Početak rasprave zakazan za 28. kolovoza

Kao da ništa nije bilo: Arbitražni sud objavljuje presudu 17. prosinca?

Denis Romac

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

akon što je  Budislav Vukas dao ostavku na dužnost, arbitražni sud pozvao je Hrvatsku da za  15 dana imenuje novog arbitra, a ako se to ne dogodi, arbitra će imenovati predsjednik arbitražnog suda koji nastavlja djelovati unatoč hrvatskom povlačenju



Arbitražni sud odredio je za kraj kolovoza, točnije za 28. kolovoza, početak rasprave, odnosno saslušanja na kojem će hrvatska i slovenska strana imati priliku iznijeti svoje argumente u vezi sa zahtjevom Hrvatske o prekidu arbitraže. 


Hrvatska je prije nekoliko dana pismom obavijestila sud kako je arbitražni postupak »kontaminiran«, zahtijevajući od suda obustavu postupka, nakon čega je arbitražni sud poručio da je odluka o postupku »u njegovim rukama« te da želi »što prije« saslušati i jednu i drugu stranu. Saslušanje će potrajati do 4. rujna.


Diplomatska nota


Slovenska strana već je objavila da će Ljubljanu na raspravi zastupati druga slovenska agentica Mirjam Škrk, nakon što je glavna slovenska predstavnica pred arbitražnim sudom Simona Drenik podnijela ostavku zbog skandala u kojem je otkriveno kako je nedozvoljeno komunicirala sa slovenskim arbitrom Jernejom Sekolecom, kako bi utjecala na arbitražni sud, zbog čega je Hrvatska čitav postupak proglasila nelegalnim.  




Tko će zastupati Hrvatsku na saslušanju zasad je nejasno, s obzirom na to da je vlada u Zagrebu uz odluku o izlasku iz arbitražnog sporazuma istodobno razriješila svoje agentice pri tom sudu Maju Seršić i Andreju Metelko-Zgombić.



Miheljak: Slovencima cijeli Piranski zaljev, a Hrvatima cijela Savudrijska vala!


Najnovija arbitražna zavrzlama između Hrvatske i Slovenije i dalje izaziva golemu pozornost medija na jednoj i drugoj strani, a političari, analitičari i komentatori svojim borbenim izjavama raspiruju najniže nacionalističke strasti, čega se s nelagodom prisjećamo iz vremena prije sklapanja arbitražnog sporazuma, potkraj prošlog desetljeća.   No, kao i onda, ima i drugačijih primjera. Vlado Miheljak, jedan od najboljih slovenskih komentatora, u zadnjoj je Mladini – čija je duhovita naslovnica u hrvatskim medijima pretjerano i nepotrebno proglašena »prostačkom« – podsjetio je na svoj »genijalan« prijedlog trajnog rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog spora, koji predstavlja čistu win-win situaciju: Slovenci bi dobili cijeli Piranski zaljev, a Hrvati cijelu Savudrijsku valu, tako da bi i jedni i drugi dobili više nego što bi im bilo kakva arbitraža mogla dati!



Hrvatska je vlada diplomatskom notom obavijestila Ljubljanu da su se zbog povrede sporazuma od strane Slovenije stekli uvjeti za prestanak važenja arbitražnog sporazuma, čime je hrvatska strana, u skladu sa člankom 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, i formalno započela postupak izlaska iz tog sporazuma. Jučer je i ministrica Vesna Pusić uputila pismo Arbitražnom sudu u kojem ga je izvijestila da je Vlada RH zaključila kako je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran te da Arbitražni sud u tom sporu nije sposoban odlučiti nepristrano, bez obzira na izmjene u njegovom sastavu.


 Hrvatski arbitar Budislav Vukas, pak, u obrazloženju svoje ostavke istaknuo je nezakonite postupke slovenskog arbitra i agentice koji se protive pravilima o arbitraži. »Moja država, koja me imenovala i čiji sam ja državljanin, povlači se i to na neki način diktira i meni«, objasnio je Vukas u izjavi HRT-u, tvrdeći i da je arbitražni sud, uz ogradu da ne može iznositi detalje, namjeravao Hrvatskoj »oduzeti« dio teritorijalnog mora, čemu se on najoštrije protivio.


Predaja mišljenja


Arbitražni sud, po Vukasu, još nije prihvatio nikakvu konačnu odluku, a bilo je planirano da arbitri do konca ljeta predaju predsjedniku arbitražnog suda Gilbertu Guillaumeu svoja mišljenja o njegovu »novom nacrtu«.


Vukas, kojeg slovenski mediji pokušavaju kompromitirati tvrdeći da je imao ured u hrvatskom veleposlanstvu u Haagu, rekao je i kako je bio iznenađen kada je slovenska strana imenovala predsjednika Međunarodnog suda Ronnyja Abrahama, što po njegovom mišljenju i nije najelegantnije rješenje, budući da će u arbitražnom sudu tako sjediti dva suca iz Francuske. Arbitražni sud pozvao je Hrvatsku da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra, a ako se to ne dogodi, arbitra će imenovati predsjednik arbitražnog suda, koji nastavlja djelovati unatoč hrvatskom povlačenju. Neizvjesno je hoće li arbitražni rad ustrajati do objave presude, a Slovenska tiskovna agencija, pozivajući se na neslužbene informacije, tvrdi kako će arbitražni sud presudu objaviti 17. prosinca.

Slovenija tvrdi da Hrvatska ne može jednostrano istupiti iz sporazuma, očekujući da će arbitražni sud donijeti svoju presudu, i to na temelju dokumentacije koja mu je bila predstavljena do kraja lipnja prošle godine. Time Ljubljana želi osporiti hrvatski argument da je slovenska strana o čemu svjedoče transkripti razgovora slovenske agentice i arbitra, i nakon početka rasprave u predmet unosila dodatne dokumente, što se protivi arbitražnim pravilima.