Kretanje proračunskih prihoda

Kako se puni proračun u prvim tjednima godine: Rasli prihodi od PDV-a, pali od duhanskih trošarina

Jagoda Marić

Foto D: Jelinek

Foto D: Jelinek

S obzirom da su trošarine u odnosu na lanjski siječanj na određene duhanske proizvode povećane, takav pad sugerira da sve veći broj građana Hrvatske prestaje pušiti ili se okreće rezanom duhanu umjesto upakiranih cigareta



ZAGREB  U siječnju ove godine i prva četiri dana veljače prihodi od  poreza na dobit  bili su, doznajemo u Ministarstvu financija, 3,86 milijardi kuna. To je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje prihoda od PDV-a za 310 milijuna kuna, odnosno za oko devet posto. Takvo povećanje najvažnijeg poreznog prihoda u proračunu  zapravo prati statistiku koja govori o povećanju potrošnje u prosincu prošle godine.


No, naši sugovornici iz Ministarstva financija napominju da iz toga ne treba izvlačiti  preuranjene zahtjeve o kretanju proračunskih prihoda jer će tek sljedeći mjeseci pokazati je li siječanjski rast posljedica neke velike uplate ili  može sugerirati bolje proračunske prihode.


Kad se potrošnja gleda samo kroz fiskalne račune, njihova je vrijednost u siječnju  ove godine  bila ukupno veća za 0,2 posto. U  prva četiri dana veljače fiskalni su računi veći za oko 2,3 posto nego lani. S obzirom da je i početkom siječnja vrijednost računa u fiskalizaciji bila i do jedan posto veća nego lani, to sugerira da  se u prometu gotovinom više troši prvih dana u mjesecu ili se u tim danima više poštuju pravila fiskalizacije.




Iako u Ministarstvu financija nitko ne želi izvlačiti zaključke tek iz jednog mjeseca, ukoliko  se trend nastavi, država ne bi smjela imati problema s ostvarenjem planiranih prihoda od PDV-a koji su zacrtani na 41,5 milijuna kuna.


Istovremeno su povećani  i prihodi od doprinosa za mirovinsko osiguranje  i to za oko 20 milijuna na mjesečnoj razini, odnosno za oko jedan posto, pa je u siječnju ove godine taj prihod 1,765 milijardi kuna. Koliki su prihodi od zdravstvenih doprinosa u Ministarstvu financija više ne prate dnevno jer prihodi Hrvatskog zdravstvenog osiguranja više nisu prihodi Državne riznice. 


I dok su prihodi od PDV-a i mirovinskih doprinosa u siječnju i prvim danima veljače porasli u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihodi od trošarina na duhan  u prvih 35 dana ove godine značajno su pali u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako je lani do 4. veljače država od duhanskih trošarina ubrala oko 527 milijuna kuna, dok je ove godine taj prihod 330 milijuna kuna, odnosno  gotovo je 40 posto manji nego lani.


S obzirom da su trošarine u odnosu na lanjski siječanj na određene duhanske proizvode povećane, takav pad sugerira da sve veći broj građana Hrvatske prestaje pušiti ili se okreće rezanom duhanu umjesto upakiranih cigareta, ili pak kupuje cigarete na crnom tržištu.