Izborni sabor HDZ-a

Karamarko: Ova vlada znat će zaštititi hrvatske nacionalne interese u INA-i, ma što imputirali zlobnici

Hina

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nedopustivo je dalje tolerirati da tvrtke u kojima država ima udjele smanjuju troškove poslovanja tako što se otpremninama rješavaju navodnog balasta zaposlenih i po sistemu 'brigo moja prijeđi na drugoga' opterećuju mirovinski fond i državni proračun, a istodobno zadržavaju unosna primanja vodećeg i menadžerskog kadra", naglasio je Karamarko



Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko poručio je u subotu, s općeg izbornog sabora HDZ-a, da će vlada znati zaštititi hrvatske nacionalne interese u INA-i, “ma što imputirali zlobnici”.


“Od strateške nam je važnosti i unaprijediti energetsku politiku. Hrvatska treba i dalje razvijati proizvodnju, preradu transport nafte i plina, a toga ne može biti bez INA-e, koja je bila, jest i bit će naša strateška kompanija. Ova vlada znat će zaštititi hrvatske nacionalne interese u INA-i, ma što imputirali zlobnici”, pporučio je Karamarko s općeg izbornog sabora HDZ-a.


Kao jedan od ključnih energetskih projekata naveo je LNG terminal na Krku. “Interes je i naše vlade i stranke da se taj strateški projekt realizira uz pomoć naših saveznika iz SAD-a”, rekao je.




NOVO 16.28 Karamarko je u izvješću delegatima kazao kako će sljedeći koraci Vlade biti socijalno osjetljiva fiskalna reforma te aktivnija monetarna politika, koju očekuje od HNB-a, a kao strateško pitanje još jednom je naveo i demografsku obnovu.


“Posve je jasno da je demografska obnova dugoročni ključ stabilizacije mirovinskog i zdravstvenog sustava, nasuprot onima koji podilaze ljudima galamom protiv poskupljenja dopunskog osiguranja. Mi nećemo i ne smijemo nasjedati kojekakvim floskulama. Slažemo se da moramo štedjeti, ali problem se ne može riješiti samo uštedama”, rekao je Karamarko.


Kazao je kako je već sad moguće preispitati kriterije za utvrđivanje visine mirovina pojedinih kategorija i uštede u sustavu i učiniti preraspodjele u korist najugroženijih skupina. “Nedopustivo je dalje tolerirati da tvrtke u kojima država ima udjele smanjuju troškove poslovanja tako što se otpremninama rješavaju navodnog balasta zaposlenih i po sistemu ‘brigo moja prijeđi na drugoga’ opterećuju mirovinski fond i državni proračun, a istodobno zadržavaju unosna primanja vodećeg i menadžerskog kadra”, naglasio je.


Govorio je i o obrambenom sustavu te ocijenio kako nove međunarodne okolnosti pred državu stavljaju zadaću da što prije počne s općom vojnom obukom koja može biti ročnog ili drugog karaktera. “Obrana domovine nije samo pravo, nego i ustavna dužnost. Osim toga, doktrina isključivog oslonca na profesionalno obučene snage lišila je u određenoj mjeri OS njihove opće društvene uloge koju moramo obnoviti”, kazao je Karamarko.Na vanjskopolitičkom planu, poručio je kako Hrvatska više neće podlijegati nikakvim regionskim interesima. “Napokon se ponašamo kao punopravna članica EU i NATO-a, spremna promicati svoje interese, ali i poštivati partnerske obveze. Na žalost, mi smo godinama na mnogim mjestima imali diplomate koji su više vodili brigu o sebi pa i stranim interesima, nego o Hrvatskoj. Stoga je žurna potreba za kadrovskim rješenjima koja neće biti samo karijerna, što je važno, nego i domoljubna, što je još važnije”, ocijenio je Karamarko.

 


Još jednom je naglasio da je HDZ odbacio svaki totalitarizam te da neće dopustiti povezivanje s nacističkim niti s komunističkim zločinima.“U duhu svoje odgovornosti, HDZ će pridonijeti okončanju podjela po tom pitanju, ukratko, želimo zaključiti drugi svjetski rat. Bio bih za to, po uzoru na Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata, da potaknemo osnutak hrvatskog dokumentacijskog centra Drugog svjetskog rata i napokon utvrdili sve žrtve rata i poraća i utvrdili mjesta i okolnosti njihova stradanja. Ovo nije nikakvo politiziranje ni bijeg u prošlost, ali svaka žrtva ima pravo na pijetet”, zaključio je Karamarko.

NOVO 15.28 Predsjednik HDZ-a ubuduće će se birati zajedno sa zamjenikom predsjednika na kandidacijskoj isti, odlučili su u subotu izaslanici 17. Općeg sabora HDZ-a koji su izglasovali i druge izmjene u stranačkom Statutu. 


Model neposrednog izbora, po načelu jedan čovjek, jedan glas, kakav je nedavno primijenjen kod izbora Tomislava Karamarka za predsjednika stranke, uvodi se i na sve ostale organizacijske razine stranke, dakle od najniže do najviše.


Predsjednička dužnost ubuduće će se moći obnašati samo na jednoj organizacijskoj razini stranke. Dakle, više se neće moći istodobno biti na čelu općinske i županijske organizacije stranke kako je bio slučaj do sada.


HDZ-ovci će moći biti članom u najviše jednom nadzornom odboru, odnosno upravi tvrtke čiji su osnivači država, odnosno lokalna jedinica. Na državnoj razini, iznimno će im se dopustiti članstvo u dva tijela, uz pisano odobrenje predsjednika i glavnog tajnika stranke.


Članom Predsjedništva HDZ-a ubuduće će po položaju biti i predsjednik Zajednice branitelja Gojko Šušak, do sada su to bili predsjednici zajednice žena i utemeljitelja stranke.


Opći Sabor HDZ-a prihvatio je izvješće o materijalno-financijskom poslovanju stranke od 2012. do 2015. godine.


HDZ je u četiri godine uprihodovala 170 milijuna kuna, rahodovala 177 milijuna, manjak je, dakle, 6, 7 milijuna. Od članarina je uprihodovala 13 milijuna kuna, više od polovice tog iznosa lani.


Rizničar HDZ-a Božidar Longin kaže da je ukupno financijsko poslovanje bilo krajnje transparentno, a sva izvješća dobivala su pozitivne revizijske ocjene.HDZ-ovi izaslanici, njih 1.850, poslijepodne glasuje o novom stranačkom vodstvu.

Biraju zamjenika predsjednika strane, a jedini kandidat je sadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić.


Biraju i šest potpredsjednika, 10 članova Predsjedništva, članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.


NOVO 15.04 Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko optužio je u subotu Most da zajedno s SDP-om pokušava srušiti sadašnju vladu i na vlast vratiti Zorana Milanovića te poručio kako neće dopustiti da njemu osobno ili HDZ-u presuđuju partijski sudovi.


HDZ bilježi pobjede i najsnažnija je stranka


Karamarko je to kazao podnoseći izvješće općem izbornom saboru HDZ-a, gdje je kazao kako HDZ pune četiri godine bilježi pobjede te kako se vratio na mjesto najsnažnije stranke i u poziciju za upravljanje državom.


»Pritom smo morali svladati negativno nasljeđe od protekle četiri godine i pokušaje unošenja razdora u stranku plasirane kroz medije, ali i na drugi načine. Četiri godine pokušavaju unijeti razdor u stranku, to čine i posljednjih tjedana, možda najvećom žestinom do sada, no kao što im nije uspjelo do sada, neće niti sada jer oni koji postavljaju ultimatume, donose ideološke presude bez ijednog dokaza, negiraju demokratske procedure skrivajući se iza lažnog puritanizma, oni koji žele nered i nefunkcionalnu državu ne mogu uspjeti, to im neće proći«, poručio je Karamarko, praćen odobravanjem delegata.


Ustvrdio je kako vladu u kojoj je HDZ stožerna stranka »pokušavaju srušiti isti oni kojima su puna usta reformi, ali samo deklarativno, samo na razini medijskih spinova i podmetanja, samo na razini želja za osobnom promocijom iza toga je praznina«. »Iza krinki koje padaju nema sadržaja, nema želje za rastom, nema želje za stvarnim promjenama, postoji samo prizemno politikantstvo, čije nasrtljivo djelovanje državu drži kao taoca, jer kako nazvati stalno kočenje bilo koje ideje koja Hrvatsku može povući prema naprijed, koja može zajamčiti dotok svježeg kapitala, koja može pokrenuti razvoj i otvaranje novih radnih mjesta«, nastavio je Karamarko.


Naglasio je kako je HDZ imao i ima razumijevanja za Most. »Gledali smo na nesnalaženje kao na posljedicu političkog neiskustva, kao na nešto što će brzo proći, ali Hrvatska nema vremena za čekanje, nema vremena za isprazne političke igre, nema vremena za još jedan neuspjeh, nema vremena za iscrpljivanje još jednim izborima i da treba jaku odlučnu vladu koja će štititi i promicati nacionalne interese, Hrvatska treba jak HDZ i na tom pitanju nećemo popustiti ni odostupiti«, poručio je.


Karamarko: Nećemo dopustiti rušenje vlade i povratak Milanovića na vlast


Poručio je i kako neće pristati na »presudu nikakvog partijskog suda bez iti jednoga argumenta«. »Neću dopustiti laž da sam ja osobno i svi mi kao stranka učinili nešto što se kosi s hrvatskim zakonima i nacionalnim interesima. Suradnja je uvijek kompromis i dogovor. Suradnja koja je ultimatum nije suradnja. To je prizemna ucjena na koju nikad neću pristati. To bi bila izdaja i vas i svih onih koji su nam na izborima povjerili mandat za vođenje države«, rekao je Karamarko.


Istaknuo je kako odgovornost polaže samo HDZ-u i hrvatskom narodu. »Odgovoran sam vama, desecima tisuća koji ste mi povjerili još jedan mandat za vođenje HDZ-a, nikada vas neću izdati i iznevjeriti. Meni je domovina i interes našeg naroda na prvom mjestu i nikada neću dopustiti da zbog podmetanja, laži, orkestriranih napada pa i mržnje netko od nas ne može ponosno uzdignute glave hodati ulicom. Nikome neću dopustiti da nas ponižava, bez obzira s kojeg dijela političkog spektra dolazi. Ne bojim se ni napada ni laži ni objeda, istina je samo jedna, ona je budite sigurni na našoj strani. Obranit ću je jer ste mi vi za to dali mandat«, dodao je.


Delegatima je poručio kako je snaga HDZ-a u zajedništvu te naglasio da je vlast za njega časno vođenje države i stvaranje preduvjeta za bolji život građana. »S državom se nitko neće igrati. Naša domovina, koju smo teško izborili, iznad je svakog pojedinca i stranke. Dajem svoju riječ, od tog načela načela nećemo odustati, makar morali u još jednu bitku, i to u još jednu pobjedu. Budite bez brige, jer doista nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u svom naumu i sruše ovu reformsku vladu, vladu koja je pokrenula čitav niz reformi, koje zbog svojeg neiskustva i neodlučnosti dovode u pitanje. Nećemo dopustiti da sruše vladu i da na vlast ponovo vrate Zorana Milanovića«, istaknuo je Karamarko.


NOVO 13.56  HDZ-ovi koalicijski partneri u Domoljubnoj koaliciji izrazili su u subotu, na 17. Općem saboru HDZ-a, podršku predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku te izrazili uvjerenje da će stranka izabrati kvalitetno vodstvo koje će znati rješiti postojeće probleme i povesti državu u bolju budućnost, partner Domoljubne koalicije, Most, nije imao svog predstavnika na Saboru.


Ćorić: Kuća se ne gradi na mostu


»Možda nismo na istom brodu, ali imamo isti smjer, a naš smjer je dobrobit hrvatskog naroda«, rekao je Pero Ćorić (HSP-AS).


Karamarku, čije odstupanje traži Most, dao je punu potporu, a izaslanike pozvao da izaberu stranačka tijela koja će »znati presjeći ovu agoniju» te započeti »demografsku, demokratsku i gospodarsku obnovu« Hrvatske.


Prozvao je Most da na neprihvatljiv način pokušava »da se gospoda s ljevice vrati na vlast«, te im poručuje kako su pravaši spremni za svaku varijantu, pa i nove izbore. Svi moji preci bili su čobani, hajduci, šverceri duhana, (…) ne treba se sramiti svojih korijena, a moj me otac učio da se kuća nikad ne gradi na mostu, poručio je Ćorić.


Okupljenim HDZ-ovim izaslanicima, a u Lisinskom ih je 1.850, Milovoj Špika (BUZ) je poručio kako građani od njih očekuju da uz Karamarka, imaju i »vodstvo sa ‘mudima’ koji će znati udariti šakom u stol i povesti u bolje sutra«. BUZ se prvi ukrcao na brod Domoljubne koalicije i ostat će na njemu do kraja, čak i ako bi se ostavrila želja onih da taj brod bude podmornica, kaže Špika, uvjeren da su HDZ, Karamarko i Milijan Brkić, kandidat za zamjenika predsjednika, dovoljno odlučni i snažni da neće posustati. Bit ćemo na strani dobra, a dobro uvijek mora pobijediti, naglasio je Špika.


Bandić: Tomica, idemo zajedno graditi Hrvatsku


»Tomica uzmi odgovornost svoje ruke, idemo zajedno graditi Hrvatsku«, pozvao je Karamarka predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić kojeg su izaslanici posebno srdačno pozdravili. Poručio je da Hrvatskoj treba zajedništva i povjerenja, okretanja budućnosti. »Želim da izaberete vodstvo na čelu s Karamarkom, a od Tebe javnost očekuje da preuzmeš odgovornost, podvučeš crtu kao čelni čovjek stožerne stranke koja je preuzela odgovost za upravljanje Hrvatskom«, poručio je Bandić Karamarku. Odnose s partnerima usporedio je s »haustorom«. »To je kao s haustorom, uvijek netko ide, samo morate ići naprijed«, ustvrdio je Bandić.


Okupljene sa HDZ-ovu Saboru pozdravio je i Ladislav Ilčić (Hrast). Veseli me zajedništvo, to je izrazito važno, pogotovo kad gledamo alternativu, a to je povratak 30-40 godina natrag, ustvrdio je Ilčić. Osvrno se na ostavku Ekspertne skupine za Kurikularnu reformu. Bivši, (SDP) ministar imenovao je šefa te skupine Jokića koji se sad ponaša kao da je SDP još na vlasti, čak neće surađivati s drugim stručnjacima. Tome treba stati na kraj, treba vući čvrste poreze, pristojno, ali vrlo odlučno, rekao je Ilčić.


»Hrvatska nema vremene za diletante, za one koji nemaju vremena za odgovornost, nema vremena za razgovore, pregovore dogovore, to je iza nas«, poručila je Dorica Nikolić (HSLS) i zaključila »čovjek se drži za riječ…


NOVO 13.40  Premijer Tihomir Orešković obratio se u subotu izaslanicima 17. općeg izbornog sabora HDZ-a i zahvalio im što su mu dali potporu kao predsjedniku Vlade te poručio kako pokušaji destabilizacije njegove vlade neće uspjeti. 


»HDZ je bitno pridonio stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske i zato sam siguran da će na prvom mjestu voditi računa o interesu države i njezinih građana. Svaka je vlada snažna koliko su snažni njezini članovi, samo tako možemo ispuniti ono što smo obećali građanima«, rekao je Orešković.


Podsjetio je da je njegova vlada izradila proračun za ovu godinu, da je donijela plan reformi koji je dobio podršku Europske komisije.


»Ja se svoga dijela dogovora držim, držim do svoje riječi i očekujem isto od vas. Izloženi smo mnogim napadima i pokušajima destabilizacije, ne samo vlade nego i cijelog društva. Otvoreno kažem, takvi pokušaji i oni koji žele spriječiti reforme neće uspjeti«, kazao je premijer.


Naglasio je kako je izlazak iz krize jedini put kojim vlada želi ići. »Danas slavimo 25 godina OS RH, prisjetili smo se tisuća onih koji su za ovu zemlju, slobodu i demokraciju dali najvrjednije, svoje živote i zdravlje. Zbog njih i zbog naše djece tražim vašu podršku da Hrvatsku zajedno učinimo boljom«, poručio je Orešković.


———————-


 U dvorani Vatroslava Lisinskog iza podne je počeo 17. opći izborni sabor stranke koji će izabrati zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva HDZ-a te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke za naredne četiri godine, a među brojnim gostima na skupu nema predstavnika HDZ-ova partnera u vlasti Mosta nezavisnih lista.


Sabor je otvorio glavni tajnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je pozdravljen toplim pljeskom, za razliku od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je po ulasku u dvoranu dočekan prilično mlako, unatoč višestrukim pozivima animatorice, koja je s razglasa pozivala: »Može li to jače? Ipak je ovo pobjednička stranka«.


Na saboru su, uz 2122 delegata s pravom glasa i brojni gosti, među kojima su predsjednici i visokopozicionirani predstavnici drugih stranaka Domoljubne koalicije te zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke BM 365 Milan Bandić, no predstavnika Mosta nije bilo.


Na samom početku rada Općeg sabora, Brkić je pozvao HDZ-ovce da u sebi pronađu energiju i ljubav svojih utemeljitelja te da u zajedništvu i jedinstvu stvore pretpostavke za razvoj i budućnost domovine.


Plenković: Stranački i državni interesi su najvažniji


 Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković nije u subotu, uoči HDZ-ova 17. Općeg sabora, izravno odgovorio na pitanje je li predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko postao prevelik uteg za Vladu i stranku zbog efere Konzultantica.


»Mislim da on sam treba u ovom trenutku dati odgovore na ta pitanja. Ponovio sam da je svatko od nas dio stranke i mora voditi računa o tome da su stranački i državni interesi najvažniji«, rekao je Plenković novinarima ispred KD Vatroslava Lisinskog gdje će HDZ-ovi izaslanici u subotu birati novo stranačko vodstvo.Plenković ponavlja da svaki član HDZ-a treba voditi računa da je interes Vlade, države i stranke znad interesa svakog pojedinca. »To sam rekao i kod unutarstranačkih izbora za predsjednika stranke, da je najvažnije voditi računa i o stabilnosti Vlade i stranke«, izjavio je HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

Nije želio špekulirati kako bi postupio da je na Karamarkovu mjestu.


»Ja sam na svom mjestu«, uzvratio je na pitanje bi li se, da je na Karamarkovu mjestu, povukao, odnosno odstupio s mjesta prvog potpredsjednika Vlade.Ipak, priznaje da je cijeli slučaj neugodan za stranku.

Otklonio je špekulacije po kojima je upravo on potencijalni kandidat za budućeg šefa HDZ-a. »Unutarstranački izbori su bili nedavno, što sam imao reći rekao sam«, istkaknuo je Plenković i poručio da je tu da ostane dugoročno, dade svoj doprinos jačanju i boljitku građana, pozicije Hrvatske u EU.


Ministar branitelja Tomo Medved poziva na ozbiljnost, jer se, kaže »država nalazi u teškom stanju«. Ipak, ističe da nema potrebe za stvaranjem psihoze, ali da sve kolege (u Vladi) moraju ozbiljno shvatiti da su preuzeli ozbiljne resore i da svatko mora vidjeti što mora raditi da se zemlja izvuče iz krize.


Nada se da se s Mostom, neovisno o zahtjevu za odstupanjem Karamarka, može dogovoriti za operativno funkcioniraju.


»Nadam se da postoji razum i ta razina odgovornosti za resore koje su preuzeli da možemo donositi odgovarajuće odluke«, rekao je Medved.


Smatra i da je moguće da Karamarko politički preživi Mostov zahtjev.


»Naravno da je moguće da preživi«, rekao je novinarima.