nije samo materijalna već prvenstveno moralna”.


“HDZ će se vrlo teško izvući iz ovakve financijske situacije, ali pravnu državu moramo svi poštovati, a upravo je bivše vodstvo HDZ-a maksimalno kršilo vrijednosti demokracije i pravne države”, poručio je Miletić.