Rejting zadražan - što dalje?

Kamate jače od Fitcha: Građani i tvrtke kredite će i dalje skupo plaćati

Branko Podgornik

Kamate neće padati jer i banke su u posljednje vrijeme prisiljene izdvajati sve više kamate za nabavu novca iz kojeg financiraju te kredite. Država može  uštedjeti zato što su preko noći pale kamate na njezino zaduživanje, priliku za dobitak imaju kupci hrvatskih obveznica kao i hrvatska Vlada 



ZAGREB Dan nakon što je agencija Fitch blago popravila kreditni status Hrvatske, hrvatske državne obveznice u svijetu malo su dobile na cijeni, a kamate na državni dug neznatno su pale, prema dnevnim izvješćima Zagrebačke, Privredne i Raiffeisen banke. Na gubitku će biti špekulanti, a priliku za dobitak imaju kupci hrvatskih obveznica, kao i hrvatska Vlada. Državi je neznatno pojeftinilo zaduživanje, ali kamate na kredite koje građani i poduzeća dobivaju u domaćim bankama zasad neće pasti, doznali smo u bankarskim krugovima.


– Još u srijedu, nakon objave Fitcha, osjetila se pojačana potražnja za hrvatskim euroobveznicama koja je nastavljena i jučer, uz rast cijene dolarskih do 0,5 posto, primijetili su analitičari Raiffeisen banke. Prema neslužbenim informacijama, mnogi bankari u Zagrebu, koji su kreditirali državu, jučer su trljali ruke jer su izračunali da zbog povećanja cijene obveznica mogu zaraditi milijune kuna.


Ima još puno posla


Država može uštedjeti zato što su preko noći pale kamate na njezino zaduživanje. Primjerice, još u utorak su prinosi na Vladine dolarske obveznice – s rokom dospijeća u 2020. godini – iznosile 5,51 posto, a dan kasnije 5,26 posto, što znači da su kamate pale za dvadesetinu. Slično se dogodilo i s ostalim hrvatskim obveznicama u dolarima i eurima, jer su kupcima postale manje rizične. No, prema mišljenju analitičara Zdeslava Šantića iz Splitske banke, odluka agencije Fitch da zadrži postojeći kreditni rejting Hrvatske i pojača ga sa stabilnim predznakom zaista je dobra vijest.




– No, ta vijest nije značajnije utjecala na financijska tržišta, a ne treba ni očekivati da će imati dugoročni karakter. Popratni tekst agencije Fitch pokazuje da je pred nama još puno posla, upozorava Šantić, misleći na potrebu daljnjeg usklađivanja proračunskih rashoda s prihodima, te na nužnost strukturnih reformi. Pad kamata na kredite građanima i poduzećima Šantić zasad ne očekuje, jer su i banke u posljednje vrijeme prisiljene izdvajati sve više kamate za nabavu novca iz kojeg financiraju te kredite, pa im padaju kamatne marže.  


– Jedna odluka Fitcha ne može tu puno promijeniti. Na pad kamata u Hrvatskoj sljedećih godina može pozitivno utjecati fiskalna konsolidacija, provođenje reformi i smanjivanje valutnog rizika, upozorava Šantić. 


Ne pričati previše


Odluku agencije Fitch da stabilizira kreditni rejting Hrvatske, što pokazuje da je Vlada uvela više reda u hrvatske javne financije, jučer je u pozitivnom kontekstu komentirao i Andreas Treichl, predsjednik uprave Erste grupe iz Beča.


– Trenutak u kojem živimo iznimno je nestabilan jer nitko ne zna kamo ide euro. U takvoj situaciji najvažnije je da Vlada stvara ozračje stabilnosti, rekao je Treichl. Zdravlje financijskih institucija, stabilnost i sigurnost, kaže, za investitore su iznimno važni. Upitan kako komentira odluku Fitcha, Treichl je rekao: »Privatite to, budite sretni i ne pričajte o tome previše.«  Treichl nije želio prognozirati što će se u eurozoni događati u iduća tri mjeseca, ali je iznio osobno mišljenje da »značajnijeg pomaka neće biti prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj«, koji se održavaju za godinu dana. Uvjeren je da Hrvatska ima izniman razvojni potencijal te da je ulazak naše države u EU potvrda da će i ostatak Balkana postati dio Unije.