Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Zračne snage

Kanaderi gasili požare kod Splita i u Metkoviću

Ilustracija arhiva NL
Ilustracija arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2018. u 22:51 2018-08-19T22:51:47+02:00

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) sudjelovale su u nedjelju nakon 18 sati u akcijama gašenja dvaju požara s ukupno šest protupožarnih aviona na području Muć-Dugopolje kod Splita, koji je uočila posada kanadera, te požara kod Metkovića.

Požare u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj župniji zračne snage gasile su s ukupno šest protupožranih aviona koji su se, sukladno prioritetima, izmjenjivali u gašenju požara koji su izbili u kratkom vremenu, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Zračne snage pokušale su se probiti i do požara koji je izbio na nepristupačnome terenu na brdu Gračišće iznad uvale Rasotica u Selcima te na požarište u Gornjem Humcu na otoku Braču, ali zbog nevremena na tom području nisu mogle pružiti potporu u gašenju ovih požara na Braču.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su do danas sudjelovale u gašenju 42 požara (15 u Zadarskoj, 13 u Splitsko-dalmatinskoj 12 u Šibensko-kninskoj i po jednoga požara u Istarskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uz gašenje požara, provedeno je i 38 protupožarnih izviđanja s avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS »Skylark I«) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 225 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 5600 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša 11. i 12. kolovoza s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.