Osumnjičen za izvlačenje 24 milijuna iz HAC-a

Kalmeta: Ne smijem govoriti o detaljima istrage; dokazat ću svoju nevinost

Danko Radaljac

Radi se o akciji kodnog naziva "Remorker", a Kalmetu se, prema priopćenju USKOK-a, sumnjiči za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, kazneno djelo protuzakonitog posredovanja, četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita



USKOK je danas potvrdio da je otvorio istragu protiv gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra u HDZ-ovoj vladi Božidara Kalmete.


Sumnja se da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.


Na internetskoj stranici Uskoka objavljeno je da je ministar mora, turizma, prometa i razvitka a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike koji su od ranije pod istragom u slučaju Remorker.




Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun češke tvrtke »Remorker« u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.


Prema ranijim Uskokovim tvrdnjama Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakoviće, Mikulićem i Bobanom.


Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni osumnjčenik je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.


Kalmetu se, prema priopćenju USKOK-a, sumnjiči za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, kazneno djelo protuzakonitog posredovanja, četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita.


Božidar Kalmeta izjavio je u ponedjeljak da ne smije govoriti o detaljima istrage u kojoj će “dokazati svoju nevinost”, a o čijem je proširenju, kako je rekao, obaviješten još početkom prošlog tjedna.


“Trenutačno ne smijem govoriti o detaljima istrage, no to su stare i poznate stvari”, rekao je Kalmeta novinarima ispred zadarske Gradske uprave. Na pitanje novinara je li riječ o ‘aferi Remorker’ ponovio je da ne može govoriti o sadržaju istrage te da je još početkom prošlog tjedna obavješten o proširenju istrage, u kojoj će “dokazati svoju nevinost”.