Srijeda, 10. veljače 2016.
Svi gradovi i općine moraju predati plan gospodarenja otpadom

Kante u bojama od 1. siječnja, komunalci čekaju 54 pravilnika

Riječka Čistoća istražuje više mogućnosti – čipiranje kanti, uvođenje elektronskih ključeva za kante i slično / Foto Nenad REBERŠAK
Riječka Čistoća istražuje više mogućnosti – čipiranje kanti, uvođenje elektronskih ključeva za kante i slično / Foto Nenad REBERŠAK
Autor: Bojana Mrvoš Pavić
Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 12:28

Što više građani budu sortirali, odvoz otpada bit će im jeftiniji,  no hoće li računi biti manji – ovisi o tome hoće li komunalna društva ipak zaračunati nabavku nove opreme 

ZAGREB   Do 24. srpnja ove godine svi gradovi i općine u Hrvatskoj, odnosno njihova komunalna poduzeća, moraju imati napravljen plan kako će na svom području organizirati i naplaćivati odvojeno sakupljanje otpada iz kućanstava.

S prvim danom iduće godine sva će komunalna poduzeća, od najmanje općine do najvećeg grada, morati uvesti tzv. primarnu selekciju otpada, na način da građanima na što bližem i pristupačnijem mjestu omoguće odvajanje svega što se može reciklirati ili na neki drugi način oporabiti, od onoga što se odvojiti ne može.

U medijima se, pojašnjavaju u Ministarstvu zaštite okoliša, pogrešno uvriježio 1. srpanj kao datum za početak primarne selekcije otpada. U srpnju, navode, ističe godina dana od donošenja Zakona o održivom gospdarenju otpadom odnosno rok za prilagodbu, no gradovi i općine imaju još pet mjeseci da primarnu selekciju građanima i omoguće. 

Kazne od tri do čak deset tisuća kuna

Zakon o gospodarenju otpadom predviđa kazne od 3.000 do 10.000 kuna za one koji u spremnike budu bacali otpad koji tamo ne pripada, pri čemu bi za nadzor trebali biti zaduženi komunalni redari. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je svojevremeno najavio da Zagrepčane kažnjavati neće, što znači da bi, bez batine, građane na novi sustav mogao naviknuti samo mrkvom, odnosno manjim računima za odvoz otpada.

  »Zeleni otoci«

Od 1. siječnja svi će građani u blizini svojih domova morati imati tzv. »zelene otoke« na kojima će postojati spremnici za odvajanje, redom, papira i metalnog otpada, stakla, plastike, po mogućnosti i tekstila, biootpada (kuhinjski, zeleni/vrtni otpad), dok će ukupno morati biti i oko 600 reciklažnih dvorišta u kojima će se besplatno moći ostavljati električni i elektronički otpad, otpadne baterije i akumulatori, otpadna vozila, otpadne gume, otpadna ulja, otpadni tekstil i obuća i medicinski otpad, glomazan otpad.

Sve će to građani prvo odvajati kod kuće, a zatim ostavljati u spremnicima na javnim površinama, te plaćati samo odvoz i zbrinjavanje onoga što se odvojiti ne može, dakle nesortiranog. Što više budu sortirali, imat će manji račun za odvoz otpada. Hoće li taj račun biti manji ili veći od računa koje sada plaćamo za neselektirani otpad, teško je predvidjeti, no za prepostaviti je da će nam komunalna društva ipak zaračunati nabavku novih spremnika, kamiona i slično. 

   Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio je i opet biti među prvima te je primarnu selekciju najavio već za 1. srpanj. Pokrenuo je kampanju koja će trajati do 18. lipnja i koja bi građane metropole trebala uputiti u sve tajne razvrstavanja otpada. Na zagrebačkim »zelenim otocima« građani će moći selektirati staklo, plastiku i metal, papir, a u posebne vrećice odnosno spremnike sakupljati pak miješani komunalni otpad i biootpad, za koji grad ima vlastitu kompostanu. Svakog bi mjeseca svako kućanstvo u Zagrebu trebalo dobiti po jednu vrećicu od 60 litara za miješani otpad i jednu od 30 litara za biootpad, nakon čega bi, kad ih potroši, na za to predviđenim prodajnim mjestima trebalo kupovati nove prazne vrećice. 

  Viškovo opremljeno

Koliko će one koštati, još nije poznato, no namjera je očito na ovaj način natjerati građane da što više selektiraju da bi što manje vrećica kupovali. Tko će pak, i kako, sustav štititi od manipulacija, nije poznato. 
 

  Kako će u Rijeci od 1. siječnja iduće godine izgledati primarna selekcija otpada, u KD Čistoća znaju no, jednako kao i drugi gradovi, čekaju uredbe i pravilnike Ministarstva, ukupno 54 podzakonska akta, koji bi im trebali dati smjernice kako uslugu u novom sustavu i naplaćivati.

U Rijeci će uz svaki postojeći kontejner za miješani komunalni otpad, biti postavljen komplet od još tri posude – žute, plave i narančaste, kakvima je zapadni dio grada, ili cijelo Viškovo, već eksperimentalno opremljeno.

U plavu će se posudu, bez naplate odlaganja, ubacivati papir i karton, u narančastu tetrapak ambalaža, a u žutu sav metalni, stakleni i plastični otpad zajedno, kojeg će oporabitelji kasnije sami razvrstavati.

Uz već postojeće komplete za primarnu selekciju, Čistoća je naručila njih još 1.550, dakle oko 4.500 spremnika ukupno. Ono što se sortirati ne može, ubacivat će se u postojeće kante za smeće, ali još nije definirano kako će se odvoz tog otpada i naplaćivati te zaštititi od manipulacija.

Odvoz će se sigurno, kako nalaže zakon, naplaćivati po zakupljenom volumenu kante ili masi, zbog čega Čistoća istražuje više mogućnosti – čipiranje kanti, uvođenje elektronskih ključeva za kante i slično. Bez toga, bilo u Zagrebu, Rijeci ili bilo gdje drugdje, teško je očekivati da susjedi susjedima neće štogod u kante ubacivati, kako bi svoju uslugu platili manje.

Što se biootpada tiče, doznajemo u Čistoći, Rijeka ga neće odvojeno prikupljati, već će se on i dalje bacati u miješani otpad, koji će se obrađivati u postrojenjima u Marišćini.

Osim veće zagrebačke, u Hrvatskoj postoji još samo šest manjih kompostana, koliko bi ih za ukupne količine biootpada trebao samo grad veličine Splita. Iz tog će razloga većina gradova i općina čekati završetak gradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom 2018. godine, gdje će se taj otpad obrađivati zajedno s miješanim smećem.

Komentari

15
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • komentar
  komentar   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 17:06

  mavr Zar nemate mogućnost odvajanja otpada u vrećice (za svaku kategoriju otpada) koje vam omogućuje komunalno društvo? Smeće smrdi, ali ako se potrudite da to postane otpad (operete kantice od jogurta, kompostirate u svome vrtu ili domu) ono ne smrdi i nema nereda.
  Nered stvaraju neodgovorni građani (Novi Vinodolski) a kod nas neodgovorni građani i političari (Rijeka),
  Čistoća se žali da ih koči Vojko Obersnel i da stalno imaju pritiske od njegove strane.
  Pravila su jasna. Građani tj.komunalna društva će plačati penale (10000 do 50000 eura dnevno na razini država) ako se ne udovolji EU direktivama.
  ŽCGO Marišćina ne udovoljava EU direktivama već 2018 godine a u nju se 'baca' 88 milijuna eura od čega je 60milijuna eura hrvatskih građana a 28 milijuna EU fondovi (uz napomenu da imate njemačku zastarjelu tehnologiju nigdje korištenu u Europi u ovakvom obliku, grčkog izvođača radova te španjolski nadzor).

  • Loreley Lion
   Loreley Lion   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 17:30

   i amen od pape....... gluposti taj sistem je jednostavan ali vidi se da mnogi imaju nesto protiv. i bacati smece treba se znati, ali da je nama nekima u krvi se protiviti nista novo

 • mavr
  mavr   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 15:52

  Bas me interesira da li se to odnosi i na grad Novi Vinodolski u kojemu macke i galebovi "sortiraju" smece. Od kako su kontejneri maknuti mi gradjani smo primorani da odlazemo otpad direktno po ulicama staroga grada Novoga. Mozete si misliti kako taj primitivizam, smrad i nered dozivljavaju nasi mili gosti.

  • Loreley Lion
   Loreley Lion   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 16:37

   tja, takva situacija je uvijek bila dio narodnog folklora, da stranci imaju o cemu pricati

 • Eko Marišćina
  Eko Marišćina   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 13:42

  Na žalost nevjerojatna ekipa zomboida i dalje gura bio otpad u ŽCGO, a mi ćemo lijepo platiti najprije desetke milijuna EUR za izgradnju ŽCGO, a onda i penale!

 • Loreley Lion
  Loreley Lion   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 13:38

  samo 54 pravilnika? vidi se da nam je i birokracija u smecu

 • intelektualac.com
  intelektualac.com   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 13:36

  > Što više građani budu sortirali, odvoz otpada bit će im jeftiniji, no hoće li računi biti manji – ovisi o tome hoće li komunalna društva ipak zaračunati nabavku nove opreme

  Ma zašto bi zaračunali, je l' nam ne može to netko drugi platiti?
  Recimo, ekofašisti stranke BUKvA ili možda Zelene akcije?

  (Primijetite i idotsku tvrdnju da će odlaganje otpada biti jeftinije "što više budemo sortirali", kao da je naše vrijeme utrošeno na sortiranje besplatno. Idioti ekofašistički.)

  • Loreley Lion
   Loreley Lion   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 15:19

   blade to je jako kompleksna tema, tko se gdje se i u cemu valja.
   tema djecje pelene ponovo, one stare dobre koje su nasi starci iskuhavali u loncima nekad davno, danas to rade malo njih jednostavno troskovi perilice, struja, itd. itd.
   e sad nesto sto je prije par godina zgrozilo njemacku u nekim pokrajinama: otkrili su da unatoc odvajanju smeca sve na kraju zavrsi na istoj deponiji pa se ljudi digli na noge jer odvoz smeca i svi birokratski zakoni nisu jeftini

  • BladeRunner
   BladeRunner   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 14:57

   @Lion - odvajaju se sve pelene, i one za odrasle. Vi bas zelite piti hormone, lijekove, viruse...udisati dioksine i kemikalije kojima se izbjeljuje celuloza za plene... ili svoju djecu voditi u okolis time zagadjen??? Zanimljiv je sindrom po kojemu svi koji su svjesni toga da njihovo govno, i govno njihove djece ili babe, smrdi , dobiju etiketu zelenih freakova? Zasto freakovi, zato sto se ne zele valjati u plastici, kemikalijama, dreku i smecu posvuda? I onda se cuditi da nema ciste prirode?

  • BladeRunner
   BladeRunner   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 14:51

   Nadalje, osim kemikalija kojima su tretirane, izmeta i urina kojeg su pune, sadrze i sve produkte cijepljenja koji na odlagalistu lijepo porocjede sa svim tim i postau toksicni otpad . Razgradjuju se dulje od plasticnih vrecica. Stoga kazne ne treba pripisivati "nadrkanosti" "druga" smetlara, vec cinjenice da tone i tone pelena mogu uzrokovati veliko zagadjenje ako su nepropisno odbacene, a vadjenje istih iz nerazvrstanog otpada nesto kosta.

  • Loreley Lion
   Loreley Lion   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 14:50

   hehehehehehe malo tih "zelenih" freaks prati ce pelene. ali nisu samo djeca problem nego i stariji ljudi, a njihove pelene nisu bas male....
   u svakom slucaju pozdravljam ideju odvajanja smeca, makar ova zuta kanta sumnjivi teren, staklo treba biti odvojeno.

  • BladeRunner
   BladeRunner   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 14:14

   @Loreley Lion... kome se ne da odlagati toksicne pampersice tamo gdje nece zagaditi okolis, ima opciju: tekstilne pelene pa malo perite drekice svoje djece.

  • Eko Marišćina
   Eko Marišćina   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 13:46

   vrlo intelektualno razmišljanje... Grad Ljubljana je na uvođenje sustava odvaanja otpada potrošio oko 2 milijuna EUR, a građanima su računi i do 30% jeftiniji. U Hrvatskoj trošimo stotine millijuna EUR na nepotrebne ŽCGO i još moramo plaćati skuplje račune čak i ako odvajamo otpad i trošimo svoje dragocjeno vrijeme tako da bi naša djeca mogla piti vodu iz slavine i šetati šumama koje će možda još postojati

  • Loreley Lion
   Loreley Lion   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 13:44

   to su ti direktive iz EU, u njemackoj se placa samo za bio smece i za mjesovito. za djecje pelene dobijes 36 plavih vreca za 3 godine, znaci mjesecno 1 vreca. i ne dao bog da bacis pelenu u mjesovito, ako je drug smetlar taj dan nadrkan dobijes kaznu.

 • Traktor Tom   Objavljeno: 2. lipnja 2014. u 13:11

  Na kante bi trebalo staviti slike Milanovića, Karamarka, Pusić. Gdje im je mjesto