Šef HDZ-a o ustavnim normama

Karamarko: Pojam tuđmanizam uvest ćemo u Ustav RH

Dražen Ciglenečki

Udžbenici moraju biti unificirani i u njima ćemo na pravi način verificirati ulogu doktora Tuđmana, kaže Karamarko



ZAGREB » HDZ je već skoro u potpunosti preuzeo diskurs opskurnih desničarskih internetskih portala. Nova potvrda te činjenica je akademija koju je HDZ organizirao povodom 15. godišnjice smrti Franje Tuđmana. Govori koji su se mogli sinoć čuti u hotelu Sheraton, kao da su izašli iz tekstualne radionice dnevno.hr, direktno.hr i sličnih portala koji promoviraju teze o antihrvatskom i komunističkom karakteru današnje vlasti. Premda su se HDZ-ovci prigodno okupili zbog Tuđmana, puno su se više bavili svojim političkim protivnicima, posebno predsjednikom Ivom Josipovićem. 


   U tome je prednjačio akademik Ivan Aralica, koji je 15 punih minuta analizirao Josipovića i njegovu navodnu strategiju uništavanja Hrvatske. Predsjednika je nazivao čovjekom koji nije dopustio da ga se lustrira od komunističkog totalitarizma. Josipović, tvrdio je Aralica, za vrijeme prvog mandata nije radio ništa osim nametanja komunističke doktrine, a to je činio i promjenom Ustava. 


  Nema povlačenja


– Ugurao je u Ustav nezastarjevanje kaznenih djela počinjenih u pretvorbi kako bi jednog dana sudio svakog koga mu se prohtije, upozorio je Aralica. Josipoviću je pripisao i želju za promjenom preambule Ustava, na način da uspostavi novu Hrvatsku utemeljenu na komunističkom antifažizmu i osudi pritom Tuđmana i Domovinski rat. Pričao je i o neispunjenim Josipovićevim nadama da Hrvatska neći ući u NATO i EU prije ostalih država nekadašnje Jugoslavije i da Haški sud i pravomoćno osudi hrvatske generale. 




   Nakon Mire Tuđmana, koji je govorio o potrebi dekomunizacije Hrvatske, kako ne bi, kao sada, »u jednoj koloni išao narod, a u drugoj vlast«, na red je došao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Pohvalio se da je večer ranije bio na promociji nove Araličine knjige »Smrad trulih leševa«, a onda je nastavio u tonu svojih prethodnika. 


   – Mi se moramo boriti. Svaki grob branitelja je naša zakletva. Tko će se s tim igrati? Kardinal Kuharić je govorio možemo se povlačiti, ali postoji linija iza koje se više ne povlačimo. Prijatelji, mi smo sada na toj liniji s obje pete i više nema povlačenja, poručio je Karamarko uz odobravanje HDZ-ovaca. 


   Predstavnicima vlasti, »kontaminiranim crvenim totalitarizmom«, obećao je da će u budućnosti biti još žešći, jer »jer sprema se nova tragedija«. 


  Neriješena enigma


– Pokušavaju nam uzeti našu djecu, na što to sliče školski udžbenici. Kad dođemo na vlast, to ćemo sigurno promijeniti. Udžbenici moraju biti unificirani i u njima ćemo na pravi način verificirati ulogu i djelo doktora Tuđmana. I ne samo u udžbenicima, u Ustav ćemo uvesti pojam tuđmanizam, kroz jednu zgodnu formulaciju, dogovorit ćemo se kako će ona izgledati. Ne može se svatko šutati s Tuđmanom. Za medije smo nacisti i fašisti, svatko tko govori o Tuđmanu za njih je nazadan, naglasio je predsjednik HDZ-a. 


   S okupljenima je podIjelio svoju dvojbu na koju još, kako je istaknuo, nije pronašao odgovor. 


   – Pitam se često nanose li ovi na vlasti namjerno štetu Hrvatskoj ili to rade zbog ne znanja. Nisam još riješio tu enigmu, kazao je Karamarko, a iz publike su se čuli povici: Namjerno. 


   Tuđmanovu politiku nacionalonog pomirenja Karamarko je proglasio propalom, zato što su »oni koji negiraju Hrvatsku iskoristili demokraciju koju im je Tuđman omogućio«. 


   – To je vrhunac slobode, to je iznad slobode. Samo su čekali pogodan trenutak kako bi nas oni dezavuirali, zaključio je predsjednik HDZ-a.